Осінній листопад – землі на користь

Листя, що опадає восени з дерев, – не сміття: листяний перегній – чудова мульча для вашого городу

Цієї пори дерева активно скидають свою розкішну крону. Перетворимо цей дар природи на листяний перегній, який ефективно поліпшить структуру ґрунту і стане чудовим матеріалом для мульчування на нашому городі та дачі. Тим паче, що зробити це зовсім нескладно.

Рисунок2

Переваги листяного перегною

*Листяний перегній, внесений у ґрунт, допомагає затримувати вологу біля коріння рослин, допомагає їм пережити літню посуху, заощаджує ваш час, працю й фінанси.

*У листяному перегної живуть і добре розмножуються дощові черв’яки, які чудово розпушують ґрунт та ефективно перетворюють органічні рештки на якісний гумус.

*Листяний перегній, навіть напівготовий, є вдалим компонентом садового компосту.

*Як мульча листяний перегній запобігає росту бур’янів, випаровуванню вологи та ерозії верхніх шарів ґрунту.th-5-300x300

*Використовуючи опале листя для перегною, вам не доведеться його спалювати, отруюючи їдким димом себе, сусідів і довкілля.

*Додаючи перегній до складу ґрунту, можна не купувати торф, що видобувається з унікальних природних торфовищ.

*Ґрунт, покращений листяним перегноєм, особливо полюбляють плодові дерева: яблуні, сливи, груші, а також інші культури.

Не слід плутати листяний перегній і компост. В листяному перегної практично не міститься поживних речовин, його призначення – поліпшити структуру ґрунту. 

На відміну від компостування, приготування листяного перегною відбувається без участі тепла, оскільки опале листя розкладається зовсім іншою мікрофлорою (переважно мікроскопічними грибами), ніж інш
і рослинні залишки.

 

Як прискорити приготування листяного перегною

*Аби прискорити процес, потрібні волога й напівтемрява. У тіні випаровування зменшується, листя залишатиметься завжди вологим. Додаючи нове листя, поливайте купу водою.

*Азот і вуглець – два елементи, яких найбільше потребують мікроорганізми, що працюють на перетворення листя у перегній. Осіннє листя містить достатньо вуглецю, а нестача азоту уповільнює розкладання. Тож до купи опалого листя додавайте скошеної трави, багатої на азот (кропиви, гороху).

Рисунок3

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *