Мерія проти КРУ:

Прокуратура Чернівців не виявила складу злочину в актах ревізії, наданих обласним КРУ.

Управління праці та соціального захисту міської ради подало адмінпозов про визнання акта КРУ протиправним та скасування його вимог. Управління вважає безпідставними твердження ревізорів про зайву виплату 96 підприємцям «Калинки», які постраждали від повені 2008-го, матеріальної допомоги у сумі 480 тис. грн. Рахункова палата України у липні 2009-го перевірила ефективність використання коштів держбюджету на ліквідацію наслідків стихійного лиха, зокрема, і виплати підприємцям МТК «Калинівський ринок» адресної матеріальної допомоги,  і жодних порушень та зловживань не виявила.

 Гроші повертатимуть мерці?

Оскаржує мерія також висновок ревізорів про безпідставно виплачену у 2008-2010 рр. 45 мешканцям міста матеріальну допомогу за рахунок коштів цільового фонду соціально-економічного розвитку міста на загальну суму 99,6 тис. грн. Виплата цих допомог була здійснена громадянам, які внаслідок важкої хвороби, смерті  близьких родичів, стихійного лиха  потрапили у скрутне матеріальне становище. Рішення про виплати приймалися колегіально та адресно, враховуючи реальну потребу людини в соціальному захисті. Зокрема, допомогу отримували  онкохворі, які потребували дорогого лікування. Окремі з одержувачів допомоги вже не мають можливості особисто надати пояснення: вони померли. Контролери не зустрічалися з громадянами, які отримували  допомогу, тож висновки ревізорів, на думку мерії, необгрунтовані. 

 Дві третини пасажирів – пільговики

Ревізори наполягають на переплаті компенсаційних виплат перевізникам за пільгове перевезення громадян. Мерія «відкараскується» тим, що на законодавчому рівні не визначено чіткий механізм відшкодування затрат перевізникам з урахуванням кожного конкретного пільговика. Тому компенсаційні  виплати проводилися, виходячи зі співвідношення кількості пільговиків і платних пасажирів  для громадського транспорту, яке щорічно вираховує ГУ  статистики в Чернівецькій області. Коефіцієнт застосовується тільки на пільгових маршрутах і є граничним. Ревізори не  врахували, що перевізники в обласному центрі перевозять значну кількість пільговиків із сіл. Лише у ближніх до Чернівців сільських районах проживає майже 112 тис. громадян, які мають право на пільговий проїзд у міському громадському транспорті. Суцільне обстеження пасажиропотоку на пільгових маршрутах  засвідчило, що реальний коефіцієнт співвідношення пасажирів становить 3,77 і перевищує  коефіцієнт, доведений ГУ статистики, за  яким здійснювалися виплати.  Контрольні обстеження  за участі ревізорів на пільгових маршрутах №19, 4, 6, визначили таке: на маршруті №19 за один рейс перевезено 59 пасажирів, з яких 38 належало до пільгової категорії; на  маршруті №4 з 66 пасажирів виявилося 40 пільговиків, а на маршруті №6 із 75 перевезених 49 були пільговиками.

У підсумку управління праці та соціального захисту міської ради просить суд визнати вимоги КРУ у Чернівецькій області протиправними і скасувати їх.

 Від редакції: як нам стало відомо з неофіційних, але достовірних джерел, ревізори КРУ перевіряли мерію із заздалегідь отриманим завданням: знайти певну кількість порушень і чим більше, тим краще. Контролери пояснювали «завдання» тим, що їх звільнять, коли вони нічого не знайдуть.

У ситуації, що склалася після перевірки КРУ, згадані підприємці «Калинки» та чернівчани, які отримали матеріальну допомогу, повинні повернути гроші до бюджету. Щоби людям, особливо родичам померлих, не довелося розкошелюватися, у мерії судитимуться до останнього. Крім того, у мерії вимагають у подальшому компенсаційні виплати за пільгове перевезення громадян авто- та електротранспортом здійснювати за умови надання перевізником документів, які підтвердили би фактичну кількість безкоштовно перевезених ним пасажирів, оскільки законодавчо така норма не визначена, тому немає гарантій, що наступна перевірка знову не «виявить» це порушення. 

Отримати офіційний коментар посадовців з КРУ виявилося надважким завданням. У канцелярії нам видали кілька номерів, за якими або ніхто не відповідав, або повідомляли: «Ми цим не займаємося». Нарешті, звернувшись безпосередньо до начальника цієї структури Ігоря БОГАТИРЦЯ, ми дізналися, що «відбувається звичайний робочий процес».

КРУ подало до суду свої заперечення проти позову. Нині чекають ухвали суду. На запитання, як стягуватимуться кошти з підприємців та громадян, у випадку визнання правоти КРУ, відповіді не отримали. Це залежатиме від того, кого суд визнає винним: одержувачів допомоги чи тих, хто її виплачував. Насамкінець п. Богатирець поцікавився: «І навіщо оце все комусь роздмухувати?»

Лєра ЯСНИЦЬКА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *