Як селятинці відстоюють свої законні інтереси

Громада завжди права
або Про те, як селятинці відстоюють свої законні інтереси

mqdefault
Днями у Селятині, що на Путильщині, відбулася відкрита сесія сільради, яка зібрала всіх без винятку депутатів і зацікавлених у створенні об’єднаної громади сільчан. Люди з піднесенням голосували за краще майбутнє. Вони були горді тим, що колись їхній населений пункт був великим адміністративним центром, який мав залізничний зв’язок з Віднем і Парижем. Отож і вирішили повернути собі колишню славу. Вийшли також з пропозицією до сільських громад Шепота і Плоски об’єднатися з ними.
А ще тиждень тому, коли селятинські активісти зібрали збори, їм намагалися дати по руках.
Ярослав ЄВЕНЧУК, член ініціативної групи, голова асоціації фермерів Путильщини, розповів у редакції: – Яким було наше здивування, коли до нас на зібрання приїхало районне начальство. І голова райради Андрій Дутчак сказав, що ми не маємо права створювати ініціативну групу. Це, мовляв, можуть зробити тільки сільський голова та депутати.
Щоби з’ясувати права пересічних громадян, фермер приїхав до Чернівців на консультацію. Зрештою, це було зайве, бо всі документи стосовно реформи децентралізації виставлені на сайті облдержадміністрації. Безсумнівно, п. Дутчак з ними знайомий. Але, за розпорядженням Президента, районна влада мала би довести до відома всіх сільчан їхні права. Натомість спостерігаємо протилежне. Тож редакція вирішила озброїти активістів громад потрібними їм знаннями. Отже,

АЛГОРИТМ ДІЙ З ОБ’ЄДНАННЯ ГРОМАД
Ініціаторами добровільного об’єднання громад сіл, селищ, міст можуть бути:
1) сільський, селищний, міський голова;
2) не менш як третина депутатів від загального складу сільської, селищної, міської ради;
3) члени територіальної громади в порядку місцевої ініціативи;
4) органи самоорганізації населення відповідної території (за умови представлення ними інтересів не менш як третини членів відповідної територіальної громади).

Пропозиція щодо добровільного об’єднання територіальних громад може бути оформлена у вигляді:
‐ розпорядження сільського, селищного, міського голови (стаття 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»), якщо таке об’єднання ініціює сільський, селищний, міський голова;
‐ письмового звернення до сільського, селищного, міського голови від депутатів, якщо таке об’єднання ініціюється третиною депутатів від загального складу місцевої ради;
‐ письмового звернення до сільського, селищного, міського голови з доданим відповідним протоколом проведеного зібрання членів територіальної громади або органів самоорганізації населення.

1.Рада ініціатора об’єднання приймає рішення про затвердження Порядку проведення громадських обговорень і проводить обговорення з громадянами про об’єднання з суміжними громадами і після обговорення на наступну сесію приймає рішення про надання згоди на добровільне об’єднання та делегування представників до робочої групи.
2.Сільський голова, що ініціював рішення своєї ради про згоду на об’єднання, звертається з пропозицією про таке об’єднання до голови суміжної територіальної громади.
3.Сільський голова суміжної громади вивчає пропозицію через громадське обговорення і на сесії приймають рішення про надання згоди на добровільне об’єднання та делегування представників до робочої групи
4.Сільський голова – ініціатор після отримання згоди від суміжної територіальної громади приймає рішення про утворення спільної робочої групи і інформує про це ОДА та ЧОРаду.
5.Спільна робоча група:
-розробляє проект рішення про добровільне об’єднання: перелік територіальних громад, що об’єднуються, із зазначенням відповідних населених пунктів;
-визначає адміністративний центр об’єднаної територіальної громади та її найменування;
-план організаційних заходів щодо добровільного об’єднання територіальних громад.
6.Сільські голови забезпечують проведення обов’язкового громадського обговорення підготовлених спільною робочою групою проектів рішення про об’єднання громад в своїх громадах і вносять на сесію своїх рад.
7.Сільські ради приймають на сесіях рішення про схвалення проекту рішення про об’єднання громад і протягом 5 робочих днів направляють ОДА для висновку на відповідність Конституції та законам України.
8.ОДА протягом 10 робочих днів надає висновок на відповідність або повертає на доопрацювання.
9.Сільські ради, які об’єднуються приймають рішення про добровільне об’єднання. 10.Сільський голова-ініціатор після позитивного висновку ОДА звертається із поданням до Обласної ради про утворення об’єднаної громади. Облрада протягом 30 днів розглядає подання, приймає відповідне рішення та призначає перші вибори.
Людмила Лебединська, Версii

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *