Сплата страхових внесків –запорука майбутньої пенсії

Більшість наших співвітчизників усвідомлює нині необхідність мати страховийо стаж, адже це є головним критерієм при призначенні чи перерахунку пенсії, отриманні інших соціальних виплат, гарантованих Конституцією України. Чинним законодавством установлено пряму залежність розміру пенсії від розміру отриманої зарплати й повноти сплати роботодавцем внесків до Пенсійного фонду за всіх працівників.

Дехто вже відчув на собі наслідки недотримання вимог законодавства, коли внаслідок несплати підприємством коштів до Пенсійного фонду до стажу не враховувались певні періоди. Серед «постраждалих» – працівники підприємств – боржників зі сплати страхових внесків: ВКФ «Кераміка-Буковина» (20 особам не зараховано по понад 2 роки стажу), «Приватна Білдінг Компанія» (24 особам – до 6 місяців), ТзоВ «Авіс Енергомаш» (55 особам – до 1,5 року).

На жаль, керівники підприємств-боржників, не виконуючи зобов’язання зі сплати внесків до Пенсійного фонду, не лише порушують законодавство, а й фактично обмежують права найманих працівників на пенсійне забезпечення.

Для уникнення непорозумінь при призначенні чи перерахунку пенсій працюючим особам слід вже зараз контролювати повноту сплати внесків до солідарної пенсійної системи. Право вимагати від  роботодавця підтвердження сплати страхових внесків, в тому числі і в судовому порядку, передбачене статтею 16 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Антоніна МОГИЛЮК, начальник відділу організації роботи з платниками та контролю за погашенням заборгованості

 

Мовою цифр

Про пенсійне забезпечення буковинців

Станом на 1 серпня 2016 року в органах Пенсійного фонду України в Чернівецькій області на обліку перебуває 230 345 одержувачів пенсій (в тому числі 8 367 осіб з числа військовослужбовців).

176,2 тис. осіб (76,5% від загального контингенту пенсіонерів) одержують пенсію за віком, 29,8 тис. осіб (13%) – за інвалідністю, 10,3 тис. громадян (4,5%) – через втрату годувальника, 11,4 тис. пенсіонерів (5%) – за вислугу років, 2,5 тис. осіб (1,1%) – соціальні пенсії, 30 осіб (0,01%) отримують довічне грошове утримання суддів.

У липні 2016 року територіальними органами Фонду області призначено 850 пенсій, проведено 1 039 індивідуальних перерахунків. Від початку поточного року призначено 4 686 пенсій, перераховано в індивідуальному порядку 6 836 пенсійних виплат.

Наталія НАЗАРЕНКО, заступник начальника управління пенсійного забезпечення

 

Нелегальна зайнятість соціально небезпечна

Соціальний захист населення є однією з актуальних проблем сьогодення. Та більшість громадян сприймає цю тему важливою виключно для пенсіонерів або осіб з інвалідністю. Навряд чи будь-хто з молоді віднесе себе до категорії незахищених чи малозахищених верств населення. Однак, якщо аналізувати сучасний стан ринку праці та зайнятості населення, то саме осіб працездатного віку можна віднести до цих категорій. Майже 265 тисяч буковинців – а це понад 50% працездатного населення області – не перебувають на обліку в Реєстрі застрахованих осіб. З них майже 89 тисяч не зайняті офіційно у жодній зі сфер економічної діяльності.

Погоджуючись на неофіційні умови праці, працівники втрачають не тільки  страховий стаж і соціальний захист, а й право на гідну пенсію в майбутньому. Для працівників розмір заробітку, якщо він не перевищує мінімальний, впливає на набуття ними страхового стажу, необхідного для призначення пенсій та допомог. А з настанням пенсійного віку в разі нелегальної зайнятості вони ще й позбавляють себе низки державних гарантій, передбачених чинним законодавством.

Крім цього, ризикує і сам роботодавець, оскільки суми штрафу за недотримання мінімальних гарантій з оплати праці (допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору, оформлення його на неповний робочий час у разі виконання роботи упродовж повного робочого часу) сягають від 14 500 грн. до 43 500 грн. за кожного працівника, стосовно якого скоєне порушення.

Прес-служба Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області

Як наповнюється бюджет Пенсійного фонду в області

За січень-липень 2016 року до бюджету Пенсійного фонду в Чернівецькій області надійшло 658,1 млн грн, що на 3,0%, або на 19,0 млн грн більше за планове завдання. Власних доходів, адміністрування яких здійснюють органи Пенсійного фонду, мобілізовано в сумі 9,9 млн грн, що на 10,4%, або на 0,9 млн грн більше плану.

Для своєчасних виплат пенсій та захисту прав застрахованих осіб, органи Пенсійного фонду на Буковині вживають заходи, спрямовані на роботу з платниками щодо погашення заборгованості з платежів та інформування органів влади і контрольних органів щодо мінімізації роботодавцями заробітної плати найманим працівникам. Завдяки роботі, проведеній у співпраці з органами влади, соціальними партнерами, територіальними органами Державної виконавчої служби удалося скоротити заборгованість з платежів до бюджету Фонду.

Управління платежів до пенсійної системи та захисту прав застрахованих осіб і контрольно-перевірочної роботи ГУ ПФУ в Чернівецькій області

Консультацію або роз’яснення можна отримати:

*за телефоном «гарячої лінії» – 7-45-31, 7-57-22;

*на сайті Головного управління Пенсійного фонду в Чернівецькій області – http://pfu-cv.gov.ua;

*по Скайпу – edune_vikno, info_pfu.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *