Путильські мандри буковинських антикорупціонерів

Нашумілі цього тижня історії з обшуками у буковинських лісівників, проведеними прокуратурою та СБУ, мають продовження від громадських активістів. Після відрядження до Путильського району представники Антикорупційної комісії Чернівецької області поділилися своїми спостереженнями й передали редакції частину матеріалів для публікації.

 

Районні лісорозробники-мільйонери: без техніки і без людей, але з великими грошима

Незаконну «лісозаготівлю», кажуть активісти Петро СОЛОГУБ і Віталій ТКАЧУК, видно неозброєним оком. «Достатньо проїхатися центральною дорогою Путили, щоби побачити, як серед білого дня, не ховаючись, лісовози возять свіжозрубану деревину – якісну, різної довжини, на стовбурах ще навіть гілки з зеленою хвоєю», – кажуть активісти. Дві вантажівки колод без чіпів рухалися повз районну раду в напрямку районного відділення поліції. Чому таке можливе? Відповідь можна знайти у місцевих мешканців, а саме – у їхньому зверненні до народного депутата України Івана Рибака, яке активісти надали у розпорядження редакції.

У зверненні, написаному від імені мешканців Путильського району, серед іншого зазначається, що в районі «склалася узаконена корупційна схема «відмивання грошей» так званими «лісорозробниками».

«Відповідно до Лісового кодексу України (ЛКУ), постійні лісокористувачі мають право на першочергове використання лісових ресурсів (заготівля деревини). У Путильському районі їх є два: ДП «Путильське лісове господарство» та ДП «Карпатське державне спеціалізоване лісогосподарське підприємство», – пишуть путильчани народному депутатові.

Після придбання спеціального дозволу на використання лісових ресурсів (лісорубний квиток) постійними лісокористувачами здійснюється передача виділених лісових ділянок іншим особам, які мають дозвіл на використання лісосічних робіт, трелювання, транспортування та сплав лісу. Таким чином, ніби для використання лісосічних робіт, у районі були створені такі підприємства як ТОВ «Компа+С» (2010 рік) та ТОВ «Медіатор-С» (2014 рік), які стали конвертаційними центрами. Обидва підприємства утворені паном С… М.П.: ТОВ «Компа+С» – для себе, ТОВ «Медіатор-С» – для свого сина… Обидва підприємства створені для відвертих маніпуляцій, «відмивання» грошей та обкрадання бюджетів усіх рівнів. Одночасно С… М.П. протягом 2010-2015 років працював начальником відділу збуту ДП «Карпатське державне спеціалізоване лісогосподарське підприємство», що дозволяло вести контроль за усіма лісосічними ділянками, які підпадали під заготівлю деревини.

Що представляють собою ці товариства? Перш за все, це підприємства-«бомжі», бо, по-перше,  адміністративні приміщення підприємств відсутні за адресою; по-друге, в них зареєстровано лише 2-3 наймані працівники, при тому, що для виконання лісосічних робіт необхідні сформовані бригади спеціально навчених осіб, кількість яких має бути в одній бригаді не менше 5 чоловік; по-третє, не володіють зазначені підприємства спеціальними технікою, устаткуванням, не мають трелювальних тракторів або установок.

Однак відсутність необхідних умов не завадила С… М.П. отримати дозволи на виконання лісосічних робіт для обох підприємств…

Отже, упродовж останніх років обидва лісгоспи укладали договори на заготівлю деревини в основному і безпосередньо лише з ТОВ «Компа+С» (2010-2016 рр.). Одночасно відбувалося укладання договорів на розробку значної кількості деревини з обома лісгоспами та фізичними особами, які придбали необроблену деревину на аукціоні (понад 10,0 м3) загалом за рік, яка становить у середньому 100 тис. м3.

…Чи можуть троє працівників заготовити за календарний рік 100 тис. кубів деревини? Є логічна відповідь: норма заготівлі лісодеревини на одного лісоруба в день 2-2,5 м3, у місяць бригада з 5-6 чоловік може заготовити 320-350 м3 деревини і троє чоловік таку величезну кількість деревини, як для нашого району, заготовити не можуть. Звідси випливає, що заготівлю деревини здійснювали не ТОВ «Компа+С» чи ТОВ «Медіатор-С», а безпосередньо самі підприємці, які придбали необроблену деревину у лісгоспів через аукціони, не маючи при цьому жодного права виконувати роботи підвищеної небезпеки, бо не мали дозволу Держгірпромнагляду на виконання лісосічних робіт, або ж нелегалізовані наймані працівники.

За нібито легалізовану деревину, відповідно до актів, які фіктивно укладені, та укладених договорів, лісгоспи переказували кошти С… М.П. на ТОВ «Компа+С» при цьому знаючи й розуміючи, що ці роботи виконував хтось інший, тобто ті ж самі приватні підприємці, які викупили деревину. Адже підприємство, кероване С…, не має відповідних спеціалістів чи найманих працівників та лісозаготівельної техніки.

Крім цього, аналогічним методом здійснюється фінансування лісовідновлення на площі 500 га. Протягом 5 років через ТОВ «Компа+С», яким керував С… М.П., та ТОВ «Медіатор-С», яким керує його син С… М.М., проводилося фіктивне відновлення лісів у районі, де приховувалися нарахування заробітної плати робітникам та їхня кількість, не сплачувалися податки та збори до бюджетів усіх рівнів. Не укладалися договори з робітниками на виконання робіт. Відновлювальні роботи лісу проводились неякісно, приписувалися площі під посадку. Не проводився комісійний прийом виконаних посадкових робіт. Після посадки на площах ростуть другорядні самосівні листяні дерева (береза, ліщина, осика), тоді як необхідно було б посадити хвойні породи дерев (ялина, смерека).

Таким чином, С… М.П. привласнював величезні кошти  за фактично невиконані роботи. При цьому не сплачував податків до бюджетів усіх рівнів  (ПДФО, військовий збір, єдиний податок) та бюджету Пенсійного фонду, сума яких становить за 2010-2015 рік понад 5 млн грн, про що відомо було колишньому начальнику ДПІ в Путильському районі…»

У зверненні також наголошується, що «у разі здійснення лісозаготівельних робіт самими держлісгоспами бюджети різних рівнів отримали б не менше 30,0 млн грн. В 2015 році при проведенні ревізії ДФС в Путильському районі в ЛАП «Карпатський держлісгосп» було виявлено несплату податків до бюджету фірмами «Компа+С» та «Медіатор-С» на суму 50 тисяч гривень».

Редакція не є ні правоохоронним, ні судовим органом, тож не вповноважена  й робити висновок про злочин. Тому й прізвище ймовірного порушника не зазначаємо. Ми лише наводимо свідчення активістів-очевидців і текст звернення мешканців району до народного депутата. Та оминути цю тему не маємо права – адже представники громади прямо вказують на найвищого посадовця виконавчої влади району, син якого на бідній Путильщині раптом став першим офіційним мільйонером у районі! Тим більше, що чиновник «засвітився» не лише в «лісозаготівельному» скандалі.

 

Як у районі «відзначають» Рік доріг

За коротке одноденне відрядження на Путильщину активісти Антикорупційної комісії Чернівецької області, представники  ГО «За безпеку дорожнього руху та правопорядок на Буковині» й громадські інспектори Державної екологічної інспекції України в Чернівецькій області випадково виявили «руслорегулювальні роботи» на річці Путилка в смт.Путила. З берегів річки видобували екскаватором піщано-гравійну суміш, точніше – глиняно-гравійну. Факт порушення був зафіксований викликом слідчо-оперативної групи відділення Путильскої поліції. «В ході розмови з водіями КАМАЗів і екскаватора з’ясувалося, що вони видобували суміш вздовж річки Путилка протягом 6-ти днів, – повідомляють активісти Петро Сологуб і Віталій Ткачук. – Водії спробували врегулювати ситуацію телефонним дзвінком «через керівництво». Згодом під’їхав майстер та головний механік філії Путильського райавтодору, які намагалися переконати нас, що роботи здійснюються для громади Путильщини за вказівкою голови РДА, тобто для ремонту доріг. Казав, що вони самостійно наймають екскаватор (200 грн. за годину) та іншу техніку. Тільки в нас виникло питання: куди ж зникають кошти, які виділяються на ремонт доріг, тим паче, що суттєву статтю наповнення бюджету складає акцизний збір, а на Путильщині багато підприємців працюють саме в лісовому господарстві? Виходить, що за вказівкою керівництва Путильської райдержадміністрації проводяться роботи, що завдають шкоди екології регіону і видобута суміш іде на такий «ремонт» доріг, який протримається до першого дощу!»

Про Росію зазвичай жартують, що там дві біди: дурні і дороги. Про Путильщину можна сказати, що бід там три: дороги, ліси і корупціонери. Щодо останнього – чекайте наступних публікацій про Путильщину у «Версіях». Розслідування активістів тільки розпочалося.

 

Матеріали надані представниками Антикорупційної комісії Чернівецької області

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *