Українців народжуватимемо за будь-яких умов!

Минулого тижня прекрасну половину країни заскочила зненацька панічна новина: відпустка для догляду за дитиною до 3-х років, а також збереження за «відпускницями» робочого місця й трудового стажу скасовані!!! Та з’ясувалося, що насправді все не так. По-перше, нічого не скасовано. По-друге, зміни, які пропонувалися, мали не скасувати, а вдосконалити ситуацію.

Але парламент відмовився внести зміни до Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Пропонувалося врегулювати перерахунок пенсій для працюючих пенсіонерів, а також зарахувати до страхового стажу відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами (йдеться про періоди перед пологами і після них, а не про відпустку для догляду за дитиною до 3-х років). Але за соціальний законопроект проголосували лише 38 нардепів…

Щодо вагітності й пологів, то норма законопроекту уточнювала право матері долучити цей період свого життя до страхового пенсійного стажу. Оскільки раніше в законі йшлося тільки про тимчасову непрацездатність, яка долучалася до трудового стажу на підставі лікарняного.

Звичайно, було б правильно й корисно залучити туди і період вагітності й пологів, адже ці кілька місяців, випавши зі стажу, можуть в подальшому вплинути на розмір пенсії жінки, особливо, якщо вона виходитиме на пенсію достроково.

Як зазначила заступник начальника ГУ ПФУ в області Ганна Онуляк, насправді при нарахуванні пенсій лікарняний за період перед пологами і після них (тривалістю близько 3-х місяців) зараховувався до трудового стажу. Водночас, за цей період з виплачуваних сум страхові внески до Пенсійного фонду з вагітної і породіллі не утримуються. Тож, якби закон зобов’язав підприємство-роботодавця ці суми сплачувати, для жінки ситуація в плані майбутнього нарахування пенсій поліпшилася б.

Але міркування на тему «що було би, якби…» наразі безперспективні: з великої хмари, як кажуть, зробився малий дощ. Все залишилося, як було. Аби не гірше…

Бо українські жінки народжуватимуть українців за будь-яких умов! Хай ніхто навіть не сумнівається!

Маріанна АНТОНЮК

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *