Інфляція в Україні сягнула 272%, – The Washington Post

Хоча за офіційними повідомленнями, інфляція в Україні становить 28,5%, справжній її рівень – 272%. Про це пише Метт О’Браєн у блозі на Washington Post, посилаючись на дані Стіва Ганке – професора американського Університету Джонса Гопкінса.

«Гіперінфляція завжди та всюди є політичним явищем. Вона трапляється після воєн і революцій, коли уряди змушені друкувати потрібні їм гроші, оскільки вже немає що оподатковувати – і саме це сталося в Україні», – зазначається у повідомленні.

Так, за даними професора, порівняно з 1991 роком українська економіка скоротилася, «оскільки комунізм так нікуди й не зник».

«Просто на зміну партійним босам прийшли олігархи, але корупція та неефективність залишилися тими ж, а частка тіньової економіки, за оцінками МВФ, становить в Україні 50% ВВП. І тепер через війну з Росією – своїм найбільшим торгівельним партнером – Україна втрачає ті крихти, які ще залишалися», – пише О’Браєн.

За його словами, хороші новини, полягають у тому, що «кредит МВФ має стабілізувати українську економіку, а разом з нею  й інфляцію», проте він зазначає, що «усе, що може врятувати українську валюту, погіршить стан її економіки в середньостроковій перспективі».

«Україна не матиме нормальної економіки у будь-якій  перспективі, якщо не зупинить вільного падіння своєї грошової одиниці», – зазначає автор.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *