В Україні створять пам’ятку лісової природи всесвітнього значення. Ми поки на черзі

Лісівники, науковці та представники Всесвітнього фонду природи WWF в Україні підписали клопотання про створення пралісів, повідомляє Державне агентство лісових ресурсів України. На базі Болехівського лісгоспу (Івано-Франківщина) на площі 150 га створять  першу в Україні пам’ятку лісової природи всесвітнього значення. Це прецедент в Україні. Інші лісгоспи Прикарпаття також незабаром набудуть такого статусу. На черзі, можливо, Закарпатська та Чернівецька області.

Держлісагентство з січня 2018-го ввело мораторій на будь-які рубки на ділянках, ідентифікованих WWF як праліси або квазіліси, до прийняття офіційного рішення про статус кожного з них.

Нагадаємо, що  2017-го Президент України підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони лісів, згідно Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат».

Закон визначає поняття «пралісів» та їхній особливий правовий статус. На території таких лісів заборонені всі види рубок, будівництво споруд, прокладання доріг, проїзд транспорту, випас худоби, промислова заготівля недеревинних лісових продуктів.

Закон посилює кримінальну відповідальність за незаконну вирубку дерев або чагарників на територіях природно-заповідного фонду.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *