Новостворена держслужба контролюватиме якість освіти та сертифікуватиме вчителів

Чернівецьке управління Державної служби якості освіти, яке очолила Оксана Палійчук (за попередньої влади керувала Департаментом освіти та науки Чернівецької ОДА) має на меті реалізовувати державну політику в частині забезпечення якості освіти на відповідній території згідно із законодавством про освіту. До повноважень управління належить сертифікація педагогічних працівників; проведення інституційного аудиту закладів освіти; здійснення державного нагляду за діяльністю закладів освіти (крім вищої).

Наразі найбільш актуальним для педагогів стає питання сертифікації. Кількість і категорії педпрацівників, які можуть пройти сертифікацію, планована й обмежена, адже це пов’язане з надбавками до зарплати. Відтак декларована добровільність сертифікації більше виглядає на «вишеньку на тортику», за яку змагатимуться педагоги. Адже сертифікат, який засвідчує найвищий професійний рівень педагога, дає можливість зарахувати сертифікацію замість атестації та впродовж 3 років отримувати 20% надбавки до зарплати.

До цьогорічної сертифікації залучаються поки що тільки вчителі початкових класів, бо наразі в Україні затверджено лише Професійний стандарт вчителя початкових класів. 2000 цьогорічних сертифікатів пропорційно поділені між областями України. Зокрема, в Чернівецькій області зможе сертифікуватися 51 педагог.

Реєстрація охочих пройти сертифікацію триватиме від 15 до 31 січня на сайті Українського центру оцінювання якості освіти: http://testportal.gov.ua

Контактна особа в Чернівецькій області – Надія  Білоус 57-20-04, (066)6296936; nadiya_bilous@ukr.net

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Новостворена держслужба контролюватиме якість освіти та сертифікуватиме вчителів”