Тільки наміри приватної фірми коштують уже 155 млн гривень

Саме в таку суму обійдеться техніко-економічне обґрунтування (ТЕО) Верхньодністровського каскаду ГЕС, яке хоче провести ПАТ «Укргідроенерго». Свою пропозицію приватна фірма адресувала голові Чернівецької облдержадміністрації О. Г. Фищуку. Саме цей лист і розглядався на першому засіданні новоствореної Координаційної ради з екологічної безпеки при управлінні екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації під головуванням заступника голови ОДА Олега Стецевича.

 

Участь у заході взяли керівники обласних громадських екологічних організацій, управління лісомисливського господарства та новопризначений начальник управління державного агентства рибного господарства у Чернівецькій області Вікторія Устименко. Висловилися з даного питання всі охочі й дійшли висновку, що проблема потребує додаткового вивчення та обговорення за «круглим столом» на тему «Будівництво каскаду ГЕС на Дністрі: енергетична незалежність чи знищення довкілля?». У ній візьмуть участь представники громад, чия територія має бути затоплена, науковці, екологічна громадськість, незалежні енергоексперти та, зрозуміло, представники «Укргідроенерго».

Як відомо, дві обласні ради – Івано-Франківська й Тернопільська – вже висловилися проти побудови каскаду ГЕС на Дністрі, а отже й проти затоплення частини української природної родзинки – Дністровського каньйону. Натомість від Чернівецької облради Київ реакції ще не отримав. Та, як видається автору цих рядків, влада – і представницька, і виконавча –  хоче розділити відповідальність за рішення із громадськістю.

До слова, цими днями у Києві відбувся подібний «круглий стіл» у  Комітеті Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.  На ньому побував заступник начальника управління екології та природних ресурсів Михайло АВРАМ. Він розповів про київський «круглий стіл» присутнім і наголосив, що думка Міненекології не була врахована під час розробки Всеукраїнської програми розвитку енергетики до 2026 року. Тож нардепи зобов’язалися доопрацювати цю програму з урахуванням зауважень Мінекології. А саме в цій програмі йдеться про будівництво каскаду ГЕС на Дністрі.

Натомість у виступі голови громадської ради при управлінні екології та природних ресурсів Віталія Коржика критикувалася позиція українського уряду стосовно екологічної політики.  Зокрема, прозвучала думка про те, що недарма нині навіть світова екологічна громадськість виступає проти сплюндрування Дністра ГЕСами. На Заході давно зрозуміли, на який негатив для країни та її населення обертається панування прибутку над інтересами довкілля. Саме тому в розвинених країнах, наголосив кандидат географічних наук, головним в уряді є міністерство екології і саме за ним – остаточне слово в будь-якому спірному питанні. В Україні ж, за словами п. Коржика, Мінекології та природних ресурсів є упослідженим, чия думка, як правило, не береться до уваги. «Уся проблема в тому, що у нас Мінекології – це державний орган, до якого ніхто не прислухається, і з яким ніхто не рахується», – підкреслив еколог із багаторічним досвідом. І з  цим важко не погодитися.

Ярослав КИРПУШКО, який нині очолює найстарішу громадську екологічну організацію «Зелений світ Буковини», наголосив на тому, що будівництво ГЕС на Дністрі – це бажання приватної організації освоїти шалено великі державні кошти. А що при цьому відбувається, навіть говорити не доводиться, бо й так усім відомо. Зважаючи ж на ціну питання, ймовірні підкупи високих чиновників в уряді, від яких залежить рішення.

Другим питанням Координаційної ради йшлося про створення штабу громадських інспекторів при держекоінспекції та відповідих підрозділів у районах області.

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»   

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *