Юдеї почали святкувати Хануку

Цього року дні Хануки припали на період з 12 по 20 грудня.

Свято починається щороку 25-го числа єврейського місяця кислева і триває вісім днів. Цього разу ці дні припадають на період з вечора 12 грудня по 20 грудня 2017 р. Відзначимо, в єврейському календарі новий день починається із заходом сонця, а не опівночі.

Загалом, євреї відзначають Хануку з II століття до н. е. Згідно з єврейською традицією, після опоганювання грецькими язичниками Єрусалимського храму спалахнуло повстання, яке завершилося перемогою юдейських військ.

Після вигнання грецьких загарбників з Ізраїлю і взяття Єрусалиму військами Юди Гасмонея на прізвисько Макабі (Молот) євреї відновили опоганений і частково зруйнований храм міста. У день його освячення слід було запалити головний храмовий світильник – менору, вогонь якого треба підтримувати постійно. Але неопоганеної олії для світильника виявилося замало. На виготовлення та освячення нової потрібно було вісім днів.

Однак на диво вогонь у золотий менорі горів вісім днів, протягом яких і приготували нові запаси олії. У пам’ять про цю подію в свято щовечора запалюють свічки: одну – в перший день свята, дві – у другий, три – в третій і так до восьми, використовуючи для цього, як правило, спеціальний свічник – ханукію. При цьому заведено встановлювати ханукію на вулиці біля входу до будинку або на підвіконні, щоб її світло було видно всім.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *