Ті, хто краде під час війни, не уникнуть відповідальності через строки давності

Зареєстровано відповідний законопроєкт

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт № 10100, який скасовує строки давності за корупцію під час війни.
Законопроєкт покликаний посилити відповідальність за корупцію. Зокрема, пропонують:
• скасувати строки давності притягнення до відповідальності за тяжкі та особливо тяжкі корупційні злочини, вчинені під час великої війни. Тобто, навіть, якщо ми дізнаємося про якийсь черговий факт дерибану держбюджету під час війни, через роки, корупціонери все одно не уникнуть відповідальності;
• скасувати строки досудового розслідування кримінальних проваджень до моменту повідомлення особі про підозру (так звані «правки Лозового»). Це стосуватиметься, зокрема, й корупційних злочинів. Через ці правки недоброчесні судді та правоохоронці масово «зливають» справи. Наприклад, пропускають строк розслідування, рахують його неправильно, продовжують строк не в того суб’єкта, змінюють судову практику заднім числом. За п’ять років дії «правок Лозового» за пропуском строків досудового розслідування закрили не одну справу, щоб врятувати «своїх».
Останнє — вкрай важливо скасувати, оскільки зараз у правоохоронців можуть бути всі докази для покарання корупціонера, але через штучно створену перешкоду — посадити його неможливо. У результаті — гроші платників податків йдуть у нікуди, а корупціонер не сидить через чисту формальність.
Зараз «правки Лозового» загрожують закриттям двох справ щодо виведення грошей із ПриватБанку. В одній із них фігурує особисто Коломойський. Розмір збитків лише в цих двох справах — понад 17 млрд грн.

Центр протидії корупції (ЦПК) закликає нардепів якнайшвидше винести законопроєкт № 10100 на розгляд та проголосувати за нього загалом.
Голосування за цей законопроєкт — це відповідь на запит суспільства про безальтернативну боротьбу з корупціонерами та невідворотність покарання. Саме він може забезпечити зміну процедур у кримінальному процесі, які мають закрити «дірки» впроваджені минулою владою повністю і назавжди.

Центр протидії корупції

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *