Карантин не впливає на масштаб трудової міграції – експерт

Президент Асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник озвучив в ефірі інформаційного блоку «День.LIVE» дані стосовно тенденцій у трудовій міграції українців. І пояснив, чому мешканці інших країн масово не їдуть до України на роботу – справа не лише в економічній ситуації.

 

Дані статистики свідчать: приблизно 1 млн українців щороку виїжджає до інших країн світу у пошуках більш високооплачуваної роботи. Згідно останніх даних МЗС, у Польщі постійно проживає майже 1,5 млн українців. Такі цифри вкрай негативно впливають на економіку України, адже держава масово втрачає кваліфікованих фахівців. Головна причина – пошук гідної зарплати, щоби забезпечити свою родину.

«Найбільше українців зараз їде до країн Європи – це Польща, Чехія, Угорщина, Словаччина, країни Балтії, – зазначив Василь Воскобойник. – Українці їдуть також нелегально працювати до Італії. Сформувався певний прошарок населення – 14 -16% людей, які постійно виїздять працювати за кордон. Один з таких наочних прикладів. З одного боку кількість перетинів кордону між Україною та Польщею скоротилась у ковідний рік майже на 64%. У 2019 році кордон України з Польщею перетнули 11 мільйонів українців. А 2020 – лише 3, 8 млн. Тим не менш, Польща у 2020 ковідному році видала українцям 1 млн 800 тисяч запрошень на роботу. Ця цифра майже тотожна даним 2018-2019 років. Карантинні обмеження не впливають на масштаби трудової міграції».

Експерт зазначив, що українці в Польщі, якщо їх працевлаштовувати офіційно, обходяться роботодавцю не так уже й дешево:

 

«Насправді це стереотип, що українська робоча сила – дешева. Працевлаштування українця польському роботодавцю обходиться дорожче, ніж працевлаштування місцевого мешканця. Самі порахуйте: трудовому мігранту потрібно забезпечити робоче місце, проживання, необхідний пакет документів, тощо. Затребувані українці саме тому, що в тій самій Польщі така сама демографічна ситуація, що і у нас – населення скорочується, працездатних людей стає менше».

Відео про безробіття із-за пандемії: https://www.youtube.com/watch?v=71j0bUwBwoU

У Польщі та сама ситуація не лише із скороченням населення, а й з з трудовою міграцією: щороку близько 1,5 млн поляків їде в країни старої Європи, де вони можуть заробити більше грошей.

На думку експерта, це смвідчить про те, що трудова міграція навіть при збільшенні рівня заробітних плат в Україні, добробуту не зменшиться, судячи з прикладу Польщі.

При цьому наша країнане готова заміщати тих, хто виїхав, дешевою робочою силою з інших країн.

«Насправді проблема України в її законодавстві, – каже Василь Воскобойник. –  Український закон прямо говорить: якщо ти наймаєш на роботу іноземця, повинен йому забезпечити заробітну плату у розмірі не менше 10 мінімальних заробітних плат. Тобто, якщо ви берете собі з Тунісу звичайного будівельника, ви йому повинні за нашим законом про зайнятість забезпечити реальну заробітну плату не менше 60 тисяч гривень”.

За оцінками демографів до кінця 2030 року кількість населення України скоротиться на 3 млн осіб. Це без урахування тих, хто виїде з України назавжди. Тож підвищеннями пенсійного віку не обійтись. Державі варто врегульовувати міграційну політику з врахуванням цих тенденцій.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *