У Чернівцях відбудеться «Воробкевич – фест»

Надзвичайний, прекрасний чернівецький костел Найсвятішого Серця Ісуса – понівечений і покалічений радянською владою, але все ж збережений як архітектурна споруда і такий, що має надію на відновлення як цілісне мистецьке явище – знову гуртує навколо себе тих, хто творчістю і любов’ю долучиться до його відродження.

18-19 травня у Чернівцях  у величних стінах чудової неоготичної споруди відбудеться благодійний фестиваль класичної музики. Для гостей міста і громади – багатоконфесійної, багатомовної, багатонаціональної – виступатимуть студенти-старшокурсники училища культури і мистецтв ім. Сидора Воробкевича.

Автор ідеї фесту – музикант, лауреат міжнародних конкурсів, викладач цього училища Ярослав Гамаль, який два роки тому разом зі скрипалькою Юлією Чампелою вже влаштовував під куполом храму благодійний концерт, під час якого зібрали понад 5 тисяч гривень для проведення відновлювальних робіт у костелі.

«Це подія на підтримку і костелу, і студентів, – каже Ярослав Гамаль. – Студенти-старшокурсники до державного іспиту готують  кожен музичну програму – по 5 творів, і перед екзаменом показують її публіці. Не завжди вдається знайти такий зал і такого підготовленого слухача, який би зміг глибоко оцінити виступ – переважно виступають в загальноосвітніх чи музичних школах. Тож «Воробкевич-фест» покликаний об’єднати дві потреби – потребу музикантів у великій сцені і потребу храму в прекрасній музиці».

На цікаву пропозицію з радістю відгукнувся настоятель храму Серця Ісуса отець Станіслав Смольчевскі. Тож упродовж двох днів храм стане осередком мистецтва. Першого дня поціновувачі зможуть почути солістів, наступного виступатимуть ансамблі, оркестри, хори.

«Відкриє свято музики  випускниця нашого училища, а згодом і Львівської музичної академії Тетяна Лабик – зараз вона викладає в 3-й музичній школі в Чернівцях. Це єдина учасниця фесту (крім мене), яка тут уже не вчиться (я теж уже тут викладаю). Тетяна співатиме «Аве Марія» Шуберта. Ще однією яскравою зіркою першого дня буде відомий уже і в місті, і далеко за його межами Костянтин Лукинюк, якому, на його пропозицію, я акомпануватиму. Можу ще додати, що першого дня переважатиме музика Баха – вона надзвичайно пасує нашому костелові!»

Серед учасників другого дня ініціатор фесту називає училищні дуети, тріо, квартети, зокрема – лауреата міжнародних конкурсів училищний хор, капелу бандуристів цього навчального закладу, а також  лауреата міжнародного конкурсу «Perpetuum mobile» («Вічний рух») у Дрогобичі – оркестр баяністів-акордеоністів.  «Адже в костелі колись був орган, і звучанням оркестру ми спробуємо нагадати, як звучав орган».

У середу, напередодні фестивалю, в костелі відбудеться репетиція – і вона необхідна, каже Ярослав Гамаль, який уже має досвід виступу в цих стінах: навіть від попереднього його виступу два роки тому змінилася акустика. Це сталося завдяки тому, що активісти розібрали зведені в радянські часи, коли храм використовували під архів, стіни. Тож тепер гітара потребуватиме підсилюючої апаратури.

У планах організаторів фестиваль матиме продовження – його хочуть зробити щорічним і тривалішим, розширити коло учасників і запрошувати виконавців, які працюють в Європі – попередньо можна стверджувати, що можливість така є.

А цього року храм стане першою великою сценою для багатьох студентів-музикантів. Вхід буде вільним, а скриньки для пожертв розташують у храмі. Приходьте, він чекатиме… Початок о 18 год.

Маріанна АНТОНЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *