«Відкрита ніч» – для тих, хто підтримує українське кіно

фест 2

В одну з найкоротших ночей року, з 28 на 29 червня, півтори сотні чернівчан під зоряним небом Галереї Ратуші від 22-ї вечора до 5-ї ранку переглядали короткометражні фільми в рамках XVII-го кінофестивалю «Відкрита ніч». До Чернівців захід дістався учетверте.

Показ стрічок відбувався воднораз у 24-х містах України, а ще у Варшаві – і це якнайкраще свідчило про те, що українське кіно є, воно розвивається і його варто дивитися.

Місць для всіх охочих не вистачило, тож багато глядачів розмістилися просто на карематах чи навіть на долівці.

Розпочався фестивальонлайн-зверненням організаторів та спонсорів заходу з Києва.

Президент фестивалю Михайло Іллєнко:

– «Відкрита ніч» – це швидше акт солідарності з тими, хто хоче творити саме українське кіно… Тональність фестивалю цьогоріч інша тому, що йде війна.

І це відбилося перш за все на тематиці короткометражок: кілька стрічок були присвячені трагічним подіям на Майдані та українським патріотам. Присутні вшанували загиблих військових на Сході України хвилиною мовчання.

60 короткометражок змагалися в кількох номінаціях: студентські, професійні, анімаційні… Переможців визначало журі фестивалю, глядачі ж обирали володаря призу глядацьких симпатій шляхом всеукраїнського голосування: кожний з присутніх отримав бланк із переліком фільмів, з якого мав обрати п’ять, на його думку, найкращих.

Гран-прі здобула стрічка «Заповіт» молдовського режисера Кристіана Жерегі. А об’єднання «Babylon’13», до якого входить режисер, відзначене спеціальним дипломом «За громадянську позицію, мужність та героїзм».

Відзначився на фестивалі й чернівецький режисер Дмитро Сухолиткий-Собчук. Його стрічку «Коріння. Сни» журі нагородило дипломами за найкращу роботу художника та найкращу операторську роботу.

Марина КАВКАЛО, студентка журналістики ЧНУ

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *