Народний  Рух: 30 років

 

Tридцять років тому в Чернівецькій області створили першу організацію України, що стала альтернативою комуністичній партії: саме 26 серпня 1989 року у приміщенні актового залу СПТУ-8, розпочав свою роботу Народний Рух України.

З документами Державного архіву Чернівецької області працював начальник одного з відділів архіву Борис Баглей. Як свідчать архівні документи, на установчих зборах був присутній 81 делегат з 93 запрошених. Керівником організації обрали Леонтія Івановича Сандуляка, тогочасного народного депутата СРСР обраного на 1 ї’їзд народних депутатів СРСР, який відбувався 25 травня – 9 червня 1989 року. Це саме Леонтій Сандуляк вийшов першим на трибуну з’їзду й запропонував вшанувати хвилиною мовчання усіх, хто загинув за свободу й демократію в СРСР…

А тепер, у серпні під головуванням Сандуляка обрали 23-х делегатів на установчий з’їзд Народного руху до Києва до Києва, який відбувся на початку вересня 1989-го. Зауважимо, що почесним гостем цього з’їзду делегати обрали Павла Каспрука, тодішнього очільника Чернівецького міськвиконкому (аналог теперішнього міського голови).

Увечері того ж дня на території сучасного музею народної архітектури просто неба відбувся санкціонований мітинг. За різними оцінками, на мітинг прибуло близько 10 тисяч осіб (див. фото).

 

Уперше на мітингу підняли синьо-жовті прапори, що їх міліція намагалася відібрати, а власників затримати. На мітингу виступили Леонтій Сандуляк та інші активісти. Пробували виступати й партійні чиновники, але завершити виступ їм не дали, на відміну від Павла Каспрука, виступ якого рухівці сприйняли досить схвально.

– Саме ці події згадували ми з Леонтієм Івановичем цьогоріч, – каже Борис Баглей. – А ще і він, і інші учасники установчих зборів пригадали, що за часів помаранчевої влади, 2009 року, усіх їх нагородили почесними грамотами, урядовими нагородами, а нині ніби  забули…

Фото з архіву Василя Бойчука

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *