Про здоров’я й життя краян та діряві газові труби: хто винен і що робити?

 

«Не дайте померти від… Холодомору»

Чернівчанин Володимир Звонов, який проживає у триквартирному будинку на вул. Пирогова,3, пенсіонер і дитина війни, від безвиході звернувся з листом до Президента, Премʼєр-міністра, голів депутатських фракцій ВО «Батьківщина», «Слуга народу» та «Опозизійної платформи – За життя». Копію надіслав до редакції.

 

«Захистіть мене від Холодомору та посягань на моє життя і здоровʼя з боку  газопостачального монополіста АТ «Чернівцігаз»  

«19 лютого 2020 року через те, що мій сусід із квартири №2 Філіпов Ю.В. не допустив представників газової служби до себе і відмовився встановлювати лічильник газу за кошти оператора ГРМ, останні відрізали від газопостачання всіх споживачів квартир по вул. Пирогова,3. Мені не дали жодного акту чи іншого документа про причину відключення від газопостачання, а сусідові Філіпову сказали, що відключили за нібито витік газу на вулиці. Зрозуміло, що це відмовка.

Я і мій сусід з квартири №3 Волончук Р.С., який теж підтримує моє звернення, справно сплачуємо за спожитий газ і його транспортування, але нам без попередження відрізали газ і змусили мерзнути у холодних квартирах.

Я маю мінімальну пенсію 1600 гривень, недоїдаю, та за газ сплачую вчасно. У мене дуже болять ноги, і від холоду цієї ночі я ледве не помер. За транспортування газу мені виставили окремий рахунок на оплату за 2 місяці по 131 гривні. Треба заплатити до сьогодні. Тож сусіди позичили грошей, щоби розрахуватися, бо пенсію отримаю лише 24 числа. Діти не мають роботи і допомогти мені не можуть.

У газопостачальній компанії сусідам учора сказали, що потрібно ще укласти договір з ними на технічне обслуговування внутрішньобудинкової системи газопостачання і заплатити приблизно по 500 гривень з квартири, тоді, можливо, підключать газ. Монополісти щоразу вигадують нові послуги. Але ж це моє право обирати того, хто буде обслуговувати газове обладнання всередині квартири. В радянські часи і пізніше представники газової контори лише ходили по квартирах, а для ремонту і обслуговування газових приладів нам все одно доводилося наймати майстрів і платити окремо. Зараз те саме, тільки з обовʼязковою платою монополісту. Шкіру б з нас уже зідрали для своїх прибутків!

     Шановні наші можновладці! Я дитина війни і знаю, що таке голод і холод. Але й у страшному сні мені не снилося, що в наш час влада перетвориться на фашистів, які знищують власний народ. Мене трусить від холоду в нетопленій квартирі, ноги викручує так, що немає терпіння. Пенсії такі мізерні, що вижити на них неможливо. Енергетичні, газові, поштові, водні та інші монопольні королі вигадують усе нові послуги, за які треба платити бідним пенсіонерам зі своїх злиденних пенсій.  Будь-який договір має укладатися добровільно, але газовим монополістам усе мало. Вони займаються свавіллям, відключають узимку від газопостачання без попередження, бо влада мовчить, очевидячки отримуючи «відкати» чи мільйони зарплати за місяць, як Коболєв, Вітренко, та й інші, які надають нам комунальні послуги, поштові тощо.

     Щорічно в Україні вмирає 500 тисяч пенсіонерів. Я усвідомлюю, що старі люди — це баласт для країни, але ж дайте нам померти в людських умовах! Я недоїдаю, але хочу тепла, тому й справно за нього плачу. Перебування в холоді — це катування для літніх людей. Ст.3 Конституції України зазначає, що «Людина, її життя і здоровʼя в Україні є найвищою соціальною цінністю». Нині в Україні часто згадують Голодомор, а сучасний період Вашого правління буде називатися ХОЛОДОМОРОМ.

   Панове владо! Дотримуйтеся Конституції, не дайте мені померти від холоду, захистіть моє конституційне право на людські умови життя і допоможіть відновити газопостачання до квартир по вул Пирогова,3, м. Чернівці, мешканці яких не мають боргів за газ та газопостачання.

 

Комунікація споживачів і надавачів послуг –  як спілкування глухого й сліпого

 Офіційний коментар «Чернівцігазу»   

Доки у Києві зреагують, редакція звернулася за коментарем до пресслужби «Чернівцігазу». Відгукнулася Вікторія ГОЛОДНЯК, начальник управління зовнішніх комунікацій АТ «Чернівцігаз»:

«За вказаною адресою (м. Чернівці, вул. М. Пирогова, 3) працівники аварійно-диспетчерської служби АТ «Чернівцігаз» зафіксували витоки природного газу на внутрішньобудинкових газопроводах, у зв’язку із чим і було здійснено роботи із припинення газопостачання згідно з вимогами чинного законодавства, зокрема Кодексу ГРМ, Закону України «Про житлово-комунальні послуги» та Правил безпеки систем газопостачання.

АТ «Чернівцігаз» стурбоване ситуацією, що вже близько двох років загрожує безпеці здоров’я та життя буковинців. Газопроводи житлових будинків у неналежному стані, зокрема через корозійні та інші процеси руйнування, що виникають з часом експлуатації, а також через відсутність періодичного технічного обслуговування. Причинанедбале утримання систем газопостачання власниками та балансоутримувачами, адже вони не бажають брати на себе визначені законодавством України зобов’язання. З 2018 року роботи з планово-технічного обслуговування компанією не здійснюються, адже в тарифі на розподіл не передбачено на це фінансування, а сама послуга з технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання стала ринковою.

Від 2015 року АТ «Чернівцігаз», як Оператор ГРМ, докладає усіх можливих зусиль для забезпечення виконання законодавчих вимог. Компанія неодноразово зверталася до всіх управителів, ОСББ, КЖРЕПів, власників будинків щодо необхідності укладання Актів розмежування балансової належності газопроводів, а також інформувала про необхідність укладання відповідних договорів на обслуговування.

Ігнорування вимог закону призвело до критичного стану газорозподільних систем житлових будинків. Підтвердженням цьому є постійні звернення громадян про витоки газу, які надходять на аварійно-диспетчерську службу 104 АТ «Чернівцігаз». Оперативно реагуючи на виклики, бригада АДС  відповідно до законодавства має право лише відключити аварійні мережі. А відновлення газопостачання можливе тільки після усунення всіх несправностей та забезпечення належного обслуговування внутрішньобудинкових мереж шляхом укладання договору на обслуговування.

На території області такі роботи може виконувати не тільки АТ «Чернівцігаз», а й інші компанії, які отримали дозвіл на проведення газонебезпечних робіт. Тому, споживачі, після підписання Акту балансового розмежування з оператором ГРМ (АТ «Чернівцігаз»), можуть звернутися за обслуговуванням до компанії, яку виберуть на власний розсуд та довірять їй свою безпеку.

Варто зазначити, що фінансування робіт з обслуговування внутрішньобудинкових мереж, відповідно до Закону України «Про житлово-комунальні послуги», покладається на співвласників/власників будинку».

 

Витоку газу у під’їзді будинку немає, як немає й самого під’їзду!..

А тепер по суті.І не думаю, щоби підходило під постулат «У кожного своя правда». Адже п. Звонов не отримав відповіді на жодне своє запитання. Йому не дали й офіційного документу про відключення газу. Хоча папір таки з’явився, тільки позавчора. Тож найцікавіше попереду. Бо навіть брехня, щоби звучати переконливо, повинна мати бодай якісь елементи фактажу. А у відповіді «Чернівцігазу» мешканцю кв.2 зазначається, що «виток газу зафіксований у під’їзді будинку». І це тоді, коли під’їзду в цьому будинку немає(!), а газові труби заходять з вулиці до кожної з трьох квартир окремо.

Більше того, 11 лютого мешканці будинку викликали ФОПа Михайла Колопельного, який має дозвіл на проведення техобслуговування газових мереж і уклали з ним договір на обслуговування. Того ж дня він перевірив усі мережі будинку, замилював їх тощо і жодного витоку голубого палива не знайшов. Як зауважив один із мешканців будинку, вони чули про масові відключення газу, тож і готувалися до цього. До слова, сусідка п. Звонова розповіла, що ще до укладання угоди з ФОП Колопельним вона пішла в «Чернівцігаз» дізнатися, скільки коштуватиме обслуговування монополіста на рік. «У мене волосся стали дибки. Ми – два пенсіонери – за котел і 2 газові плити мали би сплачувати 1880 грн за рік. І це тоді, коли послуги ФОП складають до 300 грн за цей же період, – наголосила жінка. І додала: – Для таких, як ми пенсіонерів, вкажіть адресу ФОП Колопельний: його можна знайти на провулку Складському, 4-А»   .        

І насамкінець про ще одне лукавство «Чернівцігазу». Перечитайте, як газовики турбуються про ваше здоров’я і життя, наголошуючи на дірявих трубах і на тому, що вони закликають для вашого порятунку вкладати з ними угоди. Так ось, щодо труб. Увага: наказ Мінрегіонбуду, який скасував утримування газових мереж коштом газового монополіста, почав діяти тільки з 1 травня 2019-го (!). Тобто, ще не пройшло і року, а всі труби вже в корозії? Подібне могло статися тільки за умови, що «Чернівцігаз» ніколи не переймався внутрішньобудинковими мережами!. А тепер всю цю рухлядь скинув споживачам на утримання. Навіть не знаю, як усе це можна назвати. Аферою на межі нахабства?         

І це при тому, що Нафтогаз за 6 місяців 2019 року отримав чистий прибуток у розмірі 24,7 млрд грн, що майже удвічі більше, ніж у січні-червні 2018 року (13,6 млрд грн). Про це повідомляла пресслужба компанії із посиланням на фінансову звітність.

 

Міська влада запізнилися, щонайменше – на рік

Володимир БЕШЛЕЙ, директор департаменту Житлово-комунального господарства міста повідомив редакції минулого тижня, що його служба веде перемовини з 27-ма компаніями у Чернівцях, які мають дозвіл на проведення газонебезпечних робіт. І вже нинішнього тижня щось проясниться, тож сподіватимемося, що незабаром чернівчани отримають перелік цих компаній і прейскурант їхніх послуг.

Утім, варто зауважити, що цю роботу міська влада мала би зробити наперед – ще до реформування у житлово-комунальній службі. І, як неодноразово писали «Версії», передавати не відремонтовані й занедбані комунальні комунікації містянам є щонайменше перекладанням проблем з хворої голови на здорову. Українці хоч і все терплять, але ж до пори, до часу…

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»        

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *