У Європейському суді з прав людини – 5 справ за позовом України проти рф

За позовом України проти рф щодо Криму, Донбасу, моряків, систематичних політичних убивств та незаконного вторгнення на територію нашої держави у Європейському суді з прав людини перебуває 5 справ. Про це повідомила заступниця Міністра юстиції України з питань європейської інтеграції Валерія Коломієць.

«Продовжуючи розпочату у 2014 році агресію на півдні та сході України, російська федерація 24 лютого 2022 року здійснила повномасштабне вторгнення в Україну. 23 червня 2022 року Мін’юст подав новий позов проти росії до ЄСПЛ. У позові Україна обвинувачує російську владу у порушеннях Європейської конвенції з прав людини у зв’язку з незаконним вторгненням на суверенну територію України», – зазначила Валерія Коломієць.

Заява України спрямована на якнайшвидше припинення жахливих та масових порушень прав людини, які здійснює росія, та подана в інтересах як фізичних, так і юридичних осіб, які постраждали внаслідок загарбницьких дій росії в Україні.

Поданий документ стосується кричущих порушень росією прав людини на початковому етапі війни: від ранку 24 лютого до 7 квітня 2022 року – дати  фактичного виведення сухопутних військ рф з околиць Києва та інших міст на півночі нашої держави. Пізніше доповнюватимемо заяву скарги про порушення з боку росії протягом наступного періоду військової агресії.

Окрім повного виведення російських військ із території України, ми вимагаємо присудження грошової компенсації. На першому етапі російського воєнного вторгнення збитки становили щонайменше 80 мільярдів доларів США.

«Очевидно, щоб притягнути рф до відповідальності у Європейському суді з прав людини, нам потрібні докази, а саме: відео, фото та записи про порушення, вчинені загарбниками на нашій землі. Саме тому було створено вебплатформу для ефективного збору та обробки інформації про порушення прав людини російською федерацією: humanrights.gov.ua/, а також чат-бот Warcrime, який збирає повідомлення про вказані порушення, захоплення, вбивства, знищення, катування, бомбардування та інше. Тож кожен, хто постраждав від дій окупантів, може подати заявку та розповісти власну правду, яку почує весь світ. Жодне свідчення не має залишитися поза увагою! Наш обов’язок – покарати агресора на юридичному фронті, доки ЗСУ захищають нас на передовій!», – наголосила Валерія Коломієць.

Джерело:Південно-Західне міжрегіональне управління Міністерства юстиції

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *