Чернівці готові до зими – переконують чиновники

Тепло в оселях – з 10 жовтня

Про це повідомив журналістам на виїзній прес-конференції Олександр Меленчук, директор МКП «Чернівцітеплокомуненерго». Щоправда, може бути певне коригування у залежності від температури повітря. Стан готовності до зими об’єктів МКП журналісти бачили на власні очі.

«І хоча підготовчий період проходив дещо важче, ніж торік через брак фінансування, господарство готове до осінньо-зимового періоду», – зазначив Олександр Меленчук. Він також розповів, що на балансі підприємства знаходяться 86 котелень. Вони обслуговують 92 км мереж. За словами керівника, їхня найбільша проблема має технічний характер – це потреба модернізації. Необхідно виносити котельні, які знаходяться в підвальних приміщеннях. Деякі з них уже демонтовані, на черзі – котельні на вул. Чехова, 8 і 25. Але попри це ще 7 котелень залишаються у підвалах, і над цим підприємство працює.

Ще однією проблемою, на якій зупинився п. Меленчук, є мережі. Їх треба оновити і модернізувати. Цього року було замінено 498 м мереж великих діаметрів.

На запитання чи не зростуть тарифи на тепло, директор МКП «Чернівцітеплокомуненерго» відповів: «Тарифи поки що незмінні. Та якщо змінюватимуться, то це нам диктує НКРЕ. Загальна сума боргу споживачів перед підприємством складає 16,5 млн. грн, з них 5 млн. грн – госпрозрахункові підприємства, а решта – борг населення».

Зі стель не крапатиме

Про ремонт дахів за новою технологією журналістам на даху дев’ятиповерхового будинку по вул. Комарова,16 розповіли голова Шевченківської райради Михайло Пазюк і директор департаменту ЖКГ Дмитро Сірман. Нині за цією технологією у районі відремонтували 9 покрівель, а загалом в місті – 15. Оновити до зими теплоізоляційне покриття планують у 39 будинках. Її переваги – вона більш довговічна, виробник дає гарантію на 25 років. На нове покриття виділили майже 3 млн. грн з державного бюджету та близько 200 тис. – з місцевого. Квадратний метр такої покрівлі коштує 500 грн.

Керівник фірми-підрядника «Чернівці-теплогідроізоляція» Василь Джуряк каже, що ця технологія зареєстрована як їхня торгова марка. І запатентована. Німецькі колеги, що виробляють поліуретан для цієї покрівлі, були дуже здивовані тим, що в Чернівцях зуміли застосувати цю технологію. Бо в Німеччині, коли ремонтують дахи, виселяють людей. «Наше ноу-хау дозволило мешканцям залишатися в будинках, – наголосив п. Джуряк. – Протягом 5 років ми підтримуватимемо й обслуговуватимемо ці покрівлі. Одну покрівлю з нуля і під ключ робимо десь за 2 тижні».

Вода буде

– Комунальне підприємство «Чернівцівдоканал» також готове до осінньо-зимового пероду, – запевнив його керівник Володимир Андрущак. – Продезинфіковано мережі, промито 18 свердловин у підземних водозаборах. Постійно проводимо планові ремонти мереж. А зараз працюємо над проектами, які дозволять нам взимку зменшити споживання електроенергії. Наш основний борг – перед КП «Чернівціобленерго». Він становить майже 39 млн. грн».

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *