Банкірам фінанси не співають романси

За останній рік гривня на валютному ринку знецінилася практично вдвічі. Водночас керівництво Національного банку нараховує собі завищену зарплату в сумі понад 130 тис. грн за місяць на одного начальника-банкіра.

Саме стільки отримують за «знущання» над гривнею ті, що покликані дбати про її стабільність. Розмір офіційних доходів керівництва Національного банку став відомим громадськості через скандальну публікацію на сайті «Української правди».

Забезпечена старість для «потрібної» людини

Посилаючись на офіційні документи, видання стверджує, що голова НБУ Володимир Стельмах отримав за 2008 рік 1 млн. 513 грн! До того ж, він не посоромився виписати собі 28 тис. грн матеріальної допомоги.

А вже у кризовому 2009-му тільки за перший квартал головний банкір країни поповнив свій гаманець на 446 700 грн (з них 12 800 – матеріальна допомога). «Тотальне скорочення зарплат у зв’язку із кризою не торкнулося головного банкіра, який частково за цю кризу несе відповідальність», – констатує «УП».

Трохи відстає від шефа його заступник Анатолій Шаповалов (якого правоохоронці підозрюють у реалізації непрозорої схеми рефінансування банків і організації валютних коливань). Зарплата Шаповалова 2008 року склала 1 млн. 188 тис., а за перший квартал 2009-го – 300 тис. грн.

З’ясувати підстави для таких гігантських нарахувань з держбюджету взявся заступник голови Верховної Ради Микола Томенко. Він звернувся до Ради НБУ, яка затверджує кошторис витрат банку, із проханням перевірити обгрунтованість підвищення у 1,5-2 рази зарплат вищого керівного складу НБУ.

До речі, головою Ради НБУ є відомий бізнесмен Петро Порошенко, а серед її членів значиться екс-спікер парламенту Арсеній Яценюк.

Томенко припускає, що керівництво НБУ готує собі небідну старість. Як відомо, розмір пенсії держслужбовців становить 80% від розміру останніх зарплат, премій та інших нарахувань. Тут на допомогу VIP-пенсіонерам прийшов Конституційний Суд, розглянувши звернення нардепів від Партії регіонів. За словами Томенка, КСУ «поховав минулорічне рішення уряду Тимошенко про обмеження максимального розміру пенсій для окремих категорій громадян».

Банкірам наказали «сушити сухарі»

Не тільки зависокі зарплати чиновників НБУ обурюють суспільство. Усіх порядних громадян хвилює, хто ж відповідатиме за відверті валютні спекуляції.

Як зазначив на прес-конференції в агенції УНІАН «бунтівний» заступник голови НБУ Олександр Савченко, за рахунок коливання курсу валют дехто примудрюється за день отримувати по 5-6 млн. грн «навару». Через незгоду з курсовою політикою НБУ Савченко подав заяву про відставку, яку Стельмах уже встиг задовольнити. Екс-банкір наголосив на неприпустимому втручанні в роботу НБУ Секретаріату Президента і особисто голови держави Віктора Ющенка.

Про те, для чого Ющенко «вручну» управляє Центробанком, знає нещодавній соратник Президента, лідер парламентської фракції НУ-НС Микола Мартиненко: «Гривня стала розмінною монетою у виборчій кампанії чинного Президента». За словами Мартиненка, завдяки махінаціям з курсом, акумулюються мільярдні кошти на виборчу кампанію Ющенка.

На відповідальності президента за знецінення гривні наголосили також лідер фракції Блоку Литвина Ігор Шаров і один з головних регіоналів Борис Колесніков.

Не залишилися непоміченими ігрища Президента та НБУ і для правоохоронців. Так міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, відзначивши, що курс гривні став політичною технологією, закликав Ющенка: «Стабілізуйте реальний курс валюти або сушіть сухарі для своїх підопічних!». Першим, із ким розпочали «плідний діалог» міліціонери, став згаданий заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов. Тепер він частий і бажаний гість у кабінеті слідчого.

Микола ГОСТРИЙ, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *