Восени в Україні на 30-35% можуть подорожчати хлібобулочні вироби

Через засуху на початку літа та надмірну вологість у середині якість пшениці не відповідає заявленим стандартам. Крім того, аграрії не можуть зібрати врожай через постійні дощі. Тому українські пекарі прогнозують дефіцит якісного зерна для виробництва борошна, пише Liga.net.

“У деяких областях йшов дощ цілий місяць. Понад 30 днів ніхто не виходив у поле. Це більше, ніж період жнив”, – заявив президент асоціації фермерів і приватних землевласників Іван Томич.

За його словами, надмірна вологість призводить до масових захворювань, проростання, гниття та інших шкідливих чинників. Це зменшує виробництво та якість зерна.

“Раніше прогнозував, що хліб подорожчає за рік до наступних жнив на чверть. З урахуванням нових коректив варто очікувати зростання цін на хліб до наступного врожаю на 30-35%”, – наголошує Томич.

Ціна на зерно і борошно зростає щорічно, незалежно від врожаю.

“У 2016 та 2017 роках в Україні збирали рекордний урожай пшениці, але спаду цін не було. Основна частина зерна йде на експорт. Ціна пшениці для внутрішнього ринку формується в порту та залежить від курсу валют”, – каже голова правління “Київхліба” Володимир Череда.

В Україні за перше півріччя хлібний кошик подорожчав на 7%. У гривні пшеничний хліб із борошна вищого ґатунку додав 1,3 грн. Наприкінці червня коштував 19,4 грн/кг. Пшеничний хліб із борошна першого ґатунку став дорожчим на 1,2 грн, житній хліб – на 1,1. Їх продають по 15,4 грн/кг і 16,2 грн/кг відповідно. Батон коштує 11 грн за 0,5 кг, додав у ціні 0,7 грн.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *