Чернівецькому Фонду допомоги дітям, хворим на рак та лейкемію – 12

 Чернівецький обласний благодійний Фонд допомоги дітям, хворим на рак та лейкемію  «Подаруй дитині життя»заснований у квітні 2007-го. Цими днями він відзначив 12 років. За східним гороскопом – це перший повний цикл розвитку. І треба визнати, що за цей період благодійний Фонд став невід’ємною частиною життя буковинців, такою собі своєрідною «швидкою допомогою» у справі порятунку онкохворих діток краю. А ще – об’єднавчою силою довкола важливої справи, яка розбудила вбагатьохдушах струни добра та благодійності й суттєво змінила життя. Про все це ми поговоримо у найближчих числах газети «Версії» з організатором Фонду та головою його правління Францем Федоровичем. А поки що варто наголосити, що подібних Фондів як «Подаруй дитині життя» в Україніодиниці. Тож і не дивно, що його організатори зібрали прес-конференцію для обговорення нагальних проблем дитячої онкології в області. Розмова вийшла діловою і потрібною: в ній брали участь практично всі члени Правління  та Наглядової ради Фонду. І всі наголошували на прозорості його діяльності. Навіть через соцмережі можна відстежити буквально кожну гривню.

Показово, що Фонд «Подаруй дитині життя» пройшов міжнародний аудит за грантовим контрактом Посольства Японії в Україні. І, як наслідок, Чернівецька обласна дитяча клінічна лікарня отримала сучасне обладнання на 1,5 млн грн. Були й інші значні проекти. Загалом же власних благодійних коштів за 12 років Фонд акумулював майже 8 мільйонів гривень, які перераховувалися адресно на ліки конкретним дітям.«Прикметно, що на початку діяльності Фонду у кардіоонкогематологічному відділенні, яким ми почали опікуватися, лікувалося менше ста дітей,  зараз – 257 хлопчиків і дівчаток», – зауважив засновник і голова Фонду.

Нинішнього ж року, як відзначив завідувач кардіоонкогематологічного відділення обласної дитячої клінічної лікарні МихайлоГнатюк, у справі постачання ліків сталися певні зрушення. А за словами Марії Поліщук, заступниці директора  – начальника управління медичної допомоги населення департаменту охорони здоров’я Чернівецької облдержадміністрації, держава сьогодні покриває 70% потреби в ліках. Та присутні згадали часи, коли благодійники «закривали» 50% потреб усіх онкохворих діток у ліках. Лише торік Фонд виділив на лікування 35 дітей майже 600 тис. грн. Переважна частина коштів пішла на порятунок Настуні Бирчак – її  намагалися «витягнути» з усіх надлюдських сил. Але дитини немає…З цим важко примиритися не тільки сім’ї, а й медперсоналу. І саме це є тією морально ускладненою стороною професії медиків, за яку варто було б і доплачувати. А знаєте скільки отримують медсестри відділення, де лікуються онкохворі дітки? 3200 грн, тобто менше за мінімальну зарплату, тоді як працювати тут без повної віддачі себе недужим малюкам просто неможливо. Може тому, що дехто з них у дитинстві пройшов через це відділення, і вибрали таку професію… Натомість представниця департаменту охорони здоров’я Марія Поліщук порадила, яким чином можна цю проблему спробувати вирішити.

Історія благодійного Фонду тривалістю у 12 років – це свідчення того, що в його команді чесні та благородні люди. І недарма ж Фонд «Подаруй дитині життя» став переможцем регіонального відгалуження Національного конкурсу «Благодійна Україна» – «Благодійна Буковина 2018» у номінації «Благодійність у соціальній сфері. Благодійність в охороні здоров’я». Відзнаку переможця «Ангел добра» – унікальну керамічну статуетку, декоровану національним орнаментом і оздоблену бурштином – вручили його засновнику Францу Федоровичу.«Це відзнака усієї нашої дружної команди, усіх меценатів, благодійників і волонтерів, яким небайдуже до чужої біди і чужого болю», – наголосив він.

Людмила ЛЕБЕДИНСЬКА, «Версії»

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *