200 років костелу «Воздвиження Святого Хреста»

kostel02
Костел із сторони вулиці Бетховена. Фото 11.06.2014

29 липня 2014 року римо-католицький храм Воздвиження Всечесного Хреста – відзначає 200 років.
Урочисте святкування заплановане на 19 липня. Святкову Літургію 19 липня очолить глава Римо-католицької церкви в Україні, архиєпископ Мечислав Мокшицький, в минулому – особистий секретар Блаженного Папи Івана Павла II та Папи Бенедикта XVI.
У храмі зараз проводяться ремонтні та реставраційні роботи. Наразі завершується відновлення фресок у передній частині храму та бокових.

koste61

Поштівка. Колекція Гельмута Кусдата
Поштівка. Колекція Гельмута Кусдата

На поштівці бачимо римо-католицький костел Воздвиження Чесного Хреста на Головній вулиці (Enzenberg Hauptstrasse) у Чернівцях. Першу римо-католицьку парафію в Чернівцях було засновано в 1786 р. У той час католиків (переважно австрійських державних службовців і військових) у місті було зовсім небагато. Оскільки до 1849 р. Буковина становила частину Галичини, туди перебралося чимало поляків, які разом із німецькими колоністами і створили католицьку громаду. Спочатку богослужіння відбувалися у дерев’яній каплиці, а в 1814 р. було освячено римо-католицький храм; його використовували і греко-католики та вірмени-католики, доки не побудували своїх церков. У 1910 р. в Чернівцях налічувалося 23 000 католиків – 27% від загальної кількості населення. Після Другої світової війни, коли більшість німців і поляків залишила Буковину, в місті залишилося тільки 2 000 католиків. Втім, костел функціонував упродовж всього радянського періоду. Завдяки цьому вдалося зберегти інтер’єр із сімома вівтарями та вітражі. Сьогодні костел використовує головно невелика польська громада. Шпилястий дах, який бачимо на поштівці, було замінено на куполоподібний у 1909-1910 рр.
Гельмут Кусдат

Польський костел, фото  2006 р.
Польський костел, 2006

Я не знаю, чи десь ще в місті лишилися вуличні годинники, а на костелі «Воздвиження Святого Хреста» є два годинника – сонячний і механічний.

Найстаріший на Західній Україні сонячний годинник
Найстаріший на Західній Україні сонячний годинник

Переказують, що колись один з австрійських монастирів передав його на зберігання у костел Воздвиження Святого Христа. Він і досі показує свій віденський час.

kostel05
фото 2006 р.

Башта з годинником на польському костелі приваблювала завжди. У дитинстві ми не мали вдома настінного годинника – який час можна було взнати, вийшовши на балкон.

kostel07
фото 11.06.2014

З балкону видно костел з північно-східної сторони бувшої площі Святого Хреста, видно башту, дерев’яні жалюзі вікон башти, годинник, голубів, які кружляють над костелом. Голуби у башті костелу не живуть. Вони облюбували горище під іншою баштою (у вигляді щогли) будинку-корабля . А на горищі костелу під баштою живуть летючі миші. І зараз навіть вигодовують пташенят у гніздах.

kostel08
фото 11.06.2014

Костельний костелу «Воздвиження Святого Хреста» Ілля Кміть великим, ніби казковим,  ключем відкривав двері і по стесаним кам’яним і дерев’яним сходам ми піднялися до вікон башти, де і зараз гуляє сильний вітер, де можна побачити панораму міста. (Екскурсію до башти годинника здійснили з власної ініціативи).

kostel15
Пан Ілля та юний дослідник Сашко. 11.06.2014

kostel11

kostel14

kostel13

Годинник на башті був встановлений у 1818 році, кілька разів замінювався на більш новий. На різних ярусах можна бачити трохи дивну конструкцію важелів, але годинник справно працює вже більше ста років.

kostel09

kostel12

На поверхах під баштою висить великий дзвін із скульптурним зображенням цісаря, австрійського імператора Йосифа ІІ.

kostel18
Також тут знаходиться орган, під звуки якого і зараз здійснюється богослужіння.

kostel23

kostel20

А механізм годинника датований 1906 роком.

kostel10

Летючі миші не такі страшні, як про них пишуть. Наше вторгнення сприйняли мовчки, як господарі. Адже вони тут поселилися дуже давно, 200 років…

kostel16

kostel17

З нагоди ювілейного року для римо-католицької парафії Воздвиження Всечесного Хреста 11 червня відбулася прес-екскурсія костелом.

kostel24

Під час зустрічі обговорювалися різні питання. Чим живе храм зараз, хід реставраційних робіт, підготовка до ювілею, які заходи відбудуться, яких гостей очікують парафіяни – про це розповів настоятель костелу, отець Марек Дроздік. Короткий екскурс в минуле костелу зробив отець Андрій Пеканець. Органістка костелу Францішка Осовська разом із солісткою костелу виконали музичні твори. Про відновлення фресок розповів керівник реставраційних робіт Микола Толочко.
Прихожани храму Анна Гринчук та Гертруда Циганюк розповіли про костел в минулому, ще за радянських часів. На храмовому подвір’ї учасників зустрічі пригостили кавою, чаєм, солодощами.
У храм може зайти кожен бажаючий, незалежно від віросповідання.
Щодня о 9.00 у костелі відбуваються Святі Меси польською мовою. Ввечері, о 18.30 (окрім вівторка та середи) – українською мовою. В неділю Святі Меси о 9.00, 11.00 та 13. 00.

kostel25

kostel21

kostel27

kostel31

koste54

koste51

koste52

koste53

koste55

koste56

Фрагмент розповіді про приготування до урочистостей настоятеля костелу, отця Марека Дроздіка –
https://www.youtube.com/watch?v=JZS20ct8p8U

kostel00

koste58

koste57

koste62

koste59

kostel36

koste60

koste63

kostel19

kostel32

Ave Maria, gratia plena
Maria, gratia plena
Maria, gratia plena
Ave Ave Dominus Dominus tecum
Benedicta tu in mulieribus
Et benedictus et benedictus fructus ventris
Ventris tui Jezus
Ave Maria Ave Maria
Sancta Maria
Maria Mater Dei
Maria Mater Dei
Ora Ora pro nobis peccatoribus
Nunc et nunc et in hora
Nunc et in hora mortis
Nunc et in hora mortis nostrae
In hora mortis nostrae
Ave Maria Zdrowaś Maryjo, łaski pełna
Maryjo, łaski pełna
Maryjo, łaski pełna
Zdrowaś, Zdrowaś, Pan, Pan jest z tobą
Błogosławionaś Ty między niewiastami
I błogosławiony, i błogosławiony owoc żywota,
żywota Twojego, Jezus
Zdrowaś Maryjo Zdrowaś Maryjo
Święta Maryjo
Maryjo, Matko Boża
Maryjo, Matko Boża
Módl się, módl się za nami grzesznymi
Teraz i, teraz i w godzinę
Teraz i w godzinę śmierci
Teraz i w godzinę śmierci naszej
W godzinę śmierci naszej
Zdrowaś Maryjo

koste65

kostel33

kostel37

kostel41

kostel38

kostel44

kostel39

kostel40

kostel43

kostel34

Дякую Францішці Осовській за диск духовної музики "Живої Віри Прагну"
Дякую Францішці Осовській за прекрасну музику і подарунок – диск духовної музики “Живої Віри Прагну”

kostel35

kostel46

kostel49

kostel47

З великою вдячністю від гостей була завершена зустріч і бажаємо, щоб костел «Воздвиження Святого Хреста» був піднесений до належного йому особливого титулу, титулу Малої базиліки.

kostel48

Тетяна Спориніна, “Версії”,
фото автора

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *