Кліщі «люблять» жінок

Або Про невидимого паразита, що псує зовнішність і здоров’я

Ваша шкіра червоніє після кожного вмивання? Ви відчуваєте печію та свербіж? Неприємна висипка псує зовнішність? Придивіться уважніше: можливо, саме ваша шкіра стала «оселею» для паразитів…

На шкірне захворювання «демодекоз» частіше хворіють жінки (4 жінки на 1 чоловіка). Хоча чоловіки, можливо, просто рідше звертаються до лікаря з приводу своєї зовнішнього вигляду.

Zecke, Bohrer

Демодекоз – шкірне захворювання, зумовлене паразитуванням кліщів на шкірі людини будь-якої раси. Термін «демодекоз» походить від латинської назви кліщів, які належать до роду «demodex». Родина «demodecidae» налічує близько 65 видів кліщів, 10 з яких є патогенними для тварин і людей. Ці кліщі можуть уражати котів, собак, велику рогату худобу та свиней. Відомо, що тривале паразитування на цуценятах часто призводить до загибелі тваринок. Чи переносяться кліщі від тварини до людини – поки що невідомо.

Паразити передаються при контакті

На тілі людини найчастіше «оселяються» два види кліщів: D.folliculorum, які формують колонії у волосяних фолікулах вій, брів, рідше – голови, грудей,  та D.brevis, які оселяються в сальних залозах шкіри обличчя – в ділянці носогубних складок, крил носа –та верхньої ділянки грудей, міжлопаткової ділянки.

Повний цикл розвитку кліща складається з п’яти стадій (яйце, личинка, німфа першого віку, німфа другого віку, статевозрілі особи – самка чи самець) і триває 15 діб.  Кліщі можуть існувати в зовнішньому середовищі до 9 діб (при постійній вологості за температурі повітря 19-220С), тому зараження може відбутися через предмети, хоча головним шляхом передачі є безпосередній контакт від людини до людини. З віком сприйнятливість до зараження кліщами зростає.

Демодекоз – супутнє захворювання

Вважають, що D.folliculorum є фізіологічним представником мікрофлори нормальної шкіри, і доки не виникнуть сприятливі умови до їхнього розмноження, кліщ не спричиняє клінічних проявів. Умови, що сприяють розвитку демодекозу, –  екзогенні (надмірна інсоляція, зловживання косметичними засобами, особливості харчування) та ендогенні (захворювання травного тракту, хронічні інфекції, ендокринні розлади, порушення з боку імунної системи організму).

Дослідження, проведені у США, Європі, Австралії та Китаї, довели, що з 60% людей, які є носіями кліщів роду Demodex, лише в 10% виникає висипка на шкірі. Отже, дерматоз виникає не через наявність кліщів на шкірі, а при збільшенні їхньої кількості на тлі вищеперерахованих екзо- та ендогенних чинників.

Досить рідко демодекоз виникає як окреме захворювання, частіше його діагностують у хворих на розацеа, вульгарні вугрі, періоральний дерматит тощо. Крім того, є форма, при якій уражаються повіки, тож вона може супроводжувати офтальмологічні хвороби, такі як блефарит, блефарокон’юнктивіт тощо. У такому випадку слід звернутися за консультацією до лікаря-офтальмолога.

Шкіра – «оселя» для кліщів

Демодекозу притаманний хронічний перебіг з рецедивами. Найпоширеніша скарга – погіршення стану шкіри: після вмивання обличчя червоніє, відчуваються печія, свербіж, розвиваються висипки, можливе випадіння волосся, сльозотеча. Встановити наявність захворювання на підставі лише клінічних ознак практично неможливо, тому лікар-дерматолог призначає додаткові лабораторні дослідження.

Лікування демодекозу повинен призначати лікар-дерматолог відповідно до особливостей перебіг хвороби у кожного конкретного пацієнта. Перед початком лікування слід провести комплексне обстеження для виявлення у хворого хронічних соматичних недуг. Після обстеження хворому починають лікування виявлених соматичних захворювань внутрішніх органів та паралельно призначають акарицидні (протипаразитарні) препарати системної та місцевої дії, а також протизапальні, розсмоктувальні, імуномодулятори (за необхідності) та полівітаміни

Під час лікування важливо дотримуватися дієти: не вживати жирних, смажених, солених, гострих страв і алкоголю. Не рекомендується також засмагати, відвідувати лазні та басейни. Не користуйтеся декоративною косметикою (кремом, тоніком, лосьйоном, гелем, губними помадами, пудрою, тональними кремом тощо), не вживайте кремів чи мазей, які містять гормональні компоненти, щоби не спровокувати «освоєння» кліщами нових ділянок шкіри.

Періть подушки та зміцнюйте імунітет

Для профілактики демодекозу замініть подушки з пір’ям на подушки з синтетичним наповнювачем, аби мати можливість їх прати. Подушки перуть за температури не вищій за 40-45 °С, а особисті речі та білизну – не нижчій за 75 °С, використовуючи спеціальні добавки для прання, які мають акарацидну дію (наприклад, «Акарил», «Аллергофф»). Крім того, слід строго дотримуватися правил санітарії та особистої гігієни.

Щоби кліщі не оселилися

Профілактичні заходи для людей, схильних до демодекозу, відіграють важливу роль. До них можна віднести:

* своєчасне виявлення вогнищ хронічної інфекції (карієсу, холециститу, тонзиліту), гормональних, обмінних, імунних порушень тощо та їхнє лікування;

* дотримання дієти та формування раціону, багатого на вітаміни А, Е, С (печінка, морква, шпинат, капуста, насіння соняху, гречка, хліб з борошна грубого помолу тощо);

* протипоказані теплові процедури;

* не наносьте на обличчя креми чи мазі на основі олій.

Тільки грамотний підхід до проблем шкіри, спричинених демодекозом, допоможе вам раз і назавжди позбутися їх.

Гулей

Лілія ГУЛЕЙ, асистент кафедри дерматовенерології Буковинського державного медичного університету, кандидат медичних наук

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *