Плата за в’їзд та спецанкета: Євросоюз вводить нову систему контролю на своїх кордонах

Євросоюз вводить нову систему контролю на своїх кордонах: за безвізовий в’їзд в ЄС доведеться заплатити 7 євро, а також заповнити спеціальну анкету. 

7 євро – це приблизно 220 гривень, і саме стільки коштує анкета, яку необхідно буде заповнити перед поїздкою до країн Шенгенської зони. В анкеті, крім паспортних даних, потрібно вказати мету поїздки, а також – те, чи бувала людина, яка в’їжджає в зону Шенгену, в країнах, де вирують епідемії або недавно траплялися терористичні атаки.

Але, навіть якщо на якесь із цих запитань відповідь буде позитивною, – у в’їзді не відмовлять, запевняють в Єврокомісії. А ось якщо після попередніх подорожей залишився хоча б один неоплачений штраф за парковку або перевищення швидкості, мандрівника можуть не пустити в ЄС, поки борг не буде погашений.

Євросоюз ретельно перевіряє тих, хто звертається за візою. Але контролю за тими, хто в’їжджає за безвізовим режимом, немає. А це громадяни 60 країн. Тому ми і впроваджуємо систему авторизації. Перевірка буде дуже простою і займе всього кілька хвилин. Якщо людина отримала відмову, наприклад, за станом здоров’я, то, як тільки вона одужає, може повторно звертатися за дозволом на в’їзд “, – пояснив прес-секретар Європейської Комісії з питань міграції та внутрішньої політики Тове Ернст.

У Єврокомісії запевняють, що перевірка даних на кордоні займе лише кілька хвилин. Якщо знайдуть неточності в написанні прізвища в анкеті і паспорті, або якщо в документах не співпаде дата народження, прикордонники можуть вимагати від туриста додаткову інформацію.

З запуском нової системи відмов у в’їзді українським туристам не побільшає, впевнений посол України при ЄС Микола Точицький – навпаки, система повинна вберегти мандрівників від зайвих витрат.

 

Коли ти вже купив квиток, прилетів у будь-яку столицю членів держав Шенгену, а у тебе те чи інше не збігається з інформацією, яка була надана в документі, ви – небажане особа. У нас кирилиця, тут латиниця, і бувають похибки. Тому це навіть більше для зручності тих, хто подорожує. Тому на три роки, якщо йдеться, ти будеш в спокої, що у тебе все гаразд і ти можеш спокійно подорожувати “, – розповів Микола Точицький.

Заповнювати анкету потрібно буде раз на три роки, тому сума збору за анкету виходить незначною. Та й сама система, якщо і запрацює, то не раніше, ніж у 2021 році.

Нагадаємо, Україна почала переговори з 61 країною “білого шенгену” з метою встановити з ними безвізовий режим. Відзначимо, на сьогодні громадяни України можуть відвідувати без віз 85 країн світу.

За матеріалами segodnya.ua

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *