Заслуженому художнику України Івану БАЛАНУ – 75

Моя земля – мій край

Відомий український митець Іван Дмитрович Балан плідно та яскраво працює в буковинському образотворчому мистецтві вже понад 40 років. Талант майстра книжкової ілюстрації, графіка та живописця зростав на ґрунтовній професійній освіті, яку він отримав в Українському поліграфічному інституті імені Івана Федорова у Львові. Водночас засадничою основою його творчого становлення та утвердження як митця  є гармонійна цілісність особистості Івана Балана. Він щиро вболіває за долю України та живе Україною. Багаторічний творчий доробок художника є цьому свідченням: його провідна тема, ще навіть до Незалежності України, – історія визвольної боротьби українського народу та його традиції. З винятковою переконливістю це проявляється в численних ілюстраціях до багатотомного видання українського історика-дослідника Нестора Мизака «За тебе, свята Україно». Образний лад цих непересічних ліногравюр будується на гранично лаконічному висловлюванні, майстерно поданому у двоколірному зображенні: сріблясті чорно-білі композиції або оксамитно-чорні силуети у білому просторі набувають емоційної сили, яка бринить рідкісним напруженням. Художник майстерно використовує прийом спрощення форми, від чого зображення набирає ознак образу-символу, що хвилює та закарбовується в пам’яті. Надзвичайна виразність таких експресивно узагальнених композицій, як «Спокій», «Лиха вість» з велично монументальними силуетами згорьованих жінок, у яких разом з людьми тужить і вся природа. Хвилює метафоричність чудових ліноритів із зображеннями журавлів («За Сибіром сонце сходить») і дерев, де яблуні з вербами сприймаються живими істотами з долями, суголосними подіям людського життя («Тиша», «Вічне», «Палаючі верби»).

Вагомою частиною творчості Івана Балана є книжкова ілюстрація. З його оформленням та ілюстраціями побачили світ десятки видань. Прикметно, що графічні інтерпретації художника напрочуд співзвучні поетиці літературних творів. Водночас він є визнаним майстром книжкового знаку. Численні екслібриси, виконані ним у різноманітних техніках, перебувають у багатьох колекціях. Тільки у Чернівецькому художньому музеї зберігається 12 його екслібрисів.

Національний колорит зчитується як з графічних так і олійних композицій Івана Балана – і натюрмортів, і пейзажів. Їх вирізняє чулий чар українських мотивів і проникливі почуття автора. Це і грона калини з трояндами («Українська кров», «Червона калина»), і верба у малярській серії «Життя дерев» («Повстанська Ніка»), сонячно-жовті качани кукурудзи («Коло маминої хати»), народні сирні іграшки («Великодні дарунки»), барвиста буковинська тайстра («Етно») та багато інших.

Яскрава й самобутня творча особистість майстра, його заглибленість у національну історію та духовні джерела українців виокремлюють заслуженого художника України Івана Балана як митця непересічного мистецького таланту.

З біографії

Іван Дмитрович Балан народився 2 серпня 1941 р. в с. Стрілківці Борщівського р-ну Тернопільської обл. 1975 закінчив Український поліграфічний інститут ім. І. Федорова (м. Львів), факультет графіки. Член Національної Спілки художників України від 1992 р. Заслужений художник України (2009 р.). Працює в галузі станкової, книжкової графіки та станкового малярства. Учасник обласних, всеукраїнських, закордонних художніх виставок. Твори зберігаються в музеях і приватних колекціях.

Тетяна ДУГАЄВА, мистецтвознавець, Член Національної Спілки художників України

Журавлі над містом. 1988. Папір, цинкографія. З колекції Чернівецького художнього музею
Журавлі над містом. 1988. Папір, цинкографія.
З колекції Чернівецького художнього музею
Тиша. 2000. Папір, лінорит. Ілюстрація до книги Н. Мизака «За тебе, свята Україно».
Тиша. 2000. Папір, лінорит. Ілюстрація до книги Н. Мизака «За тебе, свята Україно».
Вічне. 2002. Папір,  лінорит. Ілюстрація до книги Н. Мизака «За тебе, свята Україно».
Вічне. 2002. Папір,
лінорит. Ілюстрація до книги Н. Мизака «За тебе, свята Україно».
Лиха вість. 2000. Папір, лінорит. Ілюстрація до книги Н. Мизака «За тебе, свята Україно».
Лиха вість. 2000. Папір, лінорит. Ілюстрація до книги Н. Мизака «За тебе, свята Україно».
Екслібрис Миколи Горбаля. Папір, лінорит.
Екслібрис Миколи Горбаля. Папір, лінорит.
Етно. 2009. Полотно, олія.
Етно. 2009. Полотно, олія.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *