Два місяці з мінімалкою: радісні, тіньовики, скаржники та дурні

За перші місяці 2017-го економіка України, за офіційними відомостями, продемонструвала рекордне зростання. Лише надходження від єдиного соціального внеску (ЄСВ) склали 43,26%, підкреслив на своїй сторінці у ФБ управитель приватного фонду на фондовому ринку США Володимир Компанієць. Він зазначає, що можна говорити вже про перші наслідки від підвищення мінімальної зарплати до 3200 грн: «Надходження ЄСВ побивають усі рекорди: +3,316 млрд грн за 23 дні лютого. Це вже більше, ніж за весь лютий 2016 року», – наголосив Компанієць.
Він зазначив також, що, за відомостями Держстату й Держказначейства, доходи місцевих бюджетів від сплати податків і зборів зросли на 52,38% порівняно із аналогічним періодом 2016-го. Щоправда не-економістам важко розділяти ейфорію від зростання податків, радше хотілося б почути про зростання випуску продукції.
Про це Компанієць теж згадує, але не так парадно, без гучних відсотків: «Щодо темпів зростання промисловості, будівельної продукції, а також вантажо- й пасажирообороту, то зазначені сфери так само показали рекордні цифри уперше за десятки років економічної статистики України. Як бачимо, через нібито незалежного експерта нам посилено нав’язують думку про те, що варто збільшити мінімальну зарплату удвічі – а разом із нею усі належні відрахування, як економіка України вийде з коми й почне набирати обертів. Хоча перші реакції на подвоєння мінімалки почалися ще наприкінці минулого року. Малий і середній бізнес відреагував на це зняттям з реєстрації (уже 160 тис. за офіційними цифрами) – і не лише «сплячих фірм» – як пробують заспокоїти нас в НБУ та Мінфіні. Масового відходу українців у тінь намагаються уникнути методами відверто репресивними: захмарними штрафами у 320000 гривень з роботодавців, у яких знайдуть неоформлених робітників, і масовими перевірками тих, що знялися з реєстрації, чи насправді вони припинили бізнес.
Можна й не будучи економістами здогадатися, що перша хвиля нинішнього зростання економіки спаде, щойно роботодавці остаточно втратять змогу платити належну «мінімалку» своїм робітникам. Голова Нацбанку України Валерія Гонтарева висловила незадоволення «некоректними» заявами ЗМІ про хвилю звільнень, яка очікує на українців через підвищення мінімальної зарплати: мовляв, Нацбанк наголошував на показниках офіційної зайнятості, а не на 600 тисячах звільнень. То що ж, люди перестануть бути офіційно зайнятими, але не будуть звільненими? Хто підкаже, що це може означати для менш хитромудрих працюючих людей? Фахівці НБУ намагаються втішати нас, що зменшення формально зайнятих людей частково відбувається за рахунок зменшення економічно активних громадян внаслідок демографічних тенденцій. Але для тих, хто займається покращенням економіки такими методами, це означатиме великі набутки: з одного боку, майже з усіх роботодавців (окрім ну дуже своїх!) можна буде збирати оті божевільні штрафи, а з іншого – це ж величезна економія на лікарняних, декретних, решті соціальних і майбутніх пенсійних виплатах.
На тлі усього цього триває падіння курсу гривні. І дуже вселяє оптимізм надзвичайно «коректне» висловлювання нашого прем’єра, який назвав дурнями усіх, хто цілком логічно пов’язує коливання гривні з тими процесами, які вийдуть з-під контролю разом із волюнтаристським збільшенням мінімалки: «Тим експертам чи політиканам, які прив’язують це (падіння гривні – автор) до мінімальної зарплати, я хотів би сказати: «Дурні, подивіться у дзеркало». Ми ще не виплатили у січні мінімальну зарплату, вона буде в лютому. Тому вона не може впливати на курс», – заявив прем’єр. Він наполягає на тому, що, цитую, «коливання гривні носять сезонний характер».
І знаєте, це вже не смішно. Не тому, що очільник виконавчої влади в країні дозволяє собі такі висловлювання, а тому, що хочеться запитати: де вчився пан Гройсман?
А між тим сам же прем’єр під час спілкування з громадянами на «гарячій лінії» прийняв значну кількість скарг, пов’язаних із небажанням роботодавців виплачувати зарплату на рівні встановленої мінімалки. Громадяни повідомляють про переведення частини робітників на 0,5, 0,75 ставки, а то і на 0,25. Прем’єр пообіцяв, що такі роботодавці будуть покарані. А, мовляв, чесний бізнес уряд всіляко буде підтримувати… Водночас він також пообіцяв, що чиновники, які використовуватимуть інструмент контролю за виконанням рішень про виплату мінімальної заробітної плати на рівні 3200 грн як додатковий інструмент тиску на бізнес, будуть звільнені. Дуже цікава заява: вона практично визнає, що утиск бізнесу відбувається, а йдеться вже хоча б про те, щоби він не збільшувався? Вкотре згадаєш Катерину Велику з її «Покарати не можна помилувати». Та й навіть завойовники-татари, збираючи з населення сплюндрованої Київської Русі величезні побори, не наважувалися стверджувати, що цим покращили життя того самого населення!
Дмитро ЦАРЕНКО, Інтернет-оглядач «Версій»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *