Чернівецькі котельні знеструмило «Чернівціобленерго», яке належить російському олігарху  

обленерго

У Чернівцях, саме тоді, коли температура за вікном опустилася нижче нуля, від тепла відключили дитячі садки, школи, лікарні та будинки. Чому чернівчани замерзали у своїх оселях, а їхні діти мерзли в дитячих садках? Річ у тім, що півроку тому вже нова постмайданівська влада з потрухами продала росіянам останню частку «Чернівціобленерго».

Зрозуміло, що це розв’язало руки його власникам, серед яких – російський олігарх Бабаков.  А голова правління ПАТ «ЕК «Чернівціобленерго» О.Шекета вирішив провчити тих, хто з ними вчасно не розраховується. Та, зрештою, показати, хто в домі господар – і дав вказівку знеструмити котельні Чернівців.

Як сказав, виступаючи на сесії обласної ради, що відбулася минулого четверга, новий керівник області Олександр Фищук, він намагався переговорити з п. Шекетою, але той нібито на лікарняному. «Що це за лікарняний, – наголосив голова облдержадміністрації, – ми знаємо».

І губернатор мав рацію, бо вже увечері того ж дня у прямому ефірі «Чернівецького променя» глядачі «мали щастя» бачити й слухати голову правління публічного акціонерного товариства «Чернівціобленерго». Але тепліше від цього чернівчанам не стало.

Нагадаємо, що обленерго після його продажу до приватних рук почало почуватися на території Буковини досить незалежно. Бажаючи поставити на місце «Версії», які надрукували критичний матеріал про діяльність монополіста, «Чернівціобленерго» подало до суду на газету за нібито недостовірну інформацію та наклеп. На захист «Версій», а точніше усіх споживачів, які користуються послугами цієї організації, стали громадські організації: вони навіть утворили об’єднання, що поставило собі за мету прокласти міст  порозуміння між монополістом і споживачами. Та на жодне громадське слухання, присвячене цим питанням, жодного разу і жоден представник обленерго не з’явився.

Терпець урвався не тільки простим споживачам, а й підприємцям, і депутатам обласної ради. І останні створили спеціальну робочу комісію, яка повинна була вивчити питання діяльності обленерго й навести лад у його стосунках з буковинцями. Та самовпевненість голови правління «Чернівціобленерго»  сягла таких висот (зрештою, якби у вас була зарплата близько 150 тис. грн. на місяц – ще у період, коли долар був по 8 грн., то й ви так би почувалися!), що п. Шекета не відвідав жодного засідання комісії, куди його запрошували депутати, а присилав своїх клерків, які не мали таких повноважень, щоби відповісти на всі запитання депутатів. І тільки тоді, коли питання мало постати на сесії облради, п. Шекета схаменувся. Але, на жаль, за 2 роки своєї дільності ця тимчасова комісія так і не прозвітувала на сесії – як за старої, так і з нинішньої влади. Невже гроші вирішують усе?

Вже після історії з представницькою владою «Черінвціобленерго» мало придибенції з чернівецьким водоканалом, якому теж намагалося знеструмити водяні насоси, відключивши за борги. До слова, йдеться про давні борги, щодо яких далеко не все прозоро й зрозуміло.

І ось новий напад російського ПАТ «Чернівціобленерго» на буковинців. До слова,  Генпрокуратура вимагає визнати незаконною приватизацію трьох енергокомпаній: ПАТ «Дніпроенерго», ПАТ «Закарпаттяобленерго» та ПАТ «Донбасенерго». Там мало би бути і «Чернівціобленерго», бо депутати Чернівецької обласної ради зверталися до Президента і прем’єра стосовно перевірки законності продажу нашого обленерго, оскільки, як відомо, останні 25% акцій «Закарпаттяобленерго» були продані значно дорожче за чернівецькі. Та це звернення вищі посадовці держави передали до Фонду держмайна, який і проводив приватизацію. Зрозуміло, що порушень Фонд не побачив.

– Беззубість місцевої влади, як обласної, так і міської, просто дивує, – наголошує депутат обласної ради Руслан МЕЛЬНИК. – Адже неодноразово на сесіях рад звучала пропозиція депутатів, враховуючи військовий стан і підривну діяльність обленерго, провести його націоналізацію. Втім, зрозуміло, що доки у Липецьку працюватимуть фабрики Порошенка, ніхто не зачепить власність російського олігарха. Та в нашому випадку є одне але. «Чернівціобленерго», як відомо, було продане за сміхотворну ціну. Тож варто б розібратися із законністю чи незаконністю, принаймні, остаточної приватизації «Чернівціобленерго». Тим паче, вже офіційно повідомлялося, що справа вивчається і, ймовірно, буде передана до суду.

Утім, наша влада не тільки беззуба, а ще й недалекоглядна. Бо їй пора було б уже прораховувати кроки обленерго наперед: було відключення водоканалу, тепер – теплокомуненерго. На що чекати буковинцям далі? А те, що це не крапка у стосунках чужака-монополіста і буковинців, ніхто не сумнівається. Немає ж такого злочину, перед яким зупинився би бізнес, якщо йому світить стовідсотковий прибуток. І це, на жаль, економічна аксіома.

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *