За відновленням здоров’я – до бджілок у Глибоцьку ОТГ!

Свій варіант «молочних рік – кисільних берегів», які пам’ятаємо з дитячих казок, втілюють на Глибоччині. Тільки-от ріки тут – медові, а береги – сирні. Їх продукують креативні підприємці в Глибоцькій ОТГ.

Про успішну кооперативну сироварню в с. Михайлівка, яке разом з іншими 5-ма селами входить до ОТГ з понад 13,5-тисячним населенням, «Версії» вже писали неодноразово. А в тій же Михайлівці від весни 2018-го працює центр апітерапії!

Апітерапія – дослівно: лікування продуктами бджільництва. (лікування прополісом, пергою, маточним молочком, бджолиним підмором тощо, а також сон на вуликах)

Михайлівський апітерапевтичний оздоровчий комплекс МИВІРА відкрився 6 травня 2018 року в рамках програми сталого розвитку Чернівецької області за підтримки Австрійської Агенції Розвитку, програми розвитку ООН в Україні та фізичної-особи підприємця Михайла Баловсяка.

Пан Михайло разом з дружиною Вірою займалися бджільництвом раніше. Але одна справа – просто розводити бджіл і продавати мед, а зовсім інша – надавати послугу. Тож пані Віра з усмішкою розповідає, як вони, пишучи бізнес-план для грантодавця, і самі  розширили свої знання з бджільництва:

  • Консультувалися у лікарів, які надали експертні пояснення щодо ефективності методу апітерапії. Наприклад, процедура «сон на вулику» стає результативною щонайменше через 5-7 щоденних 3-годинних повторень. Це не пігулка, яка подіє миттєво, це реабілітація – в тому числі, від стресу. Тож тепер сюди приїздять цілими родинами, часом – на тиждень. Бувають екскурсії, школярів привозять подивитися на бджілок і на музей.

Так-так, у Баловсяків у їхньому центрі апітерапії є і кімната-музей, у якій зберігаються і старовинні, і сучасні експонати-інструменти догляду за бджілками.

А власне для лікування використовуються один п’ятимісний, два одномісні будиночки та три піраміди із 10-ма лежанками, куди люди зможуть прийти, полежати кілька годин, або переночувати. Під лежаками живуть  40 сімей бджіл, які і є цілителями.

Господарі апі-центру з посиланням на медиків стверджують, що бджолині вібрації позитивно впливають на всі процеси в організмі: на дихальну, нервову системи, опорно-руховий апарат,. Апітерапія корисна діабетикам та не має протипоказань. Навіть алергіки можуть скористатись послугою сну на вулику, оскільки жодного прямого контакту ні з медом, ні з бджолами, ні з продуктами їх життєдіяльності немає.

Будиночки, каже пан Михайло, збудовані з натуральних матеріалів, пофарбовані фарбами на водяній основі. Жодної хімії!

У центрі п’ятимісного будиночку – великий круглий стіл, який увінчує самовар, і для гостей  трав’яний чай з медом особливо смакує з гарних глиняних чашок. Ну і не лише чаєм тут пригощають – продукти бджільництва надають особливого присмаку і міцнішим напоям. Вартість години «сну на бджолах» – 40 грн, ніч коштує 250 грн.

 

Господарі центру випробували дію оригінальної терапії на собі, та й онуки їхні, які приїздять до бабусі з дідусем на вихідні, також люблять поспати під бджолиний гул – для них є спеціальне маленьке ліжечко, в якому дитина може спати хоч цілу ніч.

Голова Глибоцької об’єднаної тергромади Григорій Ванзуряк замахнувся на більше в розвитку громади, яку очолює: планує на території громади повноцінний агротуристичний кластер. І власний успіх не відділяє від успіху своєї ОТГ:

– Якщо в кожному дворі житиме підприємець, котрий зароблятиме собі і організує роботу найманим працівникам, тоді я можу вважати себе найуспішнішим головою в Україні.

А поки що Баловсяки у Михайлівці уже ефективно втілюють його і свою мрію!

Маріанна АНТОНЮК, «Версії»

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *