Від 6 лютого за новим Законом злісні неплатники аліментів можуть позбутися транспортних засобів

Майже 600 тисяч проваджень про примусове стягнення аліментів нині перебуває на обліку виконавчої служби Міністерства юстиції, з них понад 90 тисяч стосуються боргу, який перевищує 6 місяців. За минулий рік державними виконавцями Мін’юсту стягнено понад 2,4 млрд гривень заборгованості по аліментах на користь 576 тисяч дітей.
Закон про посилення відповідальності злісних неплатників аліментів 6 лютого набуває чинності. Що чекає на аліментників?
Спрощується порядок тимчасового обмеження на виїзд боржника за межі України. Виконавець встановлюватиме таке обмеження без участі суду. Злісних неплатників буде обмежено у праві керування транспортними засобами, користування вогнепальною зброєю та полювання.
Боржник зі сплати аліментів не зможе заборонити тимчасовий виїзд дитини за межі України на лікування, навчання або відпочинок.
Ввести такі обмеження можливо тільки до неплатників, борг яких перевищує суму за 6 місяців. Обмеження зніматимуться після повного погашення заборгованості.
Для неплатників вводиться новий вид адміністративного стягнення – суспільно корисні роботи. Оплата за такі роботи йтиме на погашення заборгованості зі сплати аліментів.

Винятки:

Тимчасове обмеження у праві користування транспортними засобами не може застосовуватися до боржника, якщо:
– керування транспортними засобами є для боржника основним законним джерелом доходу;

– боржник користується транспортним засобом у зв’язку з інвалідністю чи перебуванням на утриманні боржника особи з інвалідністю;
– у випадку проходження боржником військової служби;
– розстрочення або відстрочення сплати заборгованості за аліменти.
Важливо:
Батьки, які подають заяву щодо видачі судового наказу про стягнення аліментів, звільняються від сплати судового збору.
За роз’ясненнями звертайтеся до відділу організації та контролю за виконанням рішень Управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Чернівецькі області за адресою: Чернівці, вул. Лук’яна Кобилиці, 21 а.
Телефон (0372) 55-90-29.
Прес-служба ГТУЮ у Чернівецькій області

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *