Україна. До суду передана справа озброєної банди

Слідчі міліції передали до суду справу на банду , викритих у скоєнні більше півсотні злочинів

Відділом розслідування особливо важливих справ та злочинів, учинених організованими групами Головного слідчого управлінням МВС України, закінчено досудове слідство у кримінальній справі за обвинуваченням організатора злочинної групи, на рахунку якої численні розбої, грабежі, крадіжки, незаконні заволодіння транспортними засобами вчинені на території Києва, Житомира та відповідних областей. Слідством зібрано докази про причетність організованої злочинної групи до скоєння понад півсотні злочинів

Під час досудового слідства встановлено, що організатор ще в квітні 2003 року організував озброєну банду та залучив до неї осіб, які мали вогнепальну зброю та боєприпаси. Всього до складу організованої групи входило семеро осіб. Вони, попередньо, умисно і добровільно зорганізувались в озброєне стійке злочинне об’єднання, з метою вчинення розбійних нападів, грабежів, крадіжок направлених на заволодінням майном підприємств, установ, організацій, громадян в особливо великих розмірах. Лідер групи розробив при цьому єдиний план злочинних дій з детальним розподілом між ними функцій кожного з учасників банди, визначення способів його виконання, підкоряючись під час злочинної діяльності тільки організатору та свідомо виконуючи всі його вказівки.

Відповідно до розробленого організатором за участю інших учасників озброєної банди плану, попередньо проводились так звані розвідувальні заходи, спрямовані на підготовку до скоєння конкретного злочину.

Так, для вибору об’єкту, що підлягав нападу, учасником озброєної банди, з відома її керівника, проводився пошук приміщення, зовнішній вигляд, якого вказував на достатню матеріальну забезпеченість осіб, що його займають. Перевага надавалася приміщенням, які не були обладнанні охоронною сигналізацією, камерами спостереження, наявністю охорони.

Один із учасників стежив візуально за об’єктом, що підлягав нападу. Вивчалося його розміщення, навколишня обстановка, можливість безперешкодного прибуття до нього співучасників і їх непомітного та швидкого відходу в разі переслідування їх охоронцями, працівниками правоохоронних органів, можливі способи і шляхи проникнення.

Для визначення кількості учасників нападу, кількості та виду зброї, встановлювалися наявність сигналізації, камер спостереження, охоронців, маршруту та періодичності їх руху. Для цього, учасник банди під вигаданим мотивом (працевлаштування, огляд продукції тощо) проникав до приміщення, на який планувався напад, проводячи його візуальний огляд. Після чого зібрану інформацію передавав іншим членам групи, на підставі якої й розроблялися роль та функції кожного з учасників організованої групи.

Перед вчиненням злочину організатор купував засоби зв’язку – мобільні телефони, які використовувалися під час нападу, для обміну інформацією між членами групи. Після закінчення нападу апарати знищувалися. Окрім цього, в розпорядженні учасників банди знаходились рації, які також використовувалися для зв’язку між її учасниками.

З метою покращення мобільності банди, можливості збільшення пошуку об’єктів для нападу, швидкого прибуття до місць вчинення злочину та зникнення звідти, вивозу викраденого майна членами банди використовувались різні автомобілі, у тому числі й ті, які не були встановлені в ході слідства. Так як злочинна діяльність банди приносила постійний прибуток, мала стійкий характер, її члени не збиралися припиняти свою діяльність в майбутньому.

Лідером, для попередження викриття учасників банди працівниками міліції у причетності до злочинів, було прийнято рішення щодо придбання транспортних засобів та реєстрацію їх за допомогою підроблених документів. За кошти, здобуті злочинним шляхом за згодою всіх членів банди й були придбані автомобілі. Ці транспортні засоби знаходились у визначених керівником банди місцях і бралися лише безпосередньо і виключно перед вчиненням злочинів. У автомобілях члени банди зберігали знаряддя – прилади та пристрої, які завчасно були підготовлені для полегшення вчинення злочинів.

Так, для проникнення до приміщень, перекусу решіток, злому дверей, вікон, сейфів, замків членами банди були заздалегідь підібрані слюсарні інструменти, такі як монтировки (ломи), викрутки. Для маскування своїх дій на об’єктах нападу та непомітного обшукування приміщень, учасники озброєної банди використовували електричні ліхтарі.

Під час вчинення нападу використовувався фактор раптовості. Для подолання волі потерпілих до опору, безумовного виконання наказів членів організованої керівником банди, був придбаний одяг, подібний до того, який використовується спеціальними підрозділами правоохоронних органів.

Під час раптової появи учасників банди із зброєю в руках перед потерпілими раптово надавався наказ під погрозою її застосування лягти останнім на підлогу, представляючись при цьому працівниками правоохоронних органів (податкова міліція, карний розшук тощо). Якщо потерпілі чинили опір, не бажали виконати їх наказ, учасниками озброєної банди негайно застосовувалася фізичне насильство. При цьому відповідно до заздалегідь розробленого плану та чіткому розподілу ролей між членами банди, всі дії вчинялися швидко, цілеспрямовано та виважено.

Кожний з членів банди виконував лише визначені йому особисто функції. Через це їх діяльність була налагоджена таким чином, що дії одного з учасників ніколи не заважали діям іншого, що створювало у потерпілих реальне відчуття наявності загрози їх життю та здоров’ю у випадку відмови у беззаперечному виконанні їх наказів.

Аби унеможливити будь-які спроби потерпілих втекти з місця вчинення злочину, покликати на допомогу або іншим шляхом перешкодити членам озброєної банди в реалізації своїх злочинних намірів під час обшукування приміщень на наявність матеріальних цінностей, скотчем зв’язувались руки і ноги потерпілих. У випадку її відсутності використовували електричні дроти, ремені, краватки, ганчірки.

Члени банди при вчиненні розбійних нападів вживали заходів щодо приховування візуальних характеристик своєї зовнішності. Так, учасниками банди заздалегідь були придбані шапки-маски з вирізами для очей, рукавички щоб не залишати сліди пальців рук на місцях скоєння злочину. Спілкуючись під час вчинення злочину, члени банди використовували вигадані імена, аби у подальшому їх неможливо було встановити їх особи. Для того, щоб потерпілі не побачили та не запам’ятали прикмет членів банди, їх голови накривали ганчірками, а у разі відсутності їхнім одягом.

Щоб позбавити можливості потерпілих покликати на допомогу та повідомити про вчинений на них напад, члени озброєної банди обшукували їх та відбирали засоби зв’язку. Відразу ж після проникнення до приміщень членами банди пошкоджувалися системи сигналізації, засоби зв’язку шляхом обриву телефонних кабелів.

У залежності від кількості потерпілих, на яких вчинялися напади, біля останніх залишалися один чи два учасника банди, які спостерігали за психічним та фізичним станом потерпілих та тим, щоб останні не вживали ніяких дій, якими вони могли перешкодити членам злочинного угрупування довести свій протиправний умисел до кінця.

Отриманні в результаті злочинної діяльності кошти розподілялися її керівником між членами банди та використовувались на потреби самої банди та її учасників.

Так під час розслідування справи встановлено та розкрито 51 злочин вказаними особами. Встановлено суму загальних збитків від діяльності банди – майже 4,5 мільйона гривень, відшкодовано під час досудового слідства – 276154, 20 грн., накладено арешт на майно обвинувачених у сумі – 1400000 грн.

За результатами розслідування у справі складено обвинувальний висновок, який було направлено до Генеральної прокуратури України для затвердження та подальшого направлення до суду за підсудністю. Наразі обвинувальний висновок затверджений заступником Генерального прокурора України та разом зі справою направлений до Апеляційного суду м. Києва для визначення підсудності.

ДЗГ та МД МВС України

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *