Діна Сморгонська і чернівецька публіка – любов з першого звука

Авторський вечір композиторки з Ізраїлю Діни Сморгонської в рамках «Буковинського листопаду-2018» вразив слухачів музикою єдиного авторства та різних стильових напрямів: від бароко до сучасності через романтизм та імпресіонізм. Діні Сморгонській підвладні й різні масштаби виконавського складу. Та можемо одразу порадіти, що усі виконавці цього вечора– академічний хор «Чернівці» (художній керівник Н. Селезньова), академічний камерний оркестр «Capriccio» (художній керівник і диригент П. Чеботов), солісти О. Урсуляк (сопрано), Р. Рамазанов (фортепіано), Л. Холоменюк (клавесин), Н. Головін (віолончель), А. Чуріков (флейта) – цілком відповідали потужності композиторського таланту нашої гості.

А як вагомо поезія чернівецької поетеси Тамари Севернюк, раніше співана в романсах і піснях, прозвучала у виконанні камерного хору «Чернівці». Композиторка щедро поділилася музичними «Враженнями від картин Клода Моне» для фортепіано, занурила слухачіву поезію А. Крепсі, Т. Маті, Ф.-Г. Лорки, М. Цвєтаєвої, Д. Самойлова…

Може,найбільш сентиментальне враження – завдяки зануренню у старовинну музику – справила «Сюїта в стилі бароко для флейти, віолончелі та клавесина».

Музичні номери концерту перемежалися цікавими розповідями Діни Сморгонської про її життя і творчість, що створило надзвичайно позитивну і доброзичливу атмосферу в залі.

З власних розповідей гості ми дізналися, що, крім композиторської творчості, Діна Сморгонська працює як педагог і активний лектор-музикознавець. В її творчій біографії участь у міжнародних фестивалях у Санкт-Петербурзі, Празі, Вашингтоні. Вона – лауреат премії за хори на вірші Ф. Г. Лорки в Америці (2001), нагороджена премією глави уряду Ізраїлю (2005), переможець конкурсу композиторів, що пишуть для клавесина, – «Aliénor» – у Північній Америці за цикл «Три танці для клавесина» (2015).

Особливе місце в концерті – і досі цікаве й актуальне для Чернівців – зайняла єврейська тематика: «Вітражі Шагала» для скрипки і камерного оркестру, сюїта «Іспанські мережива» для камерного оркестру, основана на музиці субетнічної групи євреїв – сефардів.

Своїми враженнями від концерту поділилися й виконавці.

Олена Урсуляк:– Романс «Март-апрель» на сл. Д. Самойлова я включила у свій сольний концерт ще рік тому:підкорила чистота музики, тонке відчуття природи і душевних станів. Вибрати з багатьох романсів кілька для концерту було нелегко: усі різні, усі дуже красиві, в кожному –щось своє… І сама Діна виявилася такою, як її музика – щирою, ніжною і сильною…

ЛіліяХоломенюк:– Робота над творами Діни Сморгонської – кохання  з першого звуку! Надзвичайно талановита музика, чуттєва і тендітна. За всієї, на перший погляд, легкості ця музика вимагає від виконавця неабиякої майстерності, швидкості мислення, а також вміння насолоджуватися кожним звуком…

Руслан Рамазанов: – На репетиціях «Вражень від картин Клода Моне» я відзначив для себе два дуже важливі моменти: по-перше, високий професійний рівень композиторського мислення Сморгонської, базованого на досконалому знанні інструмента. Вона не обмежувала мене у виконанні, а, навпаки, зазначила: «Грайте, як відчуваєте».

Музика Д. Сморгонської є зрозумілою й доступною навіть для непідготовленої публіки.

Надія Селезньова:– Із музикою Діни Сморгонської мене познайомила викладач коледжу мистецтв І. Д. Медриш, яка запропонувала прослухати диск із записами камерно-інструментальних, хорових та вокальних творів композиторки. Мені відразу припала до душі тонка вишуканість та проникливість її музики. Ми здійснили прем’єру двох хорових творів, написаних спеціально до цього концерту на поезіюТамари Севернюк. Цей проект поєднав близьких по духу людей і проклав чудовий місток між культурами двох країн.

Павло Чеботов: Я був дуже радий, що я і мій оркестр познайомилися з музикою Сморгонської та надали таку можливість чернівецькій публіці. Музика цікава, свіжа, самобутня і професійна. Взагалі, я ентузіаст усього нового. І цей сезон для нас багатий на музичні відкриття. Тепер до цього «букета» із задоволенням додали музику Діни Сморгонської.

Ірина ДУДИРЄВА, викладач Чернівецького коледжу мистецтв ім. С. Воробкевича

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *