Олександр Пуршага обгрунтував, чому пропонований урядом проект Державного бюджету можна назвати «антиекономічним дивом»

Загальне бачення і конкретні зауваження до бюджетів-2016 – державного та місцевих – оприлюднили на прес-конференції голова Чернівецької міської організації партії ВО «Батьківщина», керівник фракції «Батьківщина» в міській раді Олександр Пуршага та представники Громадської ради при міськвиконкомі Лідія Анциперова та Сергій Яремчук. «Хочемо це обговорити, залучити до обговорення громадськість, щоби, за потреби (а вона точно є!) змінювати і вдосконалювати бюджет разом», – наголосили учасники прес-конференції.

«Щодо державного бюджету – нагадаю вам позицію нашої політичної сили, – зауважив Олександр Пуршага. – Юлія Тимошенко назвала його «антиекономічним дивом». І це має підстави, адже пропонований урядом бюджет радикально посилює тиск на малий і середній бізнес (адже 2014 р. показав, що збільшення тиску на громадян до підвищення надходжень не призводить). Цим він закладає:

– дедалі більший ріст цін на українську продукцію – адже підприємці збільшать націнку відповідно підвищеним податкам;

– ріст цін при заморожених заробітних платах (хоча вони не просто заморожені – вони по факту зменшуються, адже підвищення мінімальної заробітної плати на 12% менше навіть за запланований урядом рівень інфляції) опустить купівельну спроможність громадян до рівня убогості, а отже, роздрібна торгівля буде продовжувати падати;

– радикальне збільшення безробіття тільки за рахунок закритих МСБ, нездатних платити підвищені податки (вже за 2014 р. закрилось більше 5 тис. тільки малих підприємств харчопрому, і це без підвищених податків). До них слід додати ті МСБ, які закриються через подальше падіння роздрібної торгівлі. До них слід додати вчителів, науковців та лікарів, які позбудуться роботи через заплановане скорочення видатків по цим статтям;

– необхідність дедалі збільшувати видатки з бюджету на різного роду субсидії та допомогу по безробіттю, причому просто задля того, щоб не допустити соціального вибуху;

– необхідність дедалі збільшувати міжнародні запозичення, перетворюючи Україну на державу-прохача, яка в буквальному сенсі цього слова живе на кредити, а такі держави довго не живуть.

Також Олександр Пуршага відзначив проблему вчасності надходження і ефективності використання коштів, які надходять до нас з державної скарбниці, зокрема з Фонду регіонального розвитку. Як приклад, депутат навів ситуацію з надходженням 5,5 млн. грн. на реконструкцію кінотеатру імені Івана Миколайчука:

«На жаль, цьогоріч кошти не будуть освоєні. Ми це питання задавали керівництву департаменту і отримали чітку відповідь, що вони не встигли зробити певні роботи по проектно-кошторисній документації тощо. Але мене турбує те, що кошти надходять з держави в кінці року, і нам потрібно за невеликий час, за три місяці, їх освоїти, провести величезний обсяг робіт. Інакше гроші повертаються до держави. Так вийшло з кінотеатром, коли 5,5 мільйонів гривень нам не дістануться».

Загалом учасники прес-конференції передбачають, що рік для Буковини і Чернівців буде складний, оскільки, вочевидь, бюджети, які розглядатимуть на найближчих сесіях місцевих рад, є «бюджетами виживання», а не «бюджетами розвитку».

Прес-служба обласної організації партії ВО «Батьківщина»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *