Сторожинецькі лісівники завезли до вольєру держлісгоспу двох зубрів з лісів Вінничини

Сторожинецький лісгосп, реалізовуючи програму відродження й розвитку популяції зубра на Буковині, завіз до вольєру господарства двох зубрів  із двох домовлених з Хмільницького держлісгоспу, де тривалий час розводять зубрів, повідомила прес-служба Чернівецького ОУЛМГ.

У сторожинецьких і вижницьких лісах місцева популяція дикого зубра налічує 22 особини. Свого часу дике стадо опинилося на межі вимирання через генетичну замкненість популяції. Надихнути життя у буковинську субпопуляцію зубра можна лише через поповнення дикого стада тваринами, завезеними з інших регіонів. У вольєрі на території Банилівського лісництва сьогодні мешкають чотири зубри. Марту сторожинецькі лісівники забрали з Вижницького національного природного парку, оскільки екологи не змогли забезпечити їй належні умови життя. Дворічного Мурзу привезли на початку 2017 року з Миколаївського зоопарку. Два самці з вінницьких лісів отримали імена Мурий і Муран.

Як розповів головний мисливознавець Сторожинецького держлісгоспу Сергій Чистов, за міжнародним стандартом нащадків зубрів біловезько-кавказької лінії називають на «МУ». Сторожинецькі лісівники сподіваються побачити своїх вихованців у родословній книзі європейського зубра.

Хоча Сторожинецький держлісгосп узяв на себе основні фінансові витрати на зубрів, завдяки ініціативі управління екології та природних ресурсів Чернівецької ОДА, свій внесок у добру справу зробили депутати Чернівецької облради, виділивши 190 тис. грн з бюджету області. Цих коштів вистачить на придбання трьох зубрів.

Зазначимо, що дозвіл на реалізацію програми від Національної комісії з питань Червоної книги України довелося очікувати довгих три роки. Не з легких справ було виловити і перевезти зубрів. Адже зубр є найкрупнішим і найміцнішим представником наземної європейської фауни. Завезені зубри потроху адаптуються до нових умов.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *