Як визнати батьком дитини колишнього цивільного чоловіка

«Ми з батьком моєї дитини кілька років жили в цивільному шлюбі, але він покинув мене, коли я завагітніла і відмовляється допомагати дитині. Що я можу зробити в такій ситуації?» – Катерина В., м. Чернівці

Консультує Інна ТРЕБІШ, головний спеціаліст Чернівецького міськвідділу ДРАЦС ГТУЮ в Чернівецькій області

Випадки реєстрації новонародженої дитини, коли батьки перебувають у цивільному шлюбі, нині доволі часті. Ст.126 Сімейного кодексу України зазначає, що походження дитини від батька визначається за заявою жінки та чоловіка, коли останній виявив бажання визнати своє батьківство відносно даної дитини. Зауважимо, що визнати батьківство має право як чоловік, який не перебуває у шлюбі з матір’ю дитини, так і чоловік, який зареєстрований у шлюбі з іншою жінкою.

У випадку ж, коли чоловік не визнає себе батьком дитини або, навпаки, коли чоловік вважає себе батьком дитини, а жінка цей факт заперечує, батьківство установлюється в судовому порядку.

Визнання батьківства в судовому порядку можливе лише за умови, що запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до вказівок матері.

Законодавством передбачено безліч можливостей для правильної реєстрації новонароджених, які спрямовані, в першу чергу, на захист інтересів та прав дитини і збереження сім’ї.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *