Вибори як українська національна розвага

За кого і за що пропонують голосувати буковинцям кандидати-мажоритарники – у спеціальному огляді від Івана ДУПИ

Округ 201: Чемпіон відомий заздалегідь

Гірська полонина… Спокійно пасуться вівці. Навколо них лежать великі собаки, які час від часу підіймають голови і сторожко оглядають навколишній ліс. На краю полонини на невеликому пагорбі стоїть чабан. Він оперся на гирлигу, уважно стежить за полониною і час від часу потягує люльку. Збоку на камені лежить його мунтян. Раптом задзвонив мобільний телефон. Собаки швидко підняли голови, але, не побачивши небезпеки, знову лягли. Чабан подивився на псів, на баранів та овець, оглянув навколишні гори, ліси та плаї, затягнувся люлькою і сказав спокійно та поважно: – Це МЕНЕ…

3498

 Вибори депутата у 201 окрузі, як на мене, позбавлені будь-якої інтриги, а тому нецікаві за своєю суттю. «Обійти» багаторазового чемпіона стаєрських і спринтерських виборчих забігів, екс-мера і чинного нардепа, «фронтовика» Миколу Федорука, навряд чи кому вдасться. Утім, наше завдання – не прогнозувати результат, а перечитати передвиборні програми та докладно розібратися з тим,  а що ж обіцяють охочі до мандату. Таких у Чернівцях назбиралося дванадцятеро, що загалом малувато, порівняно з попередніми перегонами.

*Бурега, Юрій Іванович, Голова Садгірської районної ради, ВО «Батьківщина. Своє політичне кредо сформулював так: «Як мене Федорук навчив, так я буду поводитися».

*Горук Назар Віталійович, підприємець, безпартійний, від Радикальної партії Ляшка. 2006 р. обраний депутатом Шевченківської рай ради від Народного союзу «Наша Україна». На президентських виборах 2010 р. був довіреною особою Олега Тягнибока,  обраний головою Чернівецької міської організації ВО «Свобода». 2010 р. обраний депутатом облради за списком «Свободи», звідки у квітні  2013 вийшов., а у серпні його побили.

*Марчук Валерій Олександрович, підприємець, проходить військову службу за мобілізацією, безпартійний, самовисування.
*Михайлішин Віталій Михайлович, Голова Чернівецького обласного благодійного фонду «Вікторія», безпартійний, самовисування.
Екс-регіонал і екс-секретар Чернівецької міської ради. Під час Революції гідності «прославився» заявою:  «Да, я за президента Януковича! Да, я член Партії Регіонів. Не виходжу я!»

*Мотовилін Євген Ігорович, директор, ТОВ «Аналітика –сертифікат», Партія Сергія Тігіпка «Сильна Україна», Чемпіон і призер світових та європейських турнірів з карате.

*Самойлов Володимир Сергійович, пенсіонер, безпартійний, Політична партія “Опозиційний блок”.

*Скрипський Микола Ігорович, підприємець, безпартійний, політична партій «Блок лівих сил України».

*Сорокман Олександр Васильович,пенсіонер, Комуністична партія України.

* Стрельчук Наталія Василівна, директор Центру євроатлантичної інтеграції та безпеки Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, Українська республіканська партія.

*Федорук Микола Трохимович, народний депутат України, політична партія «Народний фронт», Екс-мер Чернівців, один із засновників так званого клану Федорука-Бурбака-Яценюка.

*Хобзей Роман Васильович, проходить військову службу, командир відділення, безпартійний, само висування.

*Якимчук Наталія Яківна, професор кафедри фінансового права, Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, Партія «Блок Петра Порошенка».

Що обіцяють місту:

Лідером серед об’єктів покращення у Чернівцях залишається туризм і рекреація. Про них у передвиборних програмах не згадав хіба що лінивий. А от почесне друге місце неочікувано посіли… усіма висміяні дитячі та спортивні майданчики, якими натхненно опікувався екс-секретар міської ради Віталій Михайлішин. До речі, сам Михайлішин мабуть зрозумів, що майданчиками виборців не візьмеш, тож у нинішній програмі про качелі-каруселі уже не згадує. Трійку насущних, на думку кандидатів, проблем замикає транспортне сполучення міста і оновлення тролейбусного парку, причому про дороги, якими має їздити уявний оновлений транспорт, усі скромно мовчать. Ну, ви самі знаєте, чому.

Що ж до інших проблем Чернівців, то тут, обіцянки, скажемо прямо, «бідненькі». Юрій Бурега та Микола Федорук згадали за багатостраждальний Прутський водозабір, хоча відсидівши в очолюваних ними місцевих радах купу років самі могли хоч би щось та й зробити, аби вода у Чернівцях не коштувала нині 9 гривень. Пан Бурега та ще кілька маловідомих громаді кандидатів нагадалися ще й за «будівництво сучасного сміттєпереробного заводу». Якщо мені не зраджує пам’ять, то один у нас уже збудували і урочисто відкривали за михайлішинських часів. А Микола Трохимович обіцяє добудову корпусу фізичного факультету ЧНУ. Рештою довгобудів, які виникли за часів його керівництва, екс-мер опікуватися не береться.

Про що «забули» кандидати:

Серед найбільших «провалів» у пам’яті усіх без винятку кандидатів – Калинівський ринок. Ніхто не хоче чіпати мільйонного бізнесу самі знаєте кого. Хоча геть усі кандидати  «за» люстрацію.

Друга «біла пляма» – плавальний басейн. Здавалося би, дрібниця порівняно із обіцянками підвищити в рази пенсії-зарплати. Та може тому ніхто й не перейнявся, що дрібниця…

Усі дружно забули і про відсутність централізованого гарячого водопостачання у місті. Зрозуміло, що це вже безповоротно. Так само ніхто нічичирк про добудову перинатального центру, протизсувні роботи, покинуті та розкрадені заводи.

 «Шедеври», або хто більше…

У цій частині огляду цитуємо «найкосмічніші» цифри та найутопічніші проекти, які обіцяють кандидати, зберігши орфографію та пунктуацію авторів.

 

Юрій Бурега: «На основі росту економіки щорічне збільшення пенсій не менше, ніж на 10-15%», – дозволимо собі нагадати, що економіка у нас, та й в усьому світі, перебуває у кризовому стані. Простіше кажучи, нічого не зростає.

«Прискорити реалізацію програм будівництва доступного житла, надання іпотечних кредитів з компенсацією відсотків за рахунок бюджету. Сприяння молодіжному житловому будівництву, розробка механізму участі промислових підприємств у програмах будівництва соціального житла». Пане Юрію,  а Ви знаєте такі підприємства на Буковині?

 

Віталій Михайлішин: «Обіцяю, що докладу максимум зусиль для втілення у життя комплексної державної політики, яка базуватиметься на засадах:…міжнародного співробітництво – ефективної співпраця з тими країнами і міжнародними організаціями, які потрібні для безпечного і заможного життя України». А що, пане Віталію, є ще й «непотрібні» країни?

«Обіцяю… створення регіональних програм соціального захисту малозабезпечених, реалізація регіональної програми по сприянню освіті та вихованню молоді». А хіба регіональні програми – компетенція Верховної Ради? Чим же тоді займаються місцеві? Утім, екс-секратарю міськради про це краще знати…

«За мене говорять реальні справи та вдалий досвід керівництва Чернівцями – найкомфортнішим містом України. Моя позапартійність дає мені право йти на вибори самовисуванцем. Тому на відміну від інших партійно приналежних народних депутатів я керуватимусь інтересами громади Чернівців, а не інтересами партійних лідерів». Ну тут, як кажуть, без коментарів…

 

Євген Мотовилін: «… зниження єдиного соціального внеску до середньоєвропейського рівня (не більше 20%)». А з чого ж тоді платитимуть обіцяні високі соцвиплати? Втім, каратисту це не обов’язково знати.

 

Володимир Самойлов: «Обіцяю… Дбати про свою людську і політичну репутацію, публікувати у ЗМІ регулярно, раз на рік свою декларацію про доходи та видатки». НЕ вперше чуємо такі обіцянки!!!.

«Я добре знаю ті проблеми, що турбують жителів мого виборчого округу. Беру на себе зобов’язання перед своїми земляками домогтися:

  1. Державної підтримки для розвитку сільського господарства і створення робочих місць на селі; закупівлі сільськогосподарської продукції за ринковими цінами…
  2. Якісного матеріального забезпечення шкіл; створення мережі центрів творчості для дітей у сільській місцевості; розвиток і відкриття нових дошкільних навчальних закладів…
  3. Забезпечення належної роботи народних домів (будинків культури)». Все – так, алеза єдиним винятком: Ваш виборчий округ розташований у місті, а не в селі! J Як уже списуєте у колег, то робіть це думаючи!

 

Роман Хобзей: «Запровадження муніципальних органів правопорядку», – у нас ніби-то силових і контрольних органів і так більше, ніж достатньо. А так доведеться ще купу дармоїдів утримувати.

«Будівництво сміттєпереробного заводу для того щоб землю, де сьогодні нагромаджують ТПВ звільнити для аграріїв, а сміття перетворювати на біопаливо, використання якого на котельнях забезпечить теплом все місто, що одночасно в значній мірі вирішить проблему з теплопостачанням в місті». Екологи заплачуть: на землі з-під сміття файна барабулька виросте!

 

А чемпіоном з обіцянок у 201 окрузі виявився кандидат Микола Скрипський: «Обіцяю…подолання бідності шляхом: реформування системи заробітної плати, в основу якої закласти мінімальну заробітну плату на рівні 25 грн. за годину та фонд заробітної плати не менше 35% собівартості виготовленої продукції».  Отож завдання таке: якщо людина працює 8 годин, то за день вона мінімально зароблятиме 200 грн. У місяці, в середньому,  22 робочих дні, таким чином мінімальна зарплата становитиме 22*200=4400 грн. Скільки коштуватиме буханець хліба, якщо у його виробництві задіяні мінімум 8-10 робітників, не враховуючи директора, і якщо їхня зарплата становить 35% від собівартості J

«…введення прогресивної шкали оподаткування доходів громадян, що забезпечить перерозподіл національного продукту». Довожу до відома шановного кандидата у нардепи, що  цю шкалу вже ввелиL.

«Виходячи з унікальності природно-рекреаційних ресурсів,  достатнього обсягу творчої та підприємницької енергії людей, специфіки розташування сільських (ще раз нагадуємо, Ваш округ у МІСТІ – авт.) поселень виборчого округу сприятиму:

– створенню в місті Чернівці ІТ-парку для залучення інвестицій в економіку міста;

– наданню молодим сім’ям підтримки міста шляхом виділення землі під індивідуальне будівництво, тим хто цього потребує;

– перетворення обліку (це бухгалтерського, мабуть?– авт.) Чернівців на Європейське місто: створення велосипедних доріжок, оновлення парку ЧТУ, створення парковок біля житлових будинків, створення зон відпочинку з комфортними умовами, оновлення та створення нових дитячих майданчиків;

– інформатизація міста, впровадження системи цифрової бюрократії, забезпечення соціальним інтернетом кожну квартиру в місті».

Отож, чернівчани отримали коротку інформацію про тих, серед кого доведеться обирати 26 жовтня. Наступного разу спробую допомогти у виборі путильчанам, вижничанам, кіцманчанам і сторожинчанам – виборцям 202 округу.

Іван ДУПА, спеціально для «Версій»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *