Сонячні панелі генерують електроенергію не тільки для власника, але й для «Чернівціобленерго»

Незалежність чи новий обов’язок? 54 власники сонячних батарей на Буковині, кожна з яких виробляє щомісяця від 600 до 1500 кВт/год електроенергії, залежно від пори року, повинні продавати надлишок енергії  російському монополісту, бо  вони підключені до мережі «Чернівціобленерго».

 

Переваги сонячних батарей:

– Сонячна енергія доступна навіть у похмуру погоду і дощ.
– Сонце – невичерпне джерело енергії
– Батареї довго служать, не мають механізмів і потребують мінімального обслуговування.
– Екологічність – не завдають  жодної шкоди довкіллю.

Альтернативна енергетика набуває все більше популярності. Вона мала би забезпечити власникові сонячної електростанції не лише екологічну енергію, але й незалежність від енергетичних монополій.

Та насправді виглядає це так. Кожний мешканець може придбати сонячну електростанцію та встановити у себе вдома. Далі він має укласти угоду з обленерго, придбати спеціальний лічильник та підключитися до загальної мережі. Сонячна електростанція буде генерувати електроенергію, господарство споживатиме, скільки потрібно, а всі надлишки передаватиме в загальну мережу. Тобто власник сонячної станції отримуватиме електроенергію безкоштовно, а надлишки продавати на свій розсуд, скажімо, сусідам, не може. Зрозуміло, що так прописаний відповідний закон про «зелений тариф», але чому?

Сонячні станції досить дорогі, адже їх виробляють лише за кордоном. Однак окупитися вкладені кошти можуть за 5-6 років – за рахунок власного споживання і продажу електроенергії. Та у вільне плавання нікого не відпускають: конкуренти Обленерго не потрібні.

 

Довідка

«Зелений тариф» – це економічний механізм, спрямований на заохочення генерації електроенергії відновлюваною енергетикою. В Україні обленерго купують електроенергію, вироблену з відновлюваних джерел (вітру і сонця). Придбання такої електроенергії гарантується в рамках довгострокових контрактів. В Україні закон про «зелений тариф» передбачає його дію до 2030 року.

Дмитро ЦАРЕНКО, «Версії»

 

Від редакції

ПАТ «Сонячні панелі» проти ПАТ ЕК «Чернівціобленерго»

Оскільки в Європі апріорі не існує природних монополістів і це є величезною перевагою  європейських споживачів газу, води й електроенергії перед українськими, то, чесно кажучи, не зрозуміло, що заважає нашим місцевим керівникам узяти під крило міської та обласної громад виробництво електроенергії сонячними батареями та допомогти їх власникам створити, приміром, ПАТ (публічне акціонерне товариство) «Сонячні панелі» або «Зелений тариф». І вже тоді ця організація продаватиме електроенергію буковинцям. Таким чином, для Обленерго виникне конкурент. І це стане першим кроком до подолання монополізму в комунальній сфері, який так шкодить українцям.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Сонячні панелі генерують електроенергію не тільки для власника, але й для «Чернівціобленерго»”