Чому суддя, яку затримали за підозрою у взятті хабаря, досі працює

«Версії» неодноразово вже писали про оборудки, які проводилися з нерухомим майном чернівчан завдяки дивним рішенням місцевих судів. Зокрема, йшлося про ситуації з житловим будинком по вул. Головній, 141 та по вул. Тихорецькій, 32.

В обох випадках мешканці кількаквартирного особняка отримували нових сусідів, які згодом успішно починали судитися за те, аби сантиметр за сантиметром відвоювати житлову площу чи прибудинкову територію тих, хто на цілком законних і документально підтверджених підставах тут жив досі. «Загарбники» починають – і виграють. За допомоги судів, ключову роль у яких грав обласний Апеляційний суд і його суддя П. Саме та, яку в квітні цього року затримали  столичні СБУшники за підозрою у взятті хабаря і яку тільки з 5-го разу Вища кваліфікаційна комісія суддів спромоглася відсторонити від роботи аж… на 10 днів (читайте про це в №№ 11, 28, 29, 36 «Версій»).

У випадку по вул. Головній змучені «п’ятирічкою» судових тяганин люди, які відстояли свої права у двох вищих судах – Верховному та Вищому арбітражному – були вражені, коли рішення цих вищих судів… скасував місцевий районний Шевченківський суд. Так, це, виявляється, можливо. Якщо інтереси безпідставних претендентів на вашу нерухомість у суді представляє адвокат-невістка судді Апеляційного суду. Адже свекруха згодом «освятить» усе своєю ухвалою. Тож нещасливі мешканці приватизованого житла на власній приватизованій землі, з повним пакетом підтверджуючих документів у руках – змушені зносити вибудуваний тридцять років тому сарай, який, бачте, заважає самовільній забудові нових сусідів.

Понад 5 років тривають суди і по вул. Тихорецькій, 32. Нова сусідка, придбавши квартиру, претендує і на землю навколо будинку, і на комори та сараї, і на сходи, що ведуть на другий поверх до сусідів… Судиться. По розрізнених судових справах (а судових засідань відбулося вже більше сотні) постанови виходять суперечливі. І знову в апеляції на бік нової сусідки стає суддя П. Потерпілі підозрюють, що все робиться для того, аби зрештою їхнє майно перейшло до якихось «бізнесменів», які продаватимуть згодом городянам прекрасні інвестиційні проекти елітного житла, що підніметься на тихій вуличці.

«Версії» дізналися про ще один подібний випадок. Понад 10 років тривають суди за квартиру Людмили Біндіної по вул. Аксенина. Схема подібна: у кількаквартирному особняку одне з помешкань викупив новий сусід, згодом повикуповував більшість квартир. Залишилася одна, яку господарі не захотіли продати. Квартира, в якій вони мешкали ще з 50-х років минулого століття, була ними не просто приватизована, а викуплена 1992-го року.  Тож почалася традиційна для таких випадків епопея з судами: новий сусід позивався до непоступливих мешканців останньої невикупленої квартири, а тим часом розпочав перебудову власних куплених помешкань. Та так перебудовував, що зробив непридатною для життя квартиру сусідів: зруйнував стелю їхньої ванної кімнати, пошкодив кухню, пішли тріщини по стінах кімнати… Робив це все фактично з фальшивими дозволами на будівництво. І коли нарешті у червні цього року пані Біндіна домоглася у  вищому адміністративному суді скасування містобудівнивних умов для нового сусіда, то звернулася до архітектурно-будівельної інспекції, яка зрештою зробили йому припис: «приведення будинку в попередній стан». Сусід відреагував, звернувшись до ДАБК з заявою, що будується насправді… пані Біндіна!

На щастя, інспекція в цій ситуації повелася чітко в рамках закону – встановлено, що ніяких будівельних робіт пані Біндіна упродовж останніх 5 років не вела. А щодо її сусіда, то в.о. заступника начальника інспекції державного архітектурно-будівельного контролю в Чернівецькій області п. Артем Котляр прокоментував: «Шість або сім років розвивалися ці події, цей сусід будував, туди виходила комісія, жодних штрафних санкцій не накладала – нічого не робилося. Ми тепер вийшли, подивилися і зробили все, як має бути по закону. У нього була проектна документація, потім було її корегування, після корегування вона не пройшла експертизи щодо сейсмічної зони. Тобто далі проводились будівельні роботи без затвердження проектної документації. Декларація про початок виконання будівельних робіт була скасована і надано припис про приведення цього об’єкту до вимог чинного законодавства: або повернути в межі закону, або просто знести. Все».

Прочитавши це все, читач може поставити два логічні запитання: перше – а до чого тут суддя П., і друге – навіщо це все писати, якщо настав «хеппі-енд»?

А ось і відповіді. Вся історія з особняком на вул. Аксенина закрутилася тоді, коли суддя П. приймала ухвалу по цій справі, навіть не читаючи апеляційної скарги пані Біднідної. Бо в апеляцій на рішення суду першої інстанції позивачка просила проведення додаткової експертизи щодо дотримання будівельних норм новим сусідом і правильного розподілу часток майна між власниками. А в ухвалі пані Перепелюк чорним по білому на писано: оскільки позивачка не просить про цю перевірку, то і говорити нема про що…

Та й ніякий «хеппі-енд» не настав.

Дочка пані Біндіної Ніна Яцик звернулася зі своєю проблемою до заступника голови комітету  Верховної ради України з питань запобігання і протидії корупції Ю.Г. Гарбуза. Він звернувся до Генпрокуратури. За цим зверненням було відкрите кримінальне провадження №42015000000001163 за ч. 1 ст. 375 ККУ, це провадження було зареєстровано Генпрокуратурою в ЄРДР. Як зазвичай відбувається, справу направили це в Чернівці на розслідування. Розслідування справді проводили, пані Яцик викликали до прокуратури. Вона навіть вимагала «одночасного допиту» (очної ставки) з пані суддею, але цю вимогу не підтримали. І вже є результат: постанова про закриття кримінального провадження «за відсутністю складу злочину».

Тож питання «Чому суддя, яку затримали за підозрою у взятті хабаря, досі працює», залишається відкритим.

Маріанна АНТОНЮК, «Версії»

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *