Українські політики задекларували 283 компанії в офшорах. Льовочкіна — рекордсмен (чи то рекордсвумен?)

Загалом 70 українських чиновників задекларували 283 компанії у 19 офшорних юрисдикціях. Такі результати підрахункiв представили експерти групи антикорупційних проектів “Bihus.info”, проаналізувавши декларації можновладців, пише газета “Експрес”.   Лідером за кількістю офшорних компаній, власники яких українцi, є Кіпр – на острові розташовано 159 підприємств, які теоретично могли би сплачувати податки в український держбюджет. На другому та третьому місцях – Британські Віргінські та Сейшельські острови. Їм українські олігархи довірили 71 та 18 компаній відповідно. Інші екзотичні юрисдикції серед українців  непопулярнi.  

– Найбільше офшорних компаній задекларували народні депутати — 195, i це майже 69% загальної кількості, – розповідає Антон Столяров, аналітик групи Bihus.info.- Безперечним рекордсменом тут є член партії “Опозиційний блок” Юлія Льовочкіна, сестра екс-голови Адміністрації Президента України. Вона володіє 45 офшорними компаніями! Її однопартієць Вадим Новинський задекларував 30 компаній за кордоном. По 22 компанії в офшорах мають члени депутатської групи “Воля народу” Іван Фурсін та Олександр Фельдман, а також Максим Єфімов з фракції “Блок Петра Порошенка”. А заступник голови групи “Воля народу” Степан Івахів володіє 13 компаніями. І замикає список рекордсменів голова партії “Відродження” Віталій Хомутиннік із 9 компаніями.

– Скільки власників офшорів є в інших органах влади?   

– Депутати міських рад мають 33 офшорнi компанії. Серед них виділяється депутат Київської міськради Ігор Баленко, який володіє 20 офшорними компаніями за кордоном. У депутатiв облрад загалом 19 офшорних компаній. А 8 офшорами володіють представники Кабінету Міністрів, половина з них належить заступникові міністра регіонального розвитку Леву Парцхаладзе. І замикає цей список Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку з 6 компаніями. Усі вони належать голові цієї комісії – Тимуровi Хромаєву (чоловіку телекедучої Маші Єфросиніної).  

– Яку саме інформацію про офшорні компанії, відповідно до закону, слід зазначати в декларації?

– Назву компанії українською та англійською мовами, її адресу, юрисдикцію. Також повiдомити код компанії. Але його часто не вказують, натомiсть запевняють, що такої інформації немає. Крім того, у законі чітко не прописано, чи повинні декларанти вносити в реєстр інформацію про майно своїх фірм, тому майже ніхто цього і не робить.

– Хтось, можливо, оприлюднив такi данi? 

– Та ж Юлія Льовочкіна. Вона користується віллою на Лазурнiм узбережжі Франції площею 1056 кв.м, яка записана на данську фірму Glorietta Investments 1 ApS. Але в розділі про корпоративні права зазначено, що її кінцевим бенефіціарним власником є сама Юлія Льовочкіна. Ще депутатка задекларувала апартаменти у Греції площею 332 кв.м, будинок у Франції площею 361 кв.м. Їх зареєстровано на інші офшорні компанії, які теж належать самій Льовочкіній.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *