Реальне утеплення: з чого почати

(Продовження. Поч. у ч.13)

Наш експерт з економічних і будівельних питань, Франц Карлович ФЕДОРОВИЧ, за родом своєї бізнесової діяльності часто буває за кордоном, у країнах Євросоюзу. Тож він узагальнив тамтешній досвід і наші потреби та покроково розписав дії мешканців багатоповерхівок до максимального енергозбереження, що допоможе їм значно зменшити плату за «комуналку».

 

  1. Теплолічильник. Найперше – облаштування теплопункту в багатоповерхівці, мешканці якої прийняли колективне рішення збільшити енергоефективність свого житла. Без індивідуального теплопункту (ІТП) та теплолічильника заощаджувати тепло не вийде. В нашому регіоні зима на зиму не схожа, тож автоматизована система дозволить регулювати теплоподачу до будинка, залежно від температури повітря на вулиці. Звісно, краще за все було б кожній квартирі отримати свій облік і можливість регулювання тепла. Хоча б для того, щоби взимку не відкривати вікна, рятуючись від надмірного нагріву батарей.

2.Підвали. Температура у підвальному приміщенні має бути у межах 11-13 градусів тепла. Якщо температура вища за цей показник, це означає, що частина тепла не доходить до квартир і гріє нежитлові приміщення. Побутує думка, що пластикові труби утеплювати не потрібно – насправді ж навіть їх треба обшивати шаром теплоізоляції, не тоншим за діаметр самої труби.

  1. Під’їзди. Тут температура має бути не нижчою за 16 градусів тепла, інакше тепло з квартир викачуватиметься через стіни в під’їзди. Розпочати можна з малого: замінити чи утеплити вікна в під’їзді, поставити доводчики (пристрої, що забезпечуватимуть автоматичне закривання дверей), утеплити виходи на дахи, горища, технічні поверхи. Якщо це не дасть бажаних результатів, доведеться або опалювати під’їзд, або утеплювати стіни між квартирами й під’їздом.
  2. Квартири.Із власного досвіду нам усім відомо, що квартира від квартири так само різниться, залежно від поверху й місця розташування в масиві будинку. А ще – від проведених заходів з енергоефективності сусідських квартир. У наріжних квартирах, а також на першому й останньому поверхах, як правило, на кілька градусів холодніше. Відтак доведеться утеплювати зовнішні стіни та перекриття підвалів – для квартир першого поверху. Для верхніх поверхів актуальними є утеплення дахів, горищ і технічних приміщень. Шар утеплювача так само має розраховувати енергоаудитор у своїх рекомендаціях, відповідно до державних будівельних норм (ДБН).
  3. Вікна. За держнормами вікна повинні мати характеристики спротиву тепловіддачі склопакетів не менш 0,75 м²К/Вт. Встановлюючи нові вікна, варто вимагати у виробника сертифікат на підтвердження цієї характеристики.
  4. Вентиляція. У нормативах, якими користувалися в СРСР, канал для припливу повітря у проектах будинків не передбачався. Та й утримання житла, практично, нічого не вартувало. Передбачалося, що свіже повітря заходитиме до помешкань через «віконні та дверні отвори». І воно заходило – аж свистіло! Про енергоефективність практично не згадувалося. В ідеалі ж варто встановити в кожній квартирі у віконній рамі чи зовнішній стіні провітрювач із функцією рекуперизації тепла чи автоматичного його дозування.
  5. Наріжні стіни. Стандартна стіна (50 см цегельної кладки й штукатурка) забезпечує теплоспротив у 4 (!) рази менший за норму. Аби дотягнути до нормативу, достатньо обшити стіни, дах і цоколь утеплювачем 120-150 мм завширшки. Та якщо на стінах будинку є тріщини, «обтяжувати» їх утеплювачем небезпечно: тріщини можуть зрости буквально на очах – і утеплювач посиплеться зі стін разом зі штукатуркою й навіть частиною цегли. Тут варто викликати фахівців, які розкажуть як грамотно позбутися тріщин.

Ще однією помилкою може бути, так зване, лоскутне утеплення – коли утеплюються лише окремі квартири. Як наслідок, виникає точка утворення роси – на межі утепленої зони, у «холодних квартирах» виникає конденсат і з’являється пліснява. Доведено, що позбутися її майже неможливо. Фахівці не радять також утеплювати стіни всередині квартир – це також провокує виникнення плісняви.

А вже наступного разу поговоримо про найцікавіше: де взяти гроші на енергоефективність.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *