УСЕ ПРО ПОДАТОК НА ДОМАШНІХ ТВАРИН: як і скільки доведеться платити за домашнього улюбленця

Тільки раз 170 гривень доведеться заплатити власнику за кота чи собаку. Зміни не запровадять до весни, а вже є купа питань: за хом’яків і папуг теж платити? Розберемось, чи заслуговує «закон 7020» на звання «маразм року», як пишуть в соцмережах.
Про податок на домашніх тварин, який загрожує власникам котів та собак, зараз активно пишуть у соцмережі «Фейсбук». Людей обурили штрафні санкції, вищі, як за порушення ПДР. Кажуть, що нардепи попрацювали зовсім не там, де зараз потрібно. Уже прозвали «маразмом року» законопроект №7220, над яким почалася робота в парламентських комітетах. А експерти прорахували: якщо оподаткування (точніше, разовий збір за реєстрацію домашніх тварин) дійсно введуть, то в бюджет здамо більше 2 мільярдів гривень. Чи так це — давайте розберемося, пропонує своїм читачам “Народна правда”.

Гнів у соцмережах «Немає в країні інших проблем, крім проблем з домашніми тваринами? — цитуємо пост користувача, який не вітає пропоновані законопроектом зміни. — Приклад: якщо ваша кішка погуляла і народила кошенят у вас вдома — це незаконно! Із вас штраф від 5 100 до 20 400 гривень! До речі, штрафи плануються більші, ніж за їзду п’яним за кермом або брехню в декларації чиновника або депутата…», – пишуть у соцмережах.

«У цивілізованих країнах спочатку забезпечили нормальні умови для життя громадян, а потім зайнялися тваринами та іншими косметичними покращеннями», — ще один коментар з «Фейсбуку». Для чого це? Для створення єдиної бази обліку тварин, контролю чисельності бездомних тварин, підвищення рівня відповідальності людей за чотирилапими вихованцями і попередження жорстокого ставлення до них. Плюс — нові надходження до бюджету. За попередніми підрахунками зоозахисників, зараз в Україні 8 мільйонів котів і 3 мільйони собак. Звідси й нарахували, що надходження до бюджету тільки з разового реєстраційного збору складуть більше 2 мільярдів. Але це не так, бо за тварин, заведених власниками до набрання чинності нововведень, платити не доведеться.

Надходження будуть хіба що від великих штрафів. Їх передбачили за неприбирання за тваринами, відмову від стерилізації безпородних. Винищать “дворняг” Якщо безпородні кішка чи собака народять, то роздати або продати кошенят чи щенят буде заборонено. Тримати у себе вдома теж стає затратно: кожне доведеться реєструвати через два місяці після народження за 170 гривень і стерилізувати. — Оця бабця підібрала щеня, щоб не здохло, піклується, а тепер ще й платити має?  — каже власниця великої безпородної собаки Христина. — Це занадто!

Особисто я б заплатила за реєстрацію. Це ж один раз. І в порівнянні з тим, скільки проїдає моя Варта, це незначна сума. Питаємо дівчину, чи прибирає вона продукти життєдіяльності своєї Варти, і вона каже: — Ми не гуляємо у дворах. А набережна та інші місця з хащами — це теж громадське місце? Якщо так, то буду носити пакети…   Проект 7220 розповсюджується на «собак, котів та інших домашніх тварин». Законотворці пояснили: їхні ідеї точно не стосуються свійських тварин, а під «іншими домашніми тваринами» вони мали на увазі… пернатих. Якщо з папугами і канарейками ясно, то чи братимуть на облік, наприклад, хом’яків? Депутати не написали, за яких тварин конкретно не треба платити.

Чи є хтось не проти? — Я не проти створення реєстру тварин, — говорить власник далматинця Володимир. — Але у мене склалося враження, що наші депутати тільки й думають, як контролювати інших. Хай краще самі правдиво заповнюють декларації, а тоді вже нацьковують на нас поліцію з перевірками собак. — Читала пропоновані зміни, й мене насмішило «раз в три роки на огляд до ветеринара». Той, хто це написав, явно не в курсі, скільки люди насправді бігають з тваринами до лікаря, — каже господарка вівчарки, що працює у ветклініці (просила її не називати). — Ну, а якщо ветеринарів зобов’яжуть вести електронний реєстр, то хай дають техніку. Немає проблем. Ми й так документуємо всіх клієнтів. Підводне каміння та ніша для корупції Правозахисники мають претензій до пункту законопроекту про психіатричний огляд собак окремих порід.

Вони припускають, що почнуться покупки довідок, а це вже корупція. Але експерти схвалюють, що у цьому проекті нарешті визначили ті породи, які варто вважати небезпечними. Їх власників зобов’яжуть, крім психогляду тварини, пройти курс підготовки у кінологічному клубі з дресирування. За кордоном, щоб завести собаку потенційно небезпечної породи, сам власник має пройти психіатра, бо там чотирилапих агресорів прирівнюють до зброї. А хіба є в Україні  зоопсихіатри? Тим не менше, дві довідки (про психогляд і навчання) господарі страшних псів мають надати уже під час реєстрації. Серед пропонованих змін також вимога ховати тіла домашніх тварин тільки на спецкладовищах або в крематоріях, яких не існує.

Про смерть тварини доведеться негайно повідомили свою ветклініку і здати труп разом з документами про реєстрацію. Ще один підводний камінь побачили активісти. А чи не є закон про тварин спробою протягнути відкритий доступ поліції до житла громадян? «Під приводом пошуку незареєстрованих домашніх тварин зроблять поквартирні обходи, — пишуть в Фейсбуку активісти. — А там, дивися, і попутно зброю знайдуть чи наркотики».

Коментар експерта «Не такий страшний чорт, як його малюють»

Софія Хльосткіна, захисниця тварин: — Більшість людей ігнорує проблему безпритульних тварин. І, звичайно, вони не бачать необхідності в стерилізації, чіпуванні. Але я, як людина, що щодня стикається із насиллям над тваринами, витрачає більшу частину свого часу на пошук нових адекватних господарів, вважаю всі пункти закону важливими й корисними. Що усіх хвилює найбільше — гроші. Скільки ж тепер доведеться заплатити? Власники тварин із притулків, ветерани війни, інваліди, пенсіонери, чорнобильці реєструють тварину безкоштовно. І не сплачуєте внесок за тварин, яких мали до моменту прийняття закону! Усім іншим треба усвідомити головне — тварина, це відповідальність. Якщо шкода 170  гривень за все життя тварини, якщо ліньки зареєструвати її для її ж безпеки, то й не варто заводити чотирилапого друга.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *