Міністр Павло ПЕТРЕНКО: «Споживач адмінпослуг не повинен отримувати негатив за власні гроші»

новації в юстиції

Бізнесмени, сільгоспвиробники, приватні нотаріуси і працівники юстиції Буковини зібралися в понеділок у стінах ОДА на «круглому столі», завдання якого окреслене як «Стан реалізації реформ Міністерства юстиції України, спрямованих на надання адміністративних послуг». Це – один із заходів насиченої дводенної програми перебування міністра юстиції України Павла Петренка в Чернівцях.

мінюстСам міністр звітував – і це доречне слово – про реформування роботи міністерства та його підрозділів першим. Найбільша небезпека, що виявлена у процесі реформування – це моменти, коли новації та спрощення, що йдуть зверху, спричиняють спротив або саботаж на місцях. Коли від заявника належить взяти 3-4, а то й два папірці, а беруть, як раніше, усі 12-18! Міністр пообіцяв, що ледарі, бюрократи й саботажники повинні готуватися до того, що їх позбудуться.

З 85 керівників юстиції найвищого рівня 47 не пройшли тестування і уже звільнені.

Мін’юст разом із міжнародною аудиторською компанією EY (Ernst&Young) проводить незалежне тестування керівного складу органів юстиції різного рівня. З 85 керівників юстиції найвищого рівня 47 не пройшли тестування і уже звільнені. На вакантні 47 місць оголошений відкритий конкурс. Проведення відбору покладене на незалежну Кадрову комісію, яку очолює заступник Міністра юстиції Гія Гецадзе. До її складу увійшли представники міжнародних і громадських організацій.
І ще одна новація у відборі кадрів – допуск до конкурсів молодих юристів: з вимог вилучений пункт про обов’язковий 3-річний стаж роботи у державних органах. Міністр Петренко налаштований набрати молоду, креативну і водночас професійну й освічену команду, з якою концепція реформування не піде, як у пісок, у наш український менталітет. Ще одна мета – зробити зрушення невідворотними, аби не залежали від чергового витка зміни влади. Споживачами адмінпослуг буваємо раз по раз усі ми, і ми не повинні отримувати від відвідування органу влади суцільний негатив за власні гроші.
Така спрямованість проявилася і в ході «круглого столу», коли слово для доповіді отримав начальник держреєстру в області Олександр Босий. Через пару слів «переможної реляції» про те «як усе має бути», міністр Петренко зупинив доповідача:
– Не треба мені розповідати, як у вас усе без черги. Почитайте місцеву пресу: «О шостій годині ранку я була 106-та. Відійти з черги не можна – пропаде. Пройти за день я не встигла. Наступного дня довелося чергу займати знову…» (До слова, міністр процитував публікацію саме «Версій»).
Це втручання переломило хід імпрези, на якій усі присутні приготувалися було дружно «понудьгувати», бо «так треба». На живі запитання аграріїв Павло Петренко надавав аргументовані відповіді, відсилав до потрібних документів і ловив практикуючих у приватній сфері юристів на недостатній обізнаності в законодавстві. Слушні зауваження та скарги брав «на замітку», обіцяючи розібратися і поставити в цьому питанні крапку.
Завершу знову ж таки з українського менталітету: «Дай, Боже, нашому теляті та вовка із’їсти». Тут і сподівання, і застереження водночас.
Лариса ХОМИЧ, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *