Вибори як українська національна розвага ч.2

За кого і за що пропонують голосувати буковинцям кандидати-мажоритарники у спеціальному огляді від Івана ДУПИ

Карикатура про выборы

 Округ 202: У тихому болоті…

Нечиста сила збирається на Лисій горі. Два вурдалаки стоять на вході на сторожі.

– Імя? – Чахлик.

– Професія? Невмирущий!

– Проходьте. Наступний!

– Дракула!

– Професія? – Граф-вампір!

– Проходьте. Наступний!

– Шапочка!

– Професія? – Червона!

– Хм… Проходь!

– А цю ти нащо пропустив? Хіба вона нечисть? – питає другий вурдалак?

– Та ну її! Ще свою бабку приведе. Тільки Яги нам тут не вистачало!

*Гнатишин Володимир Іванович, директор ТОВ «Компанія з управління активами «Ковін Капітал», безпартійний, самовисування, живе у Києві.

*Думенко Тарас Петрович, генеральний директор ТОВ «Укрелітгазмонтаж», безпартійний, самовисування, живе у Києві.

*Єреміца Галина Миколаївна, журналіст-фрілансер, безпартійна, самовисування, активна учасниця Євромайдану, фігурантка кількох судових позовів проти ЗМІ.

*Карлійчук Микола Миколайович, сторожинецький міський голова, безпартійний, самовисування, екс-начальник управління лісового господарства ОДА, екс-голова Сторожинецької РДА, у 2006-2010 роках – депутат Чернівецької облради.

*Маковей Андрій Дмитрович, директор ТОВ «Мак-Авто-1», безпартійний, самовисування, волонтер, член КЦ «Буковина-українському війську».

*Маковецька Інга Степанівна, журналіст телекомпанії «Чернівецький промінь», радіостанції «100.00 ФМ», Радикальна Партія Олега Ляшка, Працювала в Садгірській райраді та органах Державної податкової інспекції. За часів Віталія Михайлішина була призначена директором кінотеатру «Чернівці», звідки звільнилася через півроку.

*Рибак Іван Петрович, перший заступник голови Чернівецької ОДА, Блок Петра Порошенка, 2008-2009 – радник Міністра охорони навколишнього середовища України; 2009-2010 – начальник Державної екологічної інспекції у Чернівецькій області; 2010-2011 – начальник Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Чернівецькій області; 2012-2014 – консультант з питань екологічної безпеки ПП «Західекогруп», м.Чернівці.

*Собко Микола Степанович, помічник-консультант народного депутата України, ВО «Свобода», самовисування.

*Терновецький Степан Іванович, тимчасово не працює, Народний Рух України, самовисування, заступник голови обласного антикорупційного комітету, радник голови ОДА Романа Ванзуряка.

* Ткачук Василь Миколайович, тимчасово не працює, безпартійний, самовисування, 2000-2003 – директор департаменту містобудівного комплексу та земельних відносин Чернівецької міської ради, департаменту містобудівного комплексу та земельних відносин Чернівецької міської ради, 2004-2005 – голова Вижницької РДА,2008 – начальник Державної екологічної інспекції у Чернівецькій області, 2011-05.2014 – голова Вижницької РДА, 18.01.2011 виключений з ВО «Батьківщина» за співпрацю з владою.

*Федорович Франц Карлович, тимчасово не працює, партія Сергія Тігіпка «Сильна Україна», 2001-2005, 2010-2011 – заступник голови ОДА, голова Сторожинецької РДА (2011-2014). У квітні 2014 – звільнений з посади голови РДА, засновник благодійного фонду «Подаруй дитині життя», депутат Чернівецької облради з 2006 року, 2005-2009 – голова Чернівецької обласної громадської організації «Асоціація виробників Буковини».

*Фищук Олександр Георгійович, народний депутат України, партія «Народний фронт», 2005-2008 – голова ДПА в Чернівецькій області, 2010-2012 – депутат Чернівецької облради від партії «Фронт змін».

*Філіпчук Василь Олександрович, голова правління Міжнародного центру перспективних досліджень, партія Анатолія Гриценка «Громадянська позиція», 2005–2006 – речник МЗС України, 2012–2013 – директор Департаменту європейської інтеграції Секретаріату КМУ, має

дипломатичний ранг – Надзвичайний і Повноважний Посланник другого класу.
*Філіпчук Георгій Георгійович, дійсний член Національної академії педнаук України, ВО «Батьківщина», народний депутат 2,3 і 6 скликань, був членом партій «Народний рух України», «Відродження», 2007-2011 – міністр охорони навколишнього середовища в уряді Ю.Тимошенко, 5.04.2012 до 3 років позбавлення волі за перевищення влади і службових повноважень під час розгляду суперечки щодо розірвання угоди, укладеної між урядом і компанією Vanco International ltd. про розробку шельфу Чорного моря, помилуваний президентом Януковичем 7.04.2012.

*Чобан Емілія Петрівна, тимчасово не працює, безпартійно, «Блок лівих сил України».

*Чоботар Роман Романович, підприємець, безпартійний, самовисування.

 

202-й округ – чемпіон майже за всіма показниками виборчої гонки на Буковині, хоча за якісним складом кандидатів однозначно пасе задніх. Ніби все пристойні люди, переважно бізнесмени та екс-чиновники, але без харизми, потрібної для того, щоби вести за собою тисячі виборців. Згаданий округ – найбільш «гендерно-правильний»: троє жінок (на жаль, лише троє!!!). Цей же округ чомусь привабив кандидатів-журналісток і мешканців столиці: четверо з 14 кандидатів живуть у Києві. До слова, ще 6 охочих до мандату – чернівчани. І лише половина зареєстрованих кандидатів проживає на території округу: троє – з Мамаївців, що на Кіцманщині, а решта – зі Сторожинеччини. Тож мешканці Вижниці та Путили обирають людей, які про гори та гуцулів мають досить примарне уявлення. Передвиборні програми кандидатів тільки підтверджують мою здогадку.

Що обіцяють округу:

Якщо конкретно – нічого. Не те, щоби хотілося похвалити чинного нардепа Фищука, але він єдиний, хто визначив бодай якісь конкретні кроки для розбудови регіону. До них пан Фищук включив розвиток лісової і лісопереробної галузей, розвиток інфраструктури митних і прикордонних пунктів пропуску в селах Красноїльськ, Долішній Шепіт, Руська, ремонт автошляхів у Сторожинецькому, Кіцманському та Вижницькому районах, завершення будівництва мостів у Путильському районі, будівництво дамб і протипаводковий захист на річках Прут, Черемош, Сірет і розвиток сільського господарства на Кіцманщині.

Інший кандидат, нинішній заступник голови ОДА Іван Рибак обіцяє «ощасливити» сільських медиків, забезпечивши сільські та селищні фельдшерсько-акушерські пункти Кіцманського, Вижницького, Путильського та Сторожинецького районів обладнанням і медикаментами для надання невідкладної допомоги, придбавши нові авта швидкої допомоги та відремонтувавши приміщення районних та міських лікарень і поліклінік. Решта ж кандидатів нічого не обіцяють, що й не дивно, враховуючи їхні адреси та сферу діяльності.

Про що забули кандидати:

Найперше, про що мені хотілося би прочитати у програмах кандидатів – як вони збираються повернути додому тисячі заробітчан. Але мої надії були марними. Ще дуже цікавило, як покращити побут гуцулів і гірські дороги, коли там стануть доступними такі блага цивілізації, як газ, безкоштовний Інтернет, чи, на крайняк, якісний мобільний зв’язок і туалет у хаті. Про подолання корупційних схем у лісах чи будівництво малих гідроелектростанцій, навіть я, зі своєю дитячою наївністю, нічого побачити не сподівався, і був правий.

Хто більше

Подаємо «найсолодші» обіцянки кандидатів зі збереженням орфографії та пунктуації авторів. Одразу зазначу, що за кількістю «перлів» округ теж побив усі можливі рекорди.

Володимир Гнатишин: «Підтримка програм енергоефективності й зменшення споживання газу в регіоні. Супровід державної програми компенсації вартості котлів на твердому паливі, і як наслідок створення нових підприємств – виробників такого палива», – до відома пана Володимира, у Путилі палять дровами, машина яких коштує нині від 3 тисяч гривень, а газ там бачать тільки по телевізору.

«Функція міліції – протидія злочинам. Міліція не повинна мати відношення до роботи підприємств та підприємців», – а на підприємствах у нас не крадуть, як же, як же….

«Громада повинна обирати представників правоохоронних органів, що будуть керувати їх діяльністю на місцях», – у нас тепер усіх на майданах обирають, тільки толку чомусь немає. «Заборона на проведення податкових перевірок представників малого та середнього бізнесу», – логічно, там же не крадуть J.

«Створення спрощеного механізму доказу громадянами фактів вимагання хабара державними службовцями», – а Вас, пане Володимире, не лякає, що Ви можете теж «попасти під роздачу»?

«Запровадження обов’язкового регулярного навчання та ренкінгування працівників медичних закладів», – геть усі прості селяни знають, що таке «ренкінгування». А це щось типу рейтингового оцінювання.

«Запровадження більших можливостей та вимогливих стандартів вивчення іноземних мов та мов програмування», – це, певно, коли в далекому Селятині, англійську та інформатику читатиме не один учитель, а два J. При цьому вони не викладатимуть паралельно співи і фізкультуру.

 «Перехід на електронні підручники та систему електронної звітності та оцінювання в школах», – електронні підручники найкраще збережуть дитячий зір! Особливо у сільських хатах без комп’ютерів під час відключень електроенергії.

Тарас Думенко: «Для того, щоб бути політиком, потрібно любити народ України як своїх дітей», – Люби як душу, а тряси як грушу… Що ж тут додаш…

«Залучення інвестицій для відновлення лісових насаджень та розвитку туристичного напрямку нашого краю», – Шановний МВФ, дайте пару доларів на дуби! Ну дуууже окупна інвестиція! І туристи зразу тисячами попруть…

«Оперативно реагувати на побутові та соціальні проблеми, які виникатимуть в окрузі», – а нині їх там, виходить, немає…

Галина Єреміца: «Складені напрямки стратегії включають ідеологічні мотивації власного шляху розвитку на основі прискорення науково-технічного прогресу, створення нових якісних умов життя населення як передумови подолання демографічної кризи, упровадження такої фінансово-кредитної політики, яка б забезпечувала повну мобілізацію фінансових ресурсів і їхнє використання для відтворення економічного потенціалу України й у першу чергу соціальної сфери», – без півлітри не поймеш, як сказали би у горах.

«Програма ґрунтується на науковій основі, визначає цінності, що близькі людям», – а я все думав, що програми «від фонаря» пишуться. А воно ж ціла наука виявляється!

«Останнім часом урядові дії та Верховної Ради не забезпечують впровадження реформ», – яке тонке спостереження! А донедавна реформи аж кипіли!

«Треба підвищити заробітну плату не менше ніж у 4 рази», – а це точно про Україну?

«Я маю все, щоб зробити життя українців заможним», – ух ти!!!.

Інга Маковецька: «Впевнена, що буковинці мають виробляти і споживати продукти власної землі, власного виробництва. Я вимагатиму радикально обмежити доступ в Україну імпортної сільгосппродукції», – Путін в Росії уже обмежив… Європа просто плаче…

«Ми піднімемо Україну з колін і зробимо її світовим економічним і геополітичним лідером!», – пані Інго, уточніть, мої правнуки до цього моменту доживуть?

Степан Терновецький: «…допомагати проводити бізнес-форуми в якості майданчика для конструктивного діалогу між депутатами та бізнес-середовищем»; – бути майданчиком – це якась нова функція депутата J

«використання мисливських угідь та водного фонду в інтересах місцевого населення», – Правильно! Нема чого місцевим мисливцям віддавати впольованих зубрів заїжджим мажорам – нехай самі їдять!

Василь Ткачук: «Наш виборчий округ це моя «мала Батьківщина»!… Роки роботи в органах місцевого самоврядування та органах виконавчої влади дали мені велике розуміння всіх проблем нашого рідного краю. За ці роки саме Ви – мої виборці, були для мене наставниками – до чиїх порад я дослухався та друзями – чиї проблеми ставали моїми проблемами – і ми, разом з вами, їх розв’язували. Скажу відверто – не все виходило, адже надмірно централізована система влади, не давала змоги їх вирішувати.

Ви підтримували мене на місцевих виборах та звернулися до мене з проханням балотуватися в народні депутати. Вашу довіру я буду підтверджувати конкретними справами, які змінять обличчя й життя нашого краю на краще… Позитивні зміни можуть здійснювати люди, для яких інтереси держави вищі ніж особисті та сповідують відповідні цінності», – аж сльозу пустив!

Франц Федорович: «…зниження відсоткової ставки за користування банківськими кредитами до рівня середньоєвропейського – 4-5% річних», – а скільки ж тоді платитимуть за депозитами? Один відсоток, з якого ще й податок візьмуть? Хто вкладе кошти в банк на таких умовах?

Василь Філіпчук: «…Ліквідувати податкову міліцію; чисельність контрольних органів і державних службовців скоротити вдвічі», – Ви щиро вірите, що звільнені підуть працювати двірниками?

«Створити освітній центр для буковинської молоді щодо програм стажування, навчання та роботи в ЄС», – а ми тут про розвиток вітчизняної освіти говоримо, про працевлаштування в буковинських селах… Ну не повернеться молодь з Європи до Старої Красношори!

Георгій Філіпчук : «Держава–соборна, Церква–помісна, народ–єдиний, суспільство–справедливе, влада–неолігархічна, ідея–національна, політика–моральна, культура–духовна, мова–рідна, виховання–патріотичне, історія–правдива, розвиток–європейський, безпека–євроатлантична, традиція–народна, інформація–чесна, заповідь–виконувана, кара–божа, війна– безбожна, дім–мирний, вожді–незрадливі, учні–вдячні, батьки–пошановані,  обіт–сповнений», – ви дочитали цей меседж до кінця?

«Увести єдиний соціально-відповідальний «податок на олігархів». 75% – українському народу, 25% – для власного розвитку і споживання», –Обіцянка з розряду скасування депутатської недоторканності.

Емілія Чобан: «… реформування системи заробітної плати, в основу якої закласти мінімальну заробітну плату на рівні 25 грн. за годину та фонд заробітної плати не менше 35% собівартості виготовленої продукції», – це завдання ми вже вирішували з паном Скрипським у 201 окрузі.

«введення прогресивної шкали оподаткування доходів громадян, що забезпечить перерозподіл національного продукту», – дивись попередній абзац. Економіка у «лівих сил» – на тверду «двійку».

А поза конкурсом у 202 окрузі програма «свободівця» Миколи Собка, – «Українська перемога». Заради справедливості відзначу, що точно такі ж програми мають ще й кандидати у 203 та 204 округах Ростислав Поклітар та Ярослав Когутяк. Читайте та насолоджуйтеся:

«Здійснити люстрацію – докорінне очищення влади. Усунути з усіх державних посад агентуру КГБ-ФСБ, високопосадовців комуністичного режиму, поплічників Януковича, сепаратистів та окупантів», – і куди їх подіти?

«Перебудувати і скоротити міліцію та інші правоохоронні органи за грузинським зразком», – а цих куди?

«Встановити візовий режим з РФ та безвізовий – з ЄС», – а Росії та ЄС це потрібно?

«Позбавляти громадянства за сепаратизм, антиукраїнську діяльність та пропаганду», – кажуть, у Пшонки і Януковича вже російське громадянство. І що їм те шкодить?

«Скасувати пенсійну реформу Азарова-Януковича. Узалежнити пенсійний вік від середньої тривалості життя пенсіонера», – а хто буде утримувати пенсіонерів, якщо роботи в країні немає і пенсіонерів вже більше, ніж працюючих?

«Як відкинути «рускій мір» і зберегти національну гідність?

1.Утвердити українську мову в статусі єдиної державної (офіційної) на всій території України. Скасувати антиукраїнський закон Ківалова-Колесніченка «Про засади державної мовної політики».

2.Відновити право громадян на заповнення в Свідоцтві про народження та Паспорті громадянина України графи «національність».

3.Заборонити комуністичну ідеологію, на рівні з нацистською, як людиноненависницьку. Заборонити діяльність Комуністичної партії, Партії регіонів та інших організацій, які ведуть антидержавну діяльність.

4.Визнати вояків ОУН-УПА учасниками боротьби за державну Незалежність України. Оголосити 14 жовтня – день створення УПА – державним святом», – усе це, безперечно, сприятиме  національній єдності, особливо на Донбасі, а також у нашому Герцаївському районі. А ще треба узаконити «ленінопад», бо ж саме Ленін винен в усіх теперішніх негараздах…

Іван ДУПА, спеціально для «Версій»

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *