Чому чернівецька суддя, затримана через підозру у взятті хабара, досі працює

Хабар – лише вершина «айсберга» у мутній зв’язці?

Чому чернівецька суддя, затримана через підозру у взятті хабара, досі працює

У Чернівцях непоодинокими є судові оборудки, в результаті яких втрачають житло люди похилого віку. Буває, спритні сусіди (часто – нові, які придбали помешкання в будинку на кілька квартир) роками судяться мало не за кожний квадратний сантиметр, потрохи позбавляючи законних власників їхніх прав. Юридичні тонкощі і крутійства поступово беруть гору, узаконюються судами в дрібницях і дають підстави наступним судам узаконювати загальні рішення. Кажуть, що «диявол ховається в деталях». У деталях судових рішень ховається безліч дияволів. І причетні до цього безліч структур. Сьогодні – лише про одну подію, якою узаконено лише один крок з обмеження права власності лише однієї людини. Судове рішення втілювалося виконавчим провадженням на основі фальшивої довідки з БТІ. Якщо хтось вбачатиме у цьому випадку схему – це його право.

Передісторія

У ч. 11 від 19 березня 2015-го у статті «Матриця в Чернівцях. Битва за Систему» «Версії» вже розповіли про судові поневіряння чернівчан, мешканців вул. Тихорецької, 32. Понад 90 судових розглядів за 5 років, з продажами й даруваннями квартир у будинку; «доленосні» вироки про право збирати яблука чи саджати квіти на подвір’ї; доручення на представлення в суді,  завірені не нотаріально, а керівником приватної структури; таємничі внесення і не менш таємничі зникнення записів у реєстрі виконавчих проваджень. Усе – з метою довести, що мешканці будинку 32 на вул. Тихорецькій у Чернівцях не господарі у своєму житлі, в якому більшість з них народилися і щасливо жили до пенсійного віку. Бо будинок, а особливо – землю під ним – дуже хоче отримати у власність хтось інший.

4-квартирний особняк №32 на вул. Тихорецькій у Чернівцях став предметом судових спорів після придбання в ньому квартири новою сусідкою. Сусідка, працівниця ПАТ «Чернівцігаз» (це важлива деталь!), отримавши в подарунок (згідно з документами) тільки квартиру, почала претендувати на допоміжні приміщення, сараї, приміщення спільного користування (коридори, горища, підвал), землю. Цим і пояснюється величезна кількість судів (понад 90), і їх безкінечність (уже понад 5 років вони тривають, і кінця-краю не видно). Сантиметр за сантиметром сусіди втрачають право спільного володіння будинком і територією навколо нього, на яку мають державний акт на землю і кадастровий номер.

Репортаж з місця події

«Найсвіжіша» подія цього «судового серіалу» – дії держвиконавців міського управління юстиції на виконання рішення Першотравневого районного в м. Чернівцях суду щодо «зобов’язання відповідачки усунути перешкоди позивачці у користуванні сходовою клітиною загального користування у будинковолодінні… шляхом демонтажу дверного полотна (дверей) на сходовій клітині загального користування на першому поверсі» (хоча це не є «будинковолодінням»)

Логіка вимог позивачки-стягувачки незрозуміла. Її квартира знаходиться на першому поверсі, просто біля загального виходу. Вікна своєї квартири стягувачка загратувала. А судилася за право користуватися сходовою клітиною, що веде до сусідів на другий поверх – начебто для можливості евакуації на випадок пожежі. Але не шукаймо логіки – шукаймо принаймні відповідності закону.

А порушень і невідповідностей у діях держвиконавців було чимало. Наприклад, процедурні порушення. Боржницю не лише не ознайомили зі змістом постанови про примусове виконавче провадження, а й позбавили права оскаржити її в  10-денного терміну,. Представники виконавчої служби, з’явившись на подвір’я боржниці, не представилися, не зачитали постанову, яку виконують.

20150716_091100

Спроба боржниці і її представниці захистити приватне майно від дій людей, які навіть не представилися, була зупинена силовими діями державних виконавців: жінок виштовхували, викручували їм руки (на фото вище). Двері з завіс відпиляв болгаркою якийсь чоловік, який у робочий час – о 9.00 приїхав на автомобілі ПАТ «Чернівцігаз» (ось чому важливою була деталь про місце роботи стягувачки) – і після виконання роботи о 9.56 так поспішно покидав місце події (на фото нижче), що мало не наїхав автівкою на людей на дорозі. А коли боржниця після події запитала, кому, згідно з законом, відшкодовувати кошти за виконану роботу, держвиконавці заявили, що «це подарунок».

20150716_095601

Нічого дивного немає в цих словах, якщо їх метою є приховати інтерес структури, де працюють стягувачка і технічний виконавець виконавчого провадження, до цієї власності. До речі, довіреність на адвоката, який представляв інтереси стягувачки в деяких судах, також була завірена не нотаріусом, а керівником ПАТ «Чернівцігаз». Дивні збіги.

Та лихо з ними, з процесуальними порушеннями. Але було важливіше. Боржниця пред’явила витяг з реєстру виконавчих проваджень, де чорним по білому написано, що з усього нерухомого майна боржниці знято накладений свого часу арешт і закрито виконавче провадження. На прохання прокоментувати це начальник Першотравневого ВДВС Чернівецького МУЮ В.Коблюк відповів, що оскільки точно не пам’ятає хронології подій, то коментувати наразі не може…

Двері, які були демонтовані виконавцями і газівником, знімалися на основі довідки з ОБТІ – про те, що тих дверей начебто не існувало раніше і їх самовільно встановила боржниця (на фото).

20150716_092308

Хоча насправді згідно з інвентарною книгою, копії з якої демонструє боржниця, свідченнями сусідів і протоколом виїзного судового засідання Першотравневого районного суду від 9 серпня 2013 року двері там були ще в 1983 році. Так виглядає, що довідка з ОБТІ не відповідає дійсності. Умисно чи випадково так сталося – спробуємо з’ясувати в наступних матеріалах, у яких структури БТІ ще фігуруватимуть.

А тим часом боржниця та її представниця, які через некваліфіковані дії виконавчої служби стали потерпілими, продовжують відстоювати свої права – і людські, і на приватну власність. Відкрито кримінальне провадження за нанесення тілесних ушкоджень представниці боржниці. А виконання судового провадження оскаржується в окружному суді.

P.S. Позови в апеляції щодо справи по вул. Тихорецькій, 32 розглядала саме суддя Чернівецького Апеляційного суду – «героїня» повідомлення прес-центру СБУ, яким столичні СБУ-шники поінформували про те, що «заступниця голови Апеляційного суду Чернівецької області затримана у службовому кабінеті під час отримання $ 5 тис. хабара». За їхніми словами, «затримана вимагала $15 тис. від колеги – судді райсуду, якого обвинувачували у прийнятті неправосудного рішення. Розпочате кримінальне провадження за ч. 4 ст. 368 ККУ – отримання неправомірної винагороди».

Через більш як 3 місяці після події суддя навіть не відсторонена від роботи (про це читайте в ч.28 «Версій»). Тим часом, справи, до яких вона долучалася, тривають – на основі прийнятих нею рішень.

Маріанна АНТОНЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *