Волонтерство: прибирання цвинтаря – пізнання та збереження іншої культури

 

Численні гості Чернівців їдуть до нас із різних мотивів – за європейською архітектурою, затишною атмосферою, об’єктом світової спадщини ЮНЕСКО, розмаїттям страв національних кухонь, прогулянками вузенькими вуличками, традиційними народними святами. Серед них помітно вирізняються волонтери, які приїжджають прибирати одну з історичних пам’яток міста – Єврейське кладовище.

Із групою таких гостей, які упродовж двох тижнів розчищали від заростей і захаращення цей комплекс, що склався як своєрідний зразок садово-паркового мистецтва, розмовляємо у їхній вільний час.

 

Поки іноземні учасники групи з головою поринули у сучасне мистецтво в арт-центрі «Бункер», українські дівчата після змістовної екскурсії виставкою керівника центру Тараса Полатайка й самі охоче діляться враженнями від перебування У Чернівцях.

Кемп-лідер і активістка волонтерської організації «Світ-Україна» Альона каже, що прибула сюди і допомогти місту, і відшукати власне коріння. «Хочеться зберегти культурну спадщину й не втратити історію, – каже вона. – Для мене волонтерство – це можливість знайомства із новими людьми та культурою, побачити країну зсередини: завжди хочеться дізнатися щось більше». І це найкраще вдається їй у процесі організації роботи волонтерів і втілення еко- і мистецьких проектів.  Разом з нею приїхала і наймолодша волонтерка цього сезону – Вероніка, якій нема ще й 15-ти. Вона, хоч і сором’язливо відмовчувалася, та зізналася, що їй дуже сподобався Чернівецький університет – Резиденція митрополитів.      
Активістка ГО «Спілкування без кордонів» Наталя захоплена символізмом цвинтарних надгробків і зображень на склепах: «От зламана або зів’яла квітка означає, що тут похована молода дівчина, – розповідає. – А зображення на надгробку долонь, складених у трикутник, означає благословення. Євреї на знак пошани приносять до надгробків не квіти, а… каміння! Так, саме за кількістю камінців біля могили можна визначити рівень поваги до покійного. Це цікаво, це історія, і це варте уваги!».
А от англійський філолог Ольга знайшла себе у волонтерстві, аби бути в курсі подій. Дівчина розповіла, що 17 років життя провела на Донбасі, де зрозуміла, що хоче допомагати людям. У доволі юному віці почала подорожувати, заводити нові знайомства, пізніше стала учасницею ресурсного центру «Гурт». Волонтерка вважає, що історичним та архітектурним пам’яткам обов’язково варто приділяти увагу, адже це чудова можливість підняти культуру і посилити фінансовий потік у місто.
Символічно, що волонтери, які прибирали Єврейський цвинтар, відвідали в «Бункері» виставку, експонати якої були створені з найденого в процесі прибирання митцями-волонтерами чернівецького костелу «Серце Ісуса». Допомога у впорядкуванні архітектурно-історичних пам’яток – як цвинтарів, так і культових споруд – спрямована на збереження Пам’яті. Але пам’ять – хай і про мертвих – притаманна все-таки живим. І потрібна – живим.

Юлія РОСКРУТ, студентка кафедри журналістики ЧНУ

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *