На громадських слуханнях у Шипинцях вирішено приєднуватися до Кіцманської ОТГ

Понад три години тривали громадські слухання у Шипинцях з питання створення об’єднаної територіальної громади.

Зрештою, абсолютною більшістю голосів було вирішено, що Шипинці приєднуватимуться до Кіцманської міської ОТГ.

Подібні збори проводилися в селі цього місяця вже вдруге – вперше це була відкрита сесія сільради, на яку зібралися близько 180 шипинчан. Рішення було таке саме – приєднання до Кіцманської ОТГ, та частині односельців воно не сподобалося, тож вони створили ініціативну групу і запропонували проведення нових громадських слухань.

Сільський голова Василь Нявчук скликав такі слухання на 15-ту годину неділі, 25 березня, ініціативна ж група поширила оголошення про збори о 14 годині. Так чи інак, а збори, на які зійшлися понад 400 шипинчан і ще й представники інших сіл, відбулися.

Колізія тривала між прагненням Шипинців долучатися до однієї з сусідніх ОТГ – Мамаївської (яка складається наразі з двох сіл – Мамаївців та Лужан) чи Кіцманської міської (до неї входять м. Кіцмань та села Давидівці і Суховерхів).

Інтриги додавало те, що досі у Шипинців з Кіцманською ОТГ не було спільної межі, та саме цього дня, в неділю, але кількома годинами раніше, рішення про приєднання до Кіцманської ОТГ прийняли мешканці розташованого між Кіцманем і Шипинцями села Лашківка. А ще раніше таке ж рішення прийняли мешканці Ошихлібів. Тож останні формальні застереження проти такої конфігурації були зняті.

Розпочалися збори з виступу Шипинецького голови  Василя Нявчука, а далі слово давали практично всім охочим. Певна заминка трапилася з виступом голови Мамаївської ОТГ Наталії Катрюк – збори не особливо прихильно до неї поставилися. Тим не менш, слово для виступу надали і їй, і голові Кіцманської ОТГ Сергієві Булезі.

Варто зазначити, що обидва виступи не були агітаційними – а навіть якщо б і були, це навряд чи змінило б результат голосування, адже люди прийшли на збори з уже визначеною позицією.

Найкращим варіантом шипинчани вважали би створення ОТГ із центром у Шипинцях, але така можливість була втрачена ще кількома роками раніше – тоді села-сусіди не мали наміру об’єднуватися навколо Шипинців. Тож залишився вибір між Кіцманем і Лужанами-Мамаївцями.

Другого шипинчани не надто прагнули, оскільки двом гоноровим конкуруючим селам було би разом затісно, як було тісно колись в одному колгоспі. Занадто свіжа ще історія.

Тож поспілкувавшись ще із місцевими фахівцями з освіти, медицини, зі своїми сільськими депутатами, активістами, чиновниками  районного рівня і навіть народним депутатом, зрештою проголосували за вступ до Кіцманської ОТГ, вкинувши в урни підготовлені завчасно оранжеві мандати, на яких так і було написано: «Мандат».

Спочатку вкидали мандати «за», а потім – «проти». Підрахунок показав, що за приєднання до Кіцманської ОТГ проголосували 372 учасники зборів, а проти – 45.

Маріанна АНТОНЮК, «Версії», фото автора

 

 

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *