Випускники технікумів і коледжів складатимуть ЗНО з двох предметів, – міносвіти

Міністерство освіти і науки оприлюднило умови вступу на наступний рік. Документи до вузів подаватимуть через інтернет. Паперові заяви прийматимуть від іноземних абітурієнтів і тих, хто має квоти або розбіжності у документах.

Електронні кабінети реєструватимуть з 1 липня, а з 10 – прийматимуть документи. Хто вступає лише за результатами ЗНО зможе подати заяви до 22 липня. Особи, які вступають за співбесідами, вступних іспитів або творчих конкурсів, – до 16 липня.

Із 1 серпня вузи повинні оприлюднити рейтингові списки до зарахування на бюджет. До 30 вересня – на контракт.

На навчання на бюджеті абітурієнти зможуть подати сім заяв на чотири спеціальності. На контракт обмежень не має.

ЗНО з трьох предметів зараховуватимуть як результати державної підсумкової атестації. Випускники шкіл обов’язково складатимуть українську мову і літературу, математику чи історію України на вибір і ще один предмет із переліку дисциплін: історія України, математика, біологія, географія, фізика, хімія та іноземні мови.

“Цьогоріч ЗНО разом з випускниками шкіл писатимуть випускники профтехнічних навчальних закладів і коледжів. Вони складатимуть державну підсумкову атестацію не лише з української мови, як торік. На вибір або з математики, або з історії України”, – каже директор Українського центру оцінювання якості освіти Вадим Карандій.

Із 1 серпня вузи повинні оприлюднити рейтингові списки до зарахування на бюджет. До 30 вересня – на контракт

Для вступу можна подати сертифікати усіх предметів ЗНО 2017,2018 і 2019 років. З іноземних – сертифікат 2018 або 2019 років.

“Змінили характеристики ЗНО з іноземних мов. Це пов’язано із нарахуванням балів при виконанні тесту залежно від рівня складності. Якщо іноземна мова буде у вузі конкурсним предметом, вступник має право подавати оцінку із сертифікатів 2018 та 2019 років”,- додає Карандій.

Університети самостійно визначатимуть мінімальну кількість балів із вступних випробувань. Але у рамках стратегії розвитку медичної освіти внесли зміни до правил прийому на навчання до медзакладів вищої освіти у наступному році.

Для вступу на спеціальності “стоматологія”, “медицина” і “педіатрія” абітурієнти мають набрати не менше 150 балів з двох профільних предметів. На українську мову умова не поширюється. Вперше для магістрів спеціальності “фармація, промислова фармація” і бакалаврів “право”, “публічне право і адміністрування” та “міжнародні відносини” встановили поріг 130 балів.

З наступного року, щоб вступити на спеціальність “Охорона здоров’я”, абітурієнти складатимуть ЗНО з математики або фізики.

“Для студентів-медиків дещо змінили конкурсні предмети. Перший, традиційно, українська мова, другий на вибір – біологія або хімія. Введення фізики або математики як третього профільного предмета – один з кроків на шляху до інтеграції української медицини в міжнародну практику”, – каже заступник міністра охорони здоров’я Олександр Лінчевський.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *