“Важке” життя нардепів: приходять на роботу і … не голосують

У вересні народні депутати продемонстрували рекордно низькі показники участі в голосуваннях Верховної Ради. Про це повідомив “Комітет виборців України”, чиї експерти все ретельно порахували.

– Найнижчий показник за 2017 рік! Протягом минулого місяця один депутат у середньому взяв участь лише у чверті голосувань. Для порівняння: у липні один парламентар голосував у середньому в 48% випадків, у червні – 55%, у травні – 49%, у квітні – 45%, у березні – 54%, в лютому – 51%, в січні – 50%. Тобто досі депутати ігнорували вдвічі менше голосувань, — розповідає Денис Рибачок, аналітик “Комітету виборців України”.

Загалом у вересні регулярно, тобто більш ніж у половині випадків, виконали свою оплачувану функцію з осмисленого натискання кнопки “за”, “проти” або “утримався” лише 60 – 80 депутатів. Так, 22 вересня активно голосували 52 нардепи, 21 вересня – 85, 20 вересня – 80, 19 вересня – 87, 8 вересня – 62, 7 вересня – 99, 5 вересня – 134 із 422, пише газета Експрес.

Загалом минулого місяця аж 353 народні депутати пропустили половину й більше голосувань (тобто не натискали “за”, “проти” чи “утримався”). Із них 46 осіб проігнорували понад 90% голосувань. Вони або були відсутні на робочому місці, або свідомо не голосували.

Найгірше себе зарекомендували депутати фракції Радикальної партії Ляшка та груп “Відродження” і “Воля народу”. Їхні представники пропустили понад 90% голосувань у вересні! Так, в середньому один депутат РПЛ за місяць взяв участь у 8% голосувань, “Волі Народу” – 7%, “Відродження” – 6%. По інших фракціях показники такі: депутати “Самопомочі” голосували у 58% випадків, “Батьківщини” – 35%, “БПП” – 29%, “НФ” – 21%, “Опоблоку” – 14%.

Якщо ж глянути на річну тенденцію, то можна помітити: “Воля народу” і “Відродження” постійно опиняються серед тих, хто ігнорує голосування. Також зазвичай їм компанію складають представники “Опоблоку”. Члени фракції, яка складається значною мірою з колишніх “регіоналів”, не раз заявляли, мовляв, не голосуватимуть за важливі рішення у парламенті, доки у порядок денний не включать їхні законопроекти. Це саботаж. І це неправильно. Опозиція має займати конструктивну позицію, а не самоусуватися від роботи в парламенті.

Для того, щоб депутати в сесійній залі проводили час продуктивніше, ми пропонуємо штрафувати тих, хто не бере участі в голосуваннях. Потрібно вираховувати певну суму від їхньої заробітної плати щомісячно. Адже наразі така практика є тільки щодо відвідування народними депутатами засідань Верховної Ради. Адже якщо він прийшов і не долучився до ухвалення законів, то за неробство має бути покараний. Згідно з чинним законодавством, участь народного депутата в голосуваннях – такий же його обов’язок, як і участь у пленарних засіданнях Верховної Ради. Звичайно, є депутати, для яких зарплата 17 тисяч гривень на місяць – це значна сума, а є мільйонери, для яких вирахування будуть зовсім невідчутні. Але на багатіїв можна знайти додаткові важелі впливу. Парламентарів, які не голосують, доцільно позбавляти права участі в міжнародних делегаціях парламенту, чого вони всі прагнуть, обмежувати повноваження у частині роботи в комітетах. Схожим чином, до речі, дисциплінують своїх народних обранців Молдова, держави Балтії та Польща. Крім того, потрібно апелювати до політичної культури та відповідальності нардепів. Ми можемо максимально поширювати інформацію про ті політичні сили та групи, які не долучаються до голосувань, а виборці хай думають, чи варто давати “зелене світло” їм на наступний термін повноважень.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *