Як вдосконалити українську – розкриваємо секрет, який лежить на поверхні

Мова — це доля нашого народу, і вона залежить від того, як ревно ми всі плекатимемо її, писав колись Олесь.Гончар. А чому її треба знати і плекати? Бо впродовж останніх п’яти століть українську мову обмежували та забороняли різними указами й циркулярами. Однак, попри різні перешкоди, її вдалося зберегти. Адже аксіома – без мови немає і народу!  –  загальновідома. Бо, як казала Ліна Костенко, нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову.

Ні для кого не секрет, що чималий відсоток громадян України спілкується російською мовою. Однак, з початком російського вторгнення дедалі більше українців демонструють бажання почати розмовляти саме державною мовою.

Остаточно перейти російськомовній людині на українську доволі важко, але можливо. Та для цього потрібні певні умови і головне – націленість на досягнення мети та бажання.

Профі-мовники розробили низку порад, скориставшись якими можна легко та цікаво вдосконалити своє мовлення.

 

Отже, розпочніть із виконання цих простих правил:

 

* Спілкуйтеся українською скрізь. На роботі, в колі друзів та рідних, спілкуйтеся з касирами, різноманітними сервісними службами та незнайомцями. Важливо створити середовище, в якому вас оточуватиме українська мова, адже потрібно практикуватись не раз на тиждень, а щодня!

 

* Дивіться фільми з українським дубляжем. Для початку перегляньте сучасні українські фільми, які не тільки допоможуть вдосконалити словниковий запас, а й подарують незабутні емоції від сюжетів та гри акторів.

 

*Читайте книги українською. Читання допоможе поповнювати словниковий запас і без особливих зусиль запам’ятати орфографічні та стилістичні особливості мови. Для читання кожен зможе знайти щось цікаве практично в усіх літературних жанрах, починаючи від класичних творів відомих письменників до романів та поезій сучасників. А хороших сучасних письменників Україні не бракує.

 

*Слухайте художню літературу.  Почуте ще краще відкладається в підсвідомості, ніж прочитане. Крім того, слухати можна тоді, коли читати не виходить. У цьому вам допоможуть аудіокниги.

 

* Розпочніть вести соціальні мережі українською. Сьогодні соцмережі посідають одне з головних місць у житті великої кількості людей. Записуйте сторіз українською та підписуйтесь на україномовних блогерів, які вам цікаві.

 

*Віддавайте перевагу українській музиці. Є величезна кількість цікавих музичних проєктів. Знайти та насолодитися їхньою творчістю можна на хвилях різних радіостанцій.

 

* І насамкінець, занотовуйте. Виписуйте собі приклади слововживання, цікаві слова і фрази, які вам хотілося б запам’ятати, але не окремо, а в контексті. Пишіть українською всюди, де тільки випаде нагода: на форумах, у чатах, у нотатках для себе чи записках для когось. Якщо маєте час і натхнення, можна записувати власні думки й ділитися ними з оточуючими. Це можна робити й через соцмережі, й через блогові платформи.

 

.

Вивчати чи вдосконалювати мову методом занурення вважається найкращим варіантом. Набуті знання осідатимуть у вашій підсвідомості та формуватимуть ваш лексичний і фразеологічний запас.

І не існує кращого способу вдосконалити свою мову, ніж розмовна практика! Альтернативи живому спілкуванню просто немає. Тому шукайте українськомовне середовище, однодумців, що захочуть розмовляти з вами українською.

Калинчук Юлія, студентка кафедри журналістики філологічного факультету ЧНУ

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *