Медицина – мистецтво зцілення чи бізнес на здоров’ї й довірливості людей?

«Слово «медицина» походить від латинського словосполучення ars medicina («лікувальне мистецтво») і має той же корінь, що й дієслово medeor («зцілюю»)», – стверджує Вікіпедія. Та життя вносить серйозні корективи в це оптимістичне визначення.

11111

Про свої «пригоди» в одному з пологових будинків області розповідає наша читачка пані Ольга (прізвище є в редакції) – чернівчанка на останньому місяці вагітності:

«Я збираюся народити третю дитину. Але, оскільки старших народжувала вже давно, то щось уже призабула, а щось змінилося й у медичному нагляді за вагітними. Тож багато аналізів, які зараз роблять, для мене були новими.

Звісно, що кожна мама переймається здоров’ям майбутньої дитинки. Тож і я намагалася ретельно виконувати всі вимоги лікарів. Але зіткнулася з тим, що вимоги ці виявлялися або важко виконуваними, або непомірно дорогими.

Жіноча консультація нерідко направляє вагітних здавати аналіз на ймовірні вади дитини. Такий аналіз роблять у діагностичному центрі. Вартість залежить від того, на якому терміні вагітності його здаєш.

Зрозуміло, що я його здала. Прийшла через два тижні за результатом – кажуть, є проблема. На УЗД цього не видно, але можлива хвороба Дауна! Скликали консиліум, ще раз відправили на УЗД – за це дослідження я знову заплатила. Висновку так і не зробили, направили до фахівців у Львів. Якби я відмовилася, мусила би підписати відповідну заяву, якою зняла би з лікарів відповідальність за ймовірні проблеми.

Поїхала до Львова. Тамтешні медики зробили висновок, що все гаразд. І додали, що до них чомусь присилають вагітних з підозрою на генетичні відхилення плода – і абсолютно здорових – переважно з Чернівців. У Львові мені пояснили, що цей аналіз робиться тим мамам, у яких в родинах були проблеми: хвороба Дауна, туберкульоз, цукровий діабет, онкозахворювання. У нас його здають усі, хто має гроші. В кого грошей нема, пише відмову і у випадку відхилень у дитини вся відповідальність на батьках. Я розумію: перестраховуються, але в сукупності цей генетичний аналіз мені обійшовся в 2300 грн – разом з УЗД у Львові та дорогою туди-назад. Тож, коли мені на 32-му тижні сказали ще раз робити цей аналіз, я просто відмовилась від нього. Тим паче, що на такому терміні коли й виявлять якісь відхилення, аборт робити вже не можна.

Або ж аналіз на ТОРЧ-інфекції. Я записана на безкоштовний аналіз на 25 травня, а термін пологів мені передбачили на 20 травня. Якщо ж жінка хоче здати його вчасно, до пологів, – треба заплатити.

Але й це ще не все. Чоловік вагітної повинен здати кров для потенційних потреб своєї дружини (тобто в процесі пологів їй може стати потрібною кров. А може й не бути…). Якщо з певних причин він не може це зробити (як наприклад, мій чоловік, у якого певні проблеми з тиском) – треба здати 100 грн., бо без цього не випишуть (!) після пологів.

Ще одна історія з моєї вагітності. Лікар запідозрив у мене багатоводдя, а також обмотку шиї дитини пуповиною і завеликий розмір плоду, тому й дав направлення на УЗД. На це дослідження направляють за записом, вільний час для мене знайшовся аж… на 30 червня! Ви ж пам’ятаєте, що мені ось-ось народжувати, то для чого мені УЗД через півтора місяці після пологів? Тому я вирішила попроситися поза записом, адже йшлося про те, що маю проблеми. Відсиділа 2 год. 40 хв. у черзі – мені відмовили, бо я без запису. Пояснила, що заплачу, попросила, щоби подивилася, бо за термінами не встигаю. Згоди так і не отримала. Тоді попросила  лікарку написати розписку,  з якої причини мені відмовляє, адже я прийшла за направленням лікаря. Це ж не моя власна  забаганка прийти на УЗД! Лікар, зціпивши зуби, запропонувала мені лягти для огляду, подивилася буквально кількадесят секунд, і нічого не сказала. Я питаю її, що  там. «Багатоводдя у вас немає, – каже. – Може, обмотана пуповиною? – питаю. – Так, обмотана…»

Я намагалася дізнатися про інші параметри, які встановлюються на УЗД, наприклад, розмір дитини, – лікар відповіла, що  не збирається дивитися мою дитину, бо це дуже довго і вона не зобов’язана це робити, бо я не записана. Висновок огляду мені не віддала: мовляв, віддасть моєму лікарю. А мій лікар у відпустці! Консультуватися ж все одно треба. Зрештою, ми посварилися – і папірець з описом огляду розірвали.  Звичайно, про оплату вже не йшлося.

Я пішла до головного лікаря. На мою скаргу про відмову лікаря мене обслуговувати він пояснив, що медицина у них безкоштовна, що за УЗД в них гроші не беруть (хоча особисто я двічі платила!) і порадив звернутися до завідувачки жіночої консультації. На жаль, на той час її на роботі вже не було.

Довелося мені того ж дня піти у приватну клініку. І там на УЗД мені сказали, що ні багатоводдя, ні обмотки пуповиною немає, а розмір дитини відповідає нормі.

Загалом я пройшла за період вагітності вже 7 УЗД, 6 з яких коштували 150 грн. кожне – і одне 250».

Записала Маріанна АНТОНЮК, «Версії»

Скільки коштує народити дитину в Чернівцях?

(наша читачка Ольга готується до пологів)

Cute baby girl laughing.

«Спонсорська допомога» – 450 грн

«Пологовий пакет» (тапочки, сорочка, шапочка тощо), який неможливо купити в аптеці – ???

Окрема палата – 500 грн.

Самі пологи – від 4 тис. до 5600 грн.  

Від редакції: Запрошуємо до дискусії представників пологових будинків області і наших читачів, а особливо читачок. Де і як ви народжували свою дитину, хто вам у цьому допомагав, а хто затьмарював радість від очікування материнства? Кому ви хочете подякувати, а що – виправити у системі охорони материнства і дитинства? Чекаємо ваших відгуків.

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *